Mainos latautuu…

Sumu on pilvi maan päällä, mutta mitä ovat utu ja auer?

Sumu
Harmaa ja sumuinen talvipäivä Helsingin Korkeasaaren ympäristössä joulukuussa. Pakkasilman päälle virtasi hyvin lauhaa ilmaa ja jään ylle muodostui sankkoja sumuja.
Harmaa ja sumuinen talvipäivä Helsingin Korkeasaaren ympäristössä joulukuussa. Pakkasilman päälle virtasi hyvin lauhaa ilmaa ja jään ylle muodostui sankkoja sumuja. Kuva: Foreca

Sumu on maanpinnan lähellä oleva pilvi. Sumussa ilman lämpötila laskee niin alas, että se saavuttaa kastepistelämpötilan, missä vesihöyry alkaa tiivistyä hyvin pieniksi pisaroiksi.

Pisarat sirottavat valoa ja saavat ilman näyttämään samealta. Sumusta puhutaan silloin, kun tällaisessa tilanteessa näkyvyys on alle kilometri, muuten kyseessä on utu. Jos näkyvyys on heikentynyt muusta syystä kuin vesipisaroista, esimerkiksi pölyn tai savun vuoksi, kyseessä on auer.

Lämpötilan ollessa hieman pakkasen puolella sumu voi koostua alijäähtyneistä vesipisaroista ja muodostaa jäätä pinnoille, etenkin tuulen puolelle. Kun pakkasta on enemmän, sumu muodostuu vesipisaroiden sijaan jääkiteistä. Tällaisessa sumussa auringonvalo heijastuu ja taittuu jääkiteistä, jolloin voi näkyä haloja.

Lue myös: Halot ja niiden synty

Illan viiletessä sumu alkaa nousta.
Ilman viiletessä ilmassa oleva vesihöyry alkoi tiivistyä sumuksi toukokuisena iltana. Kuva: Anna Latvala

Sumun synty ja lajit

Mitä lämpimämpää ilma on, sitä enemmän siinä voi olla vesihöyryä. Lämpimässä ilmassa suhteellinen ilmankosteus on pienempi kuin kylmässä ilmassa, vaikka vesimäärä pysyy samana. 

Jos siis kosteaa ilmaa virtaa kylmälle alueelle, esimerkiksi syksyllä tai talvella lämpimän meren päältä kylmän maan ylle, se alkaa jäähtyä ja ilmassa oleva vesihöyry voi tiivistyä sumuksi. Tätä kutsutaan siirtymäsumuksi. Kun siirtymäsumu muodostuu lämpimän ilman jäähtyessä kylmän meren päällä, sumua kutsutaan merisumuksi.

Haihtumissumussa lämpimän, kostean pinnan päällä on kylmempää ilmaa ja ilmaan haihtuva kosteus tiivistyy. Esimerkiksi talvella –15 -asteinen tai kylmempi ilma voi muodostaa sulan meren yllä merisavuksi kutsuttua haihtumissumua.

Lue myös: Niin kireä pakkanen, että merikin savuaa: Mitä on merisavu?

Selkeällä ja heikkotuulisella säällä maanpinnasta poistuu lämpösäteilyä ja pinta sekä ilma sen lähellä jäähtyvät, jolloin kosteus tiivistyy säteilysumuksi. Tällaista sumua muodostuu esimerkiksi loppukesän ja syksyn iltoina.

Sekoitussumu syntyy usein vesistöjen yllä, kun kosteaan ja lämpimään ilmaan sekoittuu ympäristöstä viileämpää ilmaa.

Utu on myös sumua, mutta tällöin pilvipisaroita on ilmassa vähemmän ja näkyvyys on parempi kuin sumussa. Sen sijaan auer muodostuu pienenpienistä pöly- ja savuhiukkasista, jotka myös heikentävät näkyvyyttä.

Sumua tien päällä.
Sumu heikentää näkyvyyttä. Kuva: Markus Mäntykannas

Sumun vaikutukset

Sumu heikentää näkyvyyttä, joten se vaikuttaa liikenteeseen sekä maalla, merellä että ilmassa. Vaaratilanteita syntyy erityisesti nopeuden ollessa suuri ja näkyvyyden pieni. Jäätävä sumu voi olla vaarallista myös pintojen jäätymisen vuoksi. 

Pilvien tapaan myös sumu sitoo lämpöenergiaa ja vähentää lämpötilan vaihtelua. Ilma ei esimerkiksi lämpene sumuisena aamuna yhtä nopeasti kuin selkeänä eikä jäähdy yhtä paljon sumuisena yönä kuin selkeässä pakkassäässä.

Lue seuraavaksi: Sumupilvi tuo harmaan maiseman

Päivitetty 24.3.2022 klo 15.39

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa