Mainos latautuu…

Säteilysumu: Maalauksellisia maisemia peltojen yllä syysaamuina

Sumu
Säteilysumua kylmän yön jäljiltä. 
Säteilysumua kylmän yön jäljiltä lokakuussa. Syksyn edetessä sumut hälvenevät hitaammin, kun auringonsäteilyn määrä ja intensiteetti vähenevät. Kuva: Ari Branthin, Ylöjärvi

Säteilysumu syntyy, kun maanpinta jäähtyy voimakkaasti selkeinä ja kylminä loppukesän tai syksyn öinä sisämaassa. Säteilysumua esiintyy vain maa-alueiden yllä, mutta tuuli voi ajaa sen myös vesistön päälle.

Maanpinnan kylmeneminen laskee lämpötilaa myös sen yläpuolella olevassa ilmakerroksessa. Mitä voimakkaammin lämpötila laskee selkeänä ja heikkotuulisena yönä, sitä paremmat edellytykset on säteilysumun syntymiselle – varsinkin jos maanpinnan läheisyyteen on varastoitunut tarpeeksi kosteutta.

Säteilyjäähtyminen kylmentää maanpinnan

Maanpinnan kylmeminen selkeinä ja heikkotuulisina öinä perustuu säteilyjäähtymiseen. Maanpinnalta pääsee pilvettöminä öinä karkaamaan pitkäaaltosäteilyä avaruuteen, mikä aiheuttaa lämpötilan laskemisen maanpinnalla. Pilvipeite ehkäisee ulossäteilyä, samaten tuuli sekoittaa ilmaa, jolloin maanpinta ei jäähdy niin voimakkaasti.

Säteilysumuja tavataan eniten loppukesällä ja syksyllä, kun yöt ja aamut ovat tarpeeksi kylmiä. Niitä syntyy alaville maille, missä lämpötila laskee ympäristöään enemmän. Esimerkiksi laakeat peltoalueet, laaksot ja muut notkelmat tai montut suosivat säteilysumun syntymistä.

Illalla lämpötila laskee ja kosteus voi alkaa tiivistyä sumuksi.
Illalla lämpötila laskee ja kosteus voi alkaa tiivistyä sumuksi. Kuva: Anna Latvala, Lapua

Voi nousta sumupilveksi

Kesäkuukausina ja vielä alkusyksystä on tyypillistä, että säteilysumu hälvenee aamupäivän aikana, kun aurinko alkaa lämmittää tai tuuli viriää.

Mitä pidemmälle syksyä mennään, sen epätodennäköisempää säteilysumun hälveneminen on, koska auringonsäteilyn määrä ja intensiteetti vähenevät. Syksyn edetessä voikin käydä niin, että maanpinnan paksu sumuverho nousee sadan tai muutaman sadan metrin korkeudelle sumupilveksi ja pitää päivän hyvin koleana, kun auringonsäteily ei pääse läpäisemään sumupilviverhoa.

Lue seuraavaksi: Mikä on sumupilvi ja miten se syntyy?

Päivitetty 29.3.2022 klo 10.40

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa