Mikä on NAO, ja miten se vaikuttaa Suomen säähän?
Pohjois-Atlantin oskillaatio on yksi laajan mittakaavan suursäätilaa kuvaavista ilmiöistä. Suomen kannalta sää vaihtelee oskillaation vallitsevan tyypin mukaan lauhan sateisesta kylmään ja kuivaan.
Pohjois-Atlantin oskillaatio eli NAO (North Atlantic Oscillation) määritellään Islannin ja Azorien saariryhmän välisenä ilmanpaine-erona. Islannissa on keskimäärin matalapaine ja Azoreilla korkeapaine, ja näiden välinen ero kertoo vallitsevasta suursäätilanteesta talvisaikaan Pohjois-Atlantilla sekä sitä ympäröivillä manneralueilla.
Positiivinen NAO
Kun NAO-indeksi eli poikkeama keskiarvosta on positiivinen, myös ilmanpaine-ero Islannin ja Azorien välillä on keskimääräistä suurempi. Matalapaineiden reitti ohjautuu tyypillisesti Pohjois-Eurooppaan, jolloin Suomessa vallitsee läntinen tai lounainen ilmavirtaus ja sää on yleensä tavallista sateisempi, lauhempi ja tuulisempi.
Negatiivinen NAO
Negatiivisen NAO-indeksin aikaan ilmanpaine-ero on keskimääräistä pienempi. Pohjois-Euroopassa länsituulet heikkenevät, ja yksittäisten matapaineiden reitti kulkee eteläisen Euroopan kautta. Sää on pohjoisessa yleensä tavallista kylmempi, ja Suomessa kireän pakkasen todennäköisyys on suurempi kuin positiivisen NAO-indeksin aikaan.
Lue seuraavaksi: Mikä on La Niña ja miten se syntyy?
Päivitetty 4.1.2023 klo 15.48