Marraskuun erikoinen sää: Suomen ensimmäinen hirmumyrskylukema merellä, tulvia ja Lapissa uusi lämpöennätys – syys–marraskuun jakso oli selvästi tavanomaista leudompi
Marraskuu ja koko syyskuukausien jakso olivat Suomessa tavanomaista lauhempia. Marraskuussa Suomessa koettiin hyvin vaihtelevaa ja ajoittain ennätyksellistä säätä. Heti kuun alussa Lyly-myrskyssä mitattiin ensimmäistä kertaa hirmumyrskylukemia Suomen merialueilla. Marraskuun korkein lämpötila oli Inarissa mitattu 12,6 astetta – lukema on Lapin uusi marraskuun lämpöennätys. Marraskuun mittaan satoi ajoittain runsaasti lunta, mutta perässä tulleet rankat vesisateet sulattivat lumia nopeasti ja aiheuttivat tulvia.
Marraskuu oli koko Suomessa tavanomaista leudompi. Marraskuun keskilämpötila vaihteli lounaissaariston noin 5 asteesta Keski-Lapin noin −5,5 asteeseen. Säätilastoja Suomessa pitävän Ilmatieteen laitoksen mukaan marraskuun keskilämpötila oli enimmäkseen 1–2 astetta vertailukauden 1991–2020 keskiarvon yläpuolella, Pohjois-Lapissa 3–4 astetta keskiarvon yläpuolella.
– Suomen säähän vaikuttivat marraskuussa useat matalapaineet. Varsinkin Atlantilla ja Suomen pohjoispuolella liikkuneet matalapaineet toivat mukanaan etelän ja lounaan puolelta hyvin lauhoja ilmoja, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.
Marraskuussa Suomessa koettiin ennätyksellistä tuulta. Heti marraskuun 1. päivänä Lyly-myrskyssä Rauman Kylmäpihlajan havaintoasemalla mitattiin Suomen säähistorian ensimmäinen hirmumyrskylukema merialueilla, kun keskituuli oli peräti 33,5 m/s. Lyly-myrsky toi maan etelä- ja länsiosaan myös lunta. Toinen nimetty myrsky marraskuussa oli Jari-myrsky, joka pyrytti 20.–21. marraskuuta reilusti lunta maan etelä- ja keskiosaan.
Jari-myrskyn tuoma runsas lumipeite suli rankkojen sateiden saattelemana marraskuun viimeisellä viikolla. Sulava lumi ja runsaat vesisateet aiheuttivat tulvia ja vahinkoja etenkin maan länsi- ja eteläosassa.
Yhteensä marraskuussa oli 9 myrskypäivää, kun niitä on tilastojen mukaan marraskuussa keskimäärin 3,8 kappaletta. Tänä vuonna myrskypäiviä on ollut 3. joulukuuta mennessä yhteensä jo 36 kappaletta, kun vuosikeskiarvo on 29 myrskypäivää.
– Heti marraskuun alussa Suomeen iski pieni, mutta hyvin pippurinen matalapaine, jonka yhteydessä Raumalla mitattiin siis ensimmäisen kerran Suomen mittaushistoriassa 10 minuutin keskituuleksi hirmumyrskyä merialueilla. Kovimmat tuulet painottuivat kuitenkin merelle ja enimmät tuulituhotkin pienelle alueelle rannikon läheisyyteen. Voimakkaita tuulenpuuskia esiintyi myös lauantaina 16. marraskuuta. Tällöin muun muassa maan keskivaiheilla ennustettua kovemmat tuulet aiheuttivat laajalti vahinkoa. Kolmas voimakkaampi myrsky vaikutti Suomessa 20.–21. marraskuuta ja sai nimen Jari. Tällä kertaa tuulituhoja aiheutui laajalti voimakkaan ja epätavallisen koillisen tuulen suunnan vuoksi. Samalla lunta tuli laajoilla alueilla runsaasti, etelässäkin paikoin noin 20 senttimetriä, Joonas Koskela kertaa.
Marraskuun korkein lämpötila mitattiin Lapissa – Lapin uusi marraskuun lämpöennätys on nyt 12,6 astetta
Marraskuun korkein lämpötila mitattiin Lapissa, kun Inarin Nellimin havaintoasemalla oli 8. marraskuuta 12,6 astetta.
– Tämä on samalla Lapin uusi marraskuun lämpöennätys. Kyseisenä päivänä Suomeen virtasi hyvin lauhaa ilmaa lännestä, Norjan vuoriston yli puhalsi föhn-tuuli Lappiin ja Pohjois-Lapissa oli lumetonta. Näin lämpötila pääsi kohoamaan ennätyksellisen korkeaksi, Joonas Koskela kertoo.
Mittaushistorian korkein marraskuun lämpötila Suomessa on Jomalassa Ahvenanmaalla Maarianhaminan lentoasemalla 6. marraskuuta 2020 mitattu 16,6 astetta.
Tämän marraskuun kylmin lämpötila oli −27,3 astetta. Se mitattiin 28. marraskuuta Savukosken Tulppion havaintoasemalla.
Marraskuun kylmyysennätys Suomessa on Sodankylässä 30. marraskuuta 1915 mitattu −42,0 astetta.
Marraskuu oli tavanomaista sateisempi maan länsi- ja eteläosassa sekä Pohjois-Lapissa
Marraskuun sademäärä oli maan etelä- ja länsiosassa sekä Pohjois-Lapissa tavanomaista suurempi. Uudeltamaalta Pirkanmaalle ulottuvalla alueella sademäärä oli paikoin jopa harvinaisen suuri. Pohjois-Pohjanmaalla, Etelä-Lapissa ja osin Keski-Lapissa sademäärä oli keskimääräistä pienempi.
– Matalapainevoittoinen sää näkyy myös kuukauden sademäärissä, mutta niissäkin oli paljon alueellista vaihtelua. Etenkin kuun loppupuolella maan länsiosaan osuneet runsaat sateet yhdessä lauhan ilman kanssa saivat maassa olleet lumet sulamaan ja maan länsiosaan kehittyi laajoja tulvia. Koillismaalta Keski-Lappiin ulottuvalla alueella sadetta tuli vain hieman yli puolet tavanomaisesta marraskuun sademäärästä, Joonas Koskela kertoo.
Marraskuun suurin sademäärä oli alustavien tietojen mukaan Hämeenlinnan Pirttikoskella mitattu 137,3 millimetriä. Vähiten satoi Kemijärven lentokentällä, 23,2 millimetriä. Suurin tilastoitava vuorokauden sademäärä, 43,9 millimetriä, mitattiin Huittisten Sallilan havaintoasemalla 25. marraskuuta.
Kuukauden loppuun mennessä lumet ehtivät pääosin sulaa maan etelä- ja keskiosasta. Marraskuun päättyessä lunta oli lähinnä Kainuusta Lappiin ulottuvalla alueella enimmäkseen 5–20 senttimetriä, Pohjois-Lapissa enimmäkseen 20–40 senttimetriä.
Auringonpaistetunteja kertyi marraskuussa Utsjoen Kevon 6 tunnista Turun Artukaisen noin 43 tuntiin. Auringonpaistetuntien määrä oli tavanomainen.
Syys–marraskuu lähes koko maassa harvinaisen tai poikkeuksellisen lämmin – myrskypäiviä yhteensä 17 kappaletta
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan syyskuukausien jakso eli syys–marraskuu oli lähes koko maassa harvinaisen tai poikkeuksellisen lämmin. Etelärannikolla ja maan itäosassa syksy oli monilla havaintoasemilla havaintohistorian lämpimin. Esimerkiksi Kotkan Rankissa mitattiin lämpimin syksy aseman yli 90-vuotisen historian aikana.
Tämän syksyn keskilämpötila vaihteli Käsivarren Lapin noin 1 asteesta etelärannikon noin 10 asteeseen. Syys–marraskuun keskilämpötila oli Suomessa enimmäkseen 2–3 astetta tavanomaista korkeampi.
Syyskuukausien jakson koko maan keskilämpötila menee neljännelle sijalle Suomen mittaushistoriassa. Tähän mennessä vuoden 2020 syys–marraskuu on ollut Suomen mittaushistorian lämpimin syyskuukausien jakso ja vain noin 0,17 astetta lämpimämpi kuin tämä syksy.
Syys–marraskuun korkein lämpötila oli 28,0 astetta. Se mitattiin Kaarinassa ja Turussa 5. syyskuuta. Syys–marraskuun alin lämpötila oli −27,3 astetta. Se mitattiin Savukosken Tulppion havaintoasemalla 28. marraskuuta.
Sademäärät olivat syys–marraskuussa tavanomaista suurempia paikoin lännessä, etelässä, maan keskiosassa sekä Pohjois-Lapissa. Itäisessä ja paikoin kaakkoisessa Suomessa sateita tuli tavanomaista vähemmän.
Alustavien tietojen mukaan eniten sadetta kertyi syys–marraskuussa Helsinki-Vantaan lentoasemalla, 316,5 millimetriä. Vähiten kolmen kuukauden jaksolla satoi Ilomantsin Mekrijärven havaintoasemalla, 105,4 millimetriä.
Myrskypäiviä oli syys–marraskuussa yhteensä 17 kappaletta. Tämä on suurin syyskuukausien myrskypäivien määrä vuosien 2006–2024 tilastoissa. Keskimäärin syys–marraskuussa on 9,1 myrskypäivää. Nykymenetelmällä laskettava vertailukelpoinen aineisto alkaa vuodesta 2006.
Euroopassa marraskuussa niin kesäistä lämpöä kuin lumisateitakin – Espanjassa jälleen rankkoja sateita
Myös muualla Euroopassa koettiin marraskuussa hyvin vaihtelevaa säätä.
Marraskuun alkupuoliskolla Espanjassa tuli jälleen rankkoja sateita, jotka aiheuttivat tulvia muun muassa Aurinkorannikon alueella ja itäisessä Espanjassa. Nyt rankoista sateista ja tulvista varoitettiin hyvissä ajoin. Vain vähän aikaisemmin lokakuun lopussa ainakin 230 ihmistä menehtyi tulvissa Espanjassa.
Islannissa ja Norjassa mitattiin ennen marraskuun puoliväliä vuodenaikaan nähden erittäin korkeita lämpötiloja. Islannissa Kvískerin kylässä oli 14. marraskuuta 23,8 astetta. Lämmön taustalla vaikuttivat Pohjois-Atlantilta virrannut lämmin ilmamassa ja alueella syntynyt paikallinen föhn-ilmiö.
Pohjois-Norjassa Lyngen–Uran havaintopisteellä puolestaan mitattiin yöaikaan 12.–13. marraskuuta 18,5 astetta. Havaintoasema sijaitsee Kilpisjärven pohjoispuolella vuonon rannalla. Öisen ”lämpöaallon” taustalla vaikuttivat samat ilmiöt kuin Islannin lukemassa.
Suomessakin vaikuttaneen Jari-myrskyn matalapaineeseen liittyvä kylmä rintama pyyhkäisi Keski-Euroopan yli tuoden laajalti kylmää ilmaa Eurooppaan marraskuun toiseksi viimeisellä viikolla. Esimerkiksi Ranskassa asti tuli lumisateita.
An extra touch of magic as fresh snow blankets Disneyland Paris. 🏰❄️✨ pic.twitter.com/r6qJL4uEna
— AccuWeather (@accuweather) November 22, 2024
Lumisateiden jälkeen osassa Eurooppaa oli edessä jälleen iso käänne selvästi lämpimämpään. Marraskuun loppupuolella Ranskassa yllettiin jopa yli 26 plusasteen lukemaan yöllä 24.–25. marraskuuta.
– Ranskassa mitattiin vuodenaikaan nähden erittäin epätavallisia lämpötiloja, kun lämpötila nousi Pyreneiden vuoriston juurella korkeimmillaan 26,3 asteeseen. Lämpöpiikki tapahtui laajemman lämpöaallon yhteydessä. Britanniassa vaikuttanut Bert-myrskymatalapaine aiheutti tilanteen, jossa Ranskaan virtasi lounaasta Kanariansaarten suunnalta lauhaa ilmaa. Suuressa osassa Ranskaa lämpötilat olivat 6–10 astetta tavanomaista korkeampia, kertoo Forecan meteorologi Joanna Rinne.
Myös Ranskan huippulämpötilalukema mitattiin föhn-tuulitilanteessa.
– Öiset lämpötilan huippulukemat eivät ole Ranskassa yleisiä, mutta föhn-tuuli on yleisimpiä syitä korkeille yölämpötiloille. Pyreneiden juurella föhn-tuulen aiheuttamia ajankohtaan nähden korkeiden lämpötilojen piikkejä on kuitenkin havaittu aiemminkin niin öisin kuin päivisinkin, Joanna Rinne kertoo.
Lue seuraavaksi: Suomen sää joulukuussa tilastojen mukaan
Päivitetty 3.12.2024 klo 16.17