Pitkä ennuste paljastaa: Tältä näyttää loppukevään ja kesän sää – yksi kuukausi erottuu ja voi yllättää

Lue tiivistelmä
- Tuore pitkä ennuste ennakoi Suomeen tavanomaista lämpimämpää touko–heinäkuun jaksoa.
- Kolmen kuukauden jaksosta toukokuu erottuu kuukautena, jolloin poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan on suurempi kuin kesä- ja heinäkuussa.
- Touko–heinäkuusta ennustetaan myös keskimääräistä sateisempaa Suomeen.
- Ennusteen mukaan kolmen kuukauden jakso toukokuusta heinäkuuhun on tavanomaista lämpimämpi myös laajalti muualla Euroopassa.
- La Niña -vaihe on päättymässä maailmalla.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut 5. huhtikuuta uuden pitkän ennusteen eli niin sanotun vuodenaikaisennusteen touko–heinäkuulle.
– Vuodenaikaisennusteen mukaan kolmen kuukauden jakso toukokuusta heinäkuuhun on koko Suomessa tavanomaista lämpimämpi, mutta ero keskiarvoon on suurempi maan eteläosassa kuin pohjoisimmassa Suomessa, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.
Ennusteen mukaan suuressa osassa Suomea touko–heinäkuun keskilämpötila olisi 0,5–1 astetta keskimääräistä lämpimämpi ja maan eteläosassa paikoin 1–2 astetta keskimääräistä lämpimämpi.
– Etelässä tavanomaista lämpimämmän sään toteutumisen todennäköisyys on suurin, kun taas pohjoisimmassa Suomessa on enemmän riskiä siihen, että sää voisi olla ajoittain tavanomaista kylmempääkin. Pohjoisessakin tavanomaista lämpimämpi sää on todennäköisempää kuin tavallista kylmempi, mutta ennusteen epävarmuus on suurempi.
Myös laajalti muuallekin Eurooppaan ennustetaan nyt keskimääräistä lämpimämpää touko–heinäkuun jaksoa.

Kun touko–heinäkuun kuukausia katsotaan erikseen Suomen osalta, toukokuu erottuu joukosta. Poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan on ennusteen mukaan toukokuussa suurempi kuin kesä- ja heinäkuussa.
– Toukokuun sade- ja lämpötilakartoilla näkyy pieniä viitteitä siihen, että Baltian alueelle saattaisi jossakin vaiheessa toukokuuta muodostua korkeapaineen alue, joka saattaisi vaikuttaa myös Suomen säähän. Viime vuoden toukokuussa mitattiin ennätysmäärä toukokuisia hellepäiviä. Vuodenaikaisennuste saa miettimään, voisiko hellejakso olla mahdollinen tämänkin vuoden toukokuussa. Mitään varmaa ei kuitenkaan voi sanoa, sillä vuodenaikaisennuste voi toteutua monilla eri tavoilla, Joanna Rinne sanoo.
Viime vuonna toukokuu oli suuressa osassa maata harvinaisen lämmin ja maan länsiosassa monin paikoin jopa poikkeuksellisen lämmin. Kuukauden keskilämpötila oli maan länsiosassa jopa 3‒4 astetta tavanomaista korkeampi. Hellepäiviä oli viime vuoden toukokuussa Suomessa siis ennätyksellinen määrä, yhteensä 16 kappaletta. Hellepäivällä tarkoitetaan päivää, kun vähintään yhdellä Suomen virallisella säähavaintoasemalla mitataan vähintään 25,1 astetta.
Viime vuoden kesäkuussa hellepäiviä oli Suomessa 14 kappaletta ja heinäkuussa 20 kappaletta.
Ennuste: Touko–heinäkuun jakso tavanomaista sateisempi Suomessa
Tuoreen pitkän ennusteen perusteella touko–heinäkuun jakso on Suomessa tänä vuonna keskimääräistä sateisempi.
– Vuodenaikaisennusteen mukaan näyttää todennäköiseltä, että kolmen kuukauden jaksolla keskimäärin Suomessa sää on melko epävakaista, mikä johtaa siihen, että kolmen kuukauden jakson ennustetaan olevan koko maassa tavanomaista sateisempi. Sateisuus johtuu siitä, että itäiseltä Atlantilta Espanjan seudulle asti korkeapainesään esiintymisen mahdollisuus on koholla, ja tämänkaltaisissa suursäätilanteissa Atlantilta tulevilla liikkuvilla säähäiriöillä sekä yleisesti epävakaammalla säällä on pääsy Fennoskandian ylle, myös Suomeen, Joanna Rinne kertoo.
Muun Euroopan osalta touko–heinäkuun ennuste näyttää tavanomaista runsaampia sateita Suomen lisäksi muun muassa laajalti Ruotsiin ja Norjaan. Tavanomaista vähemmän voisi sataa esimerkiksi Ranskassa ja paikoin Espanjassa.

Meteorologin mukaan tavanomaista sateisempi ennuste Suomeen ei kuitenkaan tarkoita jatkuvaa sadetta ja harmautta kesälle. Kesäkuukausille on tyypillistä kuurotyyppinen sade.
– Toteutuessaankaan tämännäköinen ennuste ei silti kerro pilvisestä ja harmaasta kesästä, vaan todennäköisempi toteutumistapa voisi olla suhteellisen usein esiintyvä aurinkoinen, mutta sadekuuroherkkä sää. Tämänkaltaisina päivinä sää olisi suuren osan päivästä aurinkoinen, mutta iltapäiväksi kasvaisi kumpupilviä, joista tulisi paikallisia sade- ja ukkoskuuroja, jotka häviäisivät jälleen illalla. Sadekuurot voivat paikallisesti olla hyvinkin runsaita, mikä selittäisi vuodenaikaisennusteen suuret sademäärät, mutta yleisesti sää voisi kuitenkin olla vuodenaikaisennusteen mukaisesti ajankohtaan nähden lämmintä, Joanna Rinne pohtii.
Meteorologi muistuttaa, että Suomen sää pitää tyypillisesti sisällään monenlaista.
– Suomen säälle on ominaista olla vaihtelevaa. Vaikka vuodenaikaisennusteen kartoilta voisi tehdä oletuksia mahdollisista suursäätyypeistä, todellisuudessa kesällä tulee esiintymään meillä niin korkeapainepäiviä kuin matalapainepäiviäkin. Ajoittain sää on aurinkoista, ajoittain epävakaisempaa. Lämpötilat poikkeavat välillä jopa helteissä, välillä on viileämpää. Kolmen kuukauden ennuste antaa viitteitä siihen, minkälaista säätä näistä voisi mahdollisesti esiintyä enemmän tai vähemmän kuin keskimääräisenä kesänä. Vuodenaikaisennusteen perusteella ei kannata vielä päättää, pidetäänkö juhannusjuhlat sisällä vai ulkona – siihen tarvitaan päivittäissääennusteita, Joanna Rinne sanoo.
La Niña -vaihe päättymässä maailmalla
Sään vuodenaikaisennusteessa lasketaan lämpötila-, sademäärä- ja ilmanpainepoikkeamat peräti kolmen kuukauden mittaiselle ajanjaksolle.
Suomen säälle ovat kuitenkin ominaisia suuret vaihtelut, joten vuodenaikaisennusteen perusteella ei siis pysty toteamaan mitään yksittäisten viikkojen säätyypistä. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi olla hyvin suurta.
Kolmen kuukauden vuodenaikaisennuste lasketaan koko maailmaan, mutta sen pääasiallinen käyttötarkoitus on tropiikin ilmiöiden, kuten ENSO-kierron eli El Niño - ja La Niña -kierron seuraaminen ja ennustaminen. Pohjoisten leveysasteiden vaihtelevan sään ympäristössä kolmen kuukauden ennusteen tarkkuus on selvästi heikompi kuin tropiikissa.
– ENSO-kierron raporttien mukaan kierto on vielä juuri ja juuri La Niña -vaiheessa, mutta siirtymäisillään tulevan kuukauden sisällä neutraaliin vaiheeseen. Useiden tietokonemallien ennusteita verraten on 62 prosentin mahdollisuus, että ENSO-neutraali tilanne jatkuu kesäkuukausien ajan eli ainakin elokuulle asti. Myös ECMWF-mallin osaennusteista suurin osa ennustaa ENSO-neutraalin tilanteen olevan todennäköinen tulevina kuukausina, vaikka osa mallin osaennusteista ennustaa uuden El Niño -vaiheen alkavan viimeistään syksyllä, Joanna Rinne toteaa.
Lue seuraavaksi: