Uskoisitko? Islannissa mitattiin liki 24 ja Pohjois-Norjassa 18,5 astetta keskellä marraskuuta – tästä on kyse
Islannissa ja Norjassa on mitattu kuluvalla viikolla vuodenaikaan nähden erittäin korkeita lämpötiloja. Islannissa lämpömittariin tärähti torstaina huikeat 23,8 astetta, joka on saarivaltion uusi marraskuun lämpöennätys ja tiettävästi myös mittaushistorian korkein näin pohjoisilla leveysasteilla mitattu marraskuinen lukema. Pohjois-Norjassa puolestaan lämpötila kipusi keskiviikkoyönä 18,5 asteeseen Tromssan pohjoispuolella.
Tunnelma saattoi torstaina käydä islantilaisessa Kvískerin kylässä utopistiseksi, kun lämpötila kohosi keskellä marraskuuta liki 24 asteeseen. Islannin ilmatieteen laitoksen mukaan Kvískerin havaintopisteellä Islannin kaakkoisosassa mitattiin torstai-iltapäivällä korkeimmillaan 23,8 astetta.
Lukemasta tuli Islannin uusi marraskuun lämpöennätys ja lukema on korkeampi kuin saarivaltion voimassaoleva lokakuun lämpöennätys. Aiempi ennätyslukema marraskuulta, 23 astetta, mitattiin Islannin itärannikolla Dalatangissa 12.11.1999.
Tiettävästi Islannin tuore ennätyslukema, 23,8 astetta, on myös korkein marraskuinen lämpötila leveyspiirin 60 °N pohjoispuolella.
Extreme heat in Iceland: Warm air masses from the southern Europe led to a New november heat record in Iceland thursday afternoon with unbelievable 23.8C at Kvisker. Old record 23.0C Dalatangi 12.11.1999. @extremetemps @ScottDuncanWX @MeteoExpress @mikarantane pic.twitter.com/92z2ydXhUJ
— Torsten Hanssen (@VaerTorsten) November 14, 2024
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Ennätyslämmön taustalla nämä kolme tekijää
Islannin ennätyksellisen lämmön taustalla vaikuttivat Pohjois-Atlantilta virrannut lämmin ilmamassa ja alueella syntynyt paikallinen föhn-ilmiö. Föhn on vuoristolta laskeutuva lämmin ja kuiva ilmavirtaus, joka saa alkunsa, kun vuoriston toisella puolella kostea ilma tiivistyy sateiksi ja pilviksi. Tiivistymisessä ilmakehään vapautuu runsaasti lämpöä ja kun tämä kuivempi ilma lähtee laskeutumaan vuoren rinnettä alaspäin, voi se lämmetä huomattavasti.
Kvískerin ennätyslukeman syntymistä edesauttoi myös lumeton maaperä. Lumipeite olisi sitonut merkittävän määrän lämpöenergiaa, eikä lämpötila olisi kohonnut yhtä korkeisiin lukemiin.
Ei olisi mahdollinen Suomessa
Ennätyksiä tehtaillut Kvísker sijaitsee leveysasteella 63,9 °N, eli kutakuinkin Suomen Kajaania vastaavalla korkeudella. Marraskuussa vuorokauden ylin lämpötila on Islannin etelärannikolla tilastojen mukaan sama kuin Helsingissä, eli noin 4–5 astetta.
Kvískerin havaintoasemalla mitattu 23,8 astetta on noin 20 astetta ajankohdan keskiarvoa korkeampi lämpötila. Jos leikitellään, että sama ilmiö tapahtuisi Suomessa marraskuussa, tarkoittaisi tämä, että lämpötilan tulisi kohota maan etelä- ja keskiosassa 20–24 asteeseen.
Suomessa marraskuun lämpöennätys on 6.11.2020 Jomalassa Maarianhaminan lentoasemalla mitattu 16,6 astetta. Meillä lämpötila ei kuitenkaan vuoristojen puutteen takia voisi tähän aikaan vuodesta kohota yhtä korkealle kuin Islannissa, sillä föhn-ilmiö ei alavalla maalla koskaan vaikuta yhtä voimakkaana kuin vuoristoisilla alueilla. Meillä föhn-tuuli nostaa lämpötilaa huomattavasti maltillisemmin kuin esimerkiksi Ruotsissa tai Norjassa.
Paikalliset ennätykset rikki myös Pohjois-Norjassa
Lämpimän ilmamassan kieleke on kuluvalla viikolla yltänyt Pohjois-Atlantilta Islantiin ja Skandinavian pohjoisiin osiin. Marraskuun paikalliset lämpöennätykset paukkuivat myös Pohjois-Norjassa Tromssan läänissä, kun Lyngen–Uran havaintopisteellä mitattiin kahden aikoihin keskiviikkoyönä 18,5 astetta. Havaintoasema sijaitsee Kilpisjärven pohjoispuolella vuonon rannalla.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Keskiviikon vastainen yö oli myös monilla muilla havaintoasemilla Pohjois-Norjassa Tromssan ja Finnmarkin lääneissä poikkeuksellisen tai ennätyksellisen lämmin, sillä joillakin havaintoasemilla lämpötila kipusi yli 15 asteen Jäämeren läheisyydessä. Öisen "lämpöaallon" taustalla vaikuttivat samat ilmiöt kuin Islannin ennätyslukemassa.
Osa föhn-ilmiön laukaisemasta lämmöstä kulkeutui tuulten mukana Suomeenkin saakka. Tämän seurauksena keskiviikkona aamuyöstä Kilpisjärvellä kuitattiin 9,7 astetta.
Sjekk den varme natta i nord! 🫣 Stasjonen Lyngen-Ura i Troms registrerte hele 18,5 varmegrader kl. 02 i natt. Det er både rekord og varmest i landet🌡️ Også flere steder i nord målte over 15 grader i natt. Men nå er temperaturen på vei ned igjen.
— Meteorologene (@Meteorologene) November 13, 2024
📸: Luftambulansen, Lyngseidet pic.twitter.com/nVuYZCvlbJ
Pohjois-Norjan Lyngen–Uran havaintoasemalla mitattu 18,5 astetta on mittaushistorian korkein marraskuinen lämpötila Tromssan läänissä ja tiettävästi myös leveyspiirin 70 °N pohjoispuolella. 18,5 astetta ei kuitenkaan riittänyt Norjan kaikkien aikojen marraskuun lämpöennätyksen rikkoutumiselle. Voimassaoleva maakohtainen ennätys on 21,8 astetta ja se mitattiin 6.11.2003 Tafjord på indre Sunnmøre -nimisellä havaintoasemalla Länsi-Norjassa Ålesundin lähellä.
Norjan ennätyslukemat talvikuukausina voivat yllättää, sillä ne ovat leveysasteisiin nähden erittäin korkeita. Atlantin valtameren läheisyys ja paikalliset föhn-tuulet voivat nostaa lämpötilan selvästi korkeammalle kuin Suomessa, vaikka sijaitsemmekin Norjan kanssa kutakuinkin samoilla leveysasteilla.
Kuukausi | Lämpöennätys Norjassa (havaintoasema, ajankohta) | Lämpöennätys Suomessa (havaintoasema, ajankohta) |
---|---|---|
Lokakuu | 25,7 °C (Flekkefjord-Amtssykehuset, 5.10.1898) | 21,1 °C (Oulu lentoasema, 14.10.2018) |
Marraskuu | 21,8 °C (Tafjord på indre Sunnmøre, 6.11.2003) | 16,6 °C (Jomala, Maarianhamina lentoasema, 6.11.2020) |
Joulukuu | 18,3 °C (Sunndalsøra III, 1.12.1998) | 11,3 °C (Kokemäki ja Pori, 20.12.2015) |
Tammikuu | 19,0 °C (Sunndalsøra III, 2.1.2020) | 10,9 °C (Jomala, Maarianhamina lentoasema, 6.1.1973) |
Helmikuu | 18,9 °C (Sunndalsøra III, 23.2.1990) | 11,9 °C (Helsinki Ilmala, 28.2.1943) |
Maaliskuu | 23,1 °C (Landvik v/Grimstad, 27.3.2012) | 17,5 °C (Helsinki–Vantaan lentoasema, 27.3.2007) |
Norjan ja Islannin lisäksi alueellisia lämpöennätyksiä on rikottu kuluvan marraskuun aikana myös Suomen Lapissa. Inarissa marraskuun kahdeksantena päivänä mitattu 12,6 astetta on Lapin mittaushistorian korkein marraskuussa mitattu lämpötila.
Lue seuraavaksi: Uusi kuukausiennuste: Säässä kohta selvä käänne
Päivitetty 15.11.2024 klo 16.32