Mainos latautuu…

Keskituuli ja puuskat menevät monella sekaisin – voidaanko puhua myrsky- tai hirmumyrskypuuskista?

Tuulet
Kova tuuli kaatanut puun.
Kova tuuli kaatanut puun. Kuva: Foreca, Espoo 7.3.2020

Tyypillisesti tuulen nopeutta mitataan 10 minuutin keskiarvona, mutta erityisesti sisämaahan on tärkeää ennustaa myös lyhytkestoisten, muutaman sekunnin mittaisten tuulenpuuskien voimakkuutta, koska ne tuppaavat aiheuttamaan merkittävän osan tuulivahingoista. Arkikielessä keskituuli ja tuulenpuuskat saattavat sekoittua keskenään, vaikka kyseessä on kaksi täysin eri asiaa.

Yksittäiset huiput tuulenpuuskissa voivat olla jopa kaksi kertaa keskituulen nopeutta voimakkaampia. Merialueilla ero on tyypillisesti pienempi kuin sisämaassa, missä tuulenpuuskien voimakkuus voi joskus tulla yllätyksenä.

"Suomessa myrsky-sana on varattu säätapahtumia varten, joissa 10 minuutin tuulen keskinopeus on yli 21 m/s. Vastaavasti hirmumyrskyllä tarkoitetaan tilannetta, jossa 10 minuutin keskinopeus ylittää 33 m/s. "

Merialueilla ilma pääsee virtaamaan melko vapaasti, kun suurempia esteitä ilmavirtaukselle ei ole, mutta maa-alueilla pinnan rosoisuus ja siitä aiheutuva kitka rajoittavat ilmavirtauksen liikkeitä aiheuttaen tuuleen pyörteisyyttä ja puuskaisuutta.

Lue myös: Miten tuuli syntyy?

10 minuutin keskituuli

Tuulihavaintoja, -ennusteita ja -varoituksia tehdään Suomessa lähtökohtaisesti tuulen nopeuden 10 minuutin keskiarvolle. Eri maissa käytännöt ja raja-arvot voivat kuitenkin vaihdella.

Suomessa käytössä oleva tuuliasteikko 10 minuutin keskituulelle on seuraava:

Tuulen nopeus ja nimitys
Tuulen nopeus (m/s)Nimitys
0tyyntä
1–3heikkoa tuulta
4–7kohtalaista tuulta
8–13navakkaa tuulta
14–20kovaa tuulta
21–32myrskyä
yli 33 m/shirmumyrskyä

Tilastollisesti Suomessa esiintyy vuosittain 27 myrskypäivää (2006–2020 keskiarvo). Suomessa havaittiin mittaushistorian ensimmäinen hirmumyrsky 1. marraskuuta vuonna 2024, kun Rauma Kylmäpihlajan asemalla keskituulen nopeudeksi mitattiin 33,5 m/s. Tästä hirmumyrskystä voit lukea lisää blogista

Tutustu myös tähän: Myrskyjä on kolmea eri tyyppiä ja näin ne syntyvät

Tuulenpuuska on muutaman sekunnin huippuarvo

Tuulenpuuskalla tarkoitetaan tuulen nopeuden hetkellistä, muutaman sekunnin mittaista keskiarvoa voimakkaimman tuulihuipun aikana. Merialueilla yksittäiset puuskat voivat olla 1,2–1,4-kertaisia 10 minuutin keskituuleen nähden, maa-alueilla kerroin on säätilanteesta riippuen jopa 1,5–2.

Tuulenpuuskat johtuvat ilman turbulenttisesta liikkeestä. Suuret muutokset ilmanpaineessa sekä toisaalta myös ilman pystysuuntaiset liikkeet aiheuttavat tuulen puuskaisuutta. 

Talvisin tuuli on puuskaisimmillaan pohjoisvirtauksissa matalapaineiden jälkipuolella. Tällöin korkeammalla ilmakehässä ilma on selvästi kylmempää kuin maanpinnassa, jolloin lämpötilaerojen seurauksena syntyy ilman pystysuuntaisia liikkeitä. Kylmä pohjoistuuli sulan meren yllä voi voimistaa puuskia entisestään, koska pystysuuntainen lämpötilaero kasvaa erittäin suureksi.

Keväisin puolestaan tuulenpuuskat voivat äityä yllättävän voimakkaiksi mantereen puolella, kun aurinko lämmittää kylmässä ilmassa maan pintaa voimakkaasti. Tällöin lämpötilaerot pystysuunnassa ovat suuria ja syntyy tuulenpuuskia, jotka pyrkivät tasoittamaan eroja.

Yleensä yksittäiset voimakkaimmat tuulenpuuskat ovat syypäänä mantereen puolella tapahtuneisiin tuulituhoihin. Sisämaassa 10 minuutin keskituuli ei tuntureita lukuun ottamatta ole koskaan voimistunut virallisen myrskyrajan, 21 m/s, yläpuolelle, mutta yksittäiset tuulenpuuskat rikkovat tämän rajan lähes joka talvi – toisinaan myös kesäisten rajuilmojen yhteydessä. Varsinkin roudattomana aikana tuulituhoja tulee herkemmin.

Voimakas tuuli nosti aaltoja Lohtajan Ohtakarilla.
Tuuli on yleensä voimakkaimmillaan siellä, missä se pääsee puhkumaan vapaana. Näin esimerkiksi merialueilla, tuntureilla tai vuorilla ja ylempänä ilmakehässä. Kuva: Seppo Kauppinen, Lohtaja, 13.9.2021

Voiko puhua myrsky- tai hirmumyrskypuuskista?

Myrskystä voidaan puhua vain silloin, kun 10 minuutin keskituuli ylittää 21 m/s ja hirmumyrskystä yli 33 m/s tuulen nopeuksilla.

Puuskainen tuuli voi yltyä jopa kaksi kertaa keskituulen nopeutta voimakkaammaksi. Vaikka meteorologiassa ei olekaan virallisia voimakkuustermejä tuulenpuuskille, voidaan keskituulen mukana opittua asteikkoa soveltaa myös tuulenpuuskiin.

Jos esimerkiksi tuulenpuuskan voimakkuus on 14 m/s, voidaan puhua kovista puuskista. Jos tuulenpuuskan voimakkuus ylittää 21 m/s, voidaan puhua myrskypuuskista. Jos puolestaan puuskan nopeus on yli 33 m/s, on oikeutettua puhua hirmumyrskypuuskista.

Tällöin täytyy kuitenkin olla tarkkana, ettei tuulenpuuskia sekoiteta 10 minuutin keskituuleen. Myrskypuuskien yhteydessä ei voida siis puhua myrskystä tai myrskytuulista, eikä vastaavasti hirmumyrskypuuskien kohdalla hirmumyrskystä tai hirmumyrskytuulista.

Lue seuraavaksi: Missä nopeuksissa tuuli alkaa olla haitallinen ihmisille?

Päivitetty 4.11.2024 klo 15.50

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa