Kuukausiennuste yltää jo vapun yli: Alkuun kylmää kyytiä ja lumisateita eteläänkin – katso, milloin kevätsää palaa!

Lue tiivistelmä
- Kuukausiennusteen mukaan kuluvan viikon keskilämpötila on Suomessa tavanomaista kylmempi.
- Lumisateita voi tulla tämän viikon mittaan eteläisessä Suomessa asti, öisin on laajalti pakkasta.
- Tuuli on ajoittain puuskaista tämän viikon matalapaineiden yhteydessä, keskiviikkona jopa myrskypuuskat ovat mahdollisia.
- Nyt näyttää, että sää lämpenee ennen pääsiäistä. Ensi viikko on kuukausiennusteen perusteella jo tavanomaista lämpimämpi suuressa osassa Suomea.
- Ensi viikolla keväisemmät 10–15 asteen lukemat ovat jälleen mahdollisia osassa maata.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 6. huhtikuuta.
– Ennusteen mukaan tämä viikko on Suomessa keskilämpötilaltaan ajankohtaan nähden kylmä, mutta ensi viikoksi sää jälleen lämpenee. Tällä viikolla sateet voivat etenkin öisin tulla etelässäkin paikoin lumena. Lumi sulaa kuitenkin etelässä nopeasti pois. Kevään eteneminen voi tällä viikolla tuntua hidastuvan, mutta ensi viikolla se pääsee jälleen paremmin vauhtiin, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.
Viikko | Ennuste | Sään ennustettavuus |
---|---|---|
7.–13.4. (Viikko 15) | Viikko on ajankohtaan nähden kylmä ja vähäsateinen. | Hyvä |
14.–20.4. (Viikko 16) | Viikko on keskimääräistä lämpimämpi. Sateita tulee ajankohdalle tavanomainen määrä. | Kohtalainen |
21.–27.4. (Viikko 17) | Viikko on maan keskivaiheilla tavanomaista lämpimämpi, muualla viikon keskilämpötilat ovat ajankohdalle tavanomaisia. Koko maassa on hieman keskimääräistä sateisempaa. | Heikko |
28.4.–4.5. (Viikko 18) | Sää on laajalti tavanomaista lämpimämpää. Sateisiin ennuste ei enää juuri ota kantaa. | Heikko |
Huhtikuun 7. päivä alkanut viikko: Tavanomaista kylmempää ja koleaa säätä – osa sateista lunta etelässä asti
Uuden kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötila on Suomessa enimmäkseen 1–2 astetta keskimääräistä kylmempi, itärajalla paikoin jopa 3 astetta keskimääräistä kylmempi.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Viikon alkajaisiksi maanantain vastaisena yönä kylmin lämpötila oli Savukoskella mitattu −19,1 astetta.
– Täksi viikoksi Suomeen ja Euroopan itäosaan on levinnyt pohjoisen puolelta ajankohtaan nähden hyvinkin kylmää ilmaa. Polaaripyörteen taannoinen hajoaminen aiheutti sen, että kylmät ilmamassat pääsevät helpommin leviämään arktiselta alueelta kohti etelää, Joanna Rinne kertoo.
Kolean sään lisäksi tuuli voimistuu viikon mittaan.
– Keskiviikosta alkaen päivälämpötilat jäävät etelässäkin yleisesti alle 5 asteeseen, pohjoisessa lämpötila pysyy päivälläkin laajalla alueella pakkasen puolella. Pohjoisluoteinen tuuli voimistuu keskiviikoksi niin, että myrskypuuskat ovat mahdollisia koko maassa, erityisesti pohjoisessa. Selkämerellä myös myrsky keskituulessa voi olla mahdollista. Tuuli alkaa voimistua jo keskiviikon vastaisena yönä aluksi pohjoisessa. Keskiviikkoaamuun mennessä puuskat ovat voimakkaita jo koko maassa. Keskiviikkoiltana tuuli alkaa vähitellen heikentyä, Joanna Rinne ennustaa.
Öisin pakkasta on tällä viikolla suurena osana öistä koko maassa.
– Pluslämpötiloja on vain yksittäisinä öinä paikoin etelässä. Kylmimmillään selkeinä ja heikkotuulisina öinä pohjoisessa jopa yli 15 pakkasasteen lukemat ovat mahdollisia. Niiden toteutuminen riippuu kuitenkin pienistä eroista pilvisyydessä ja tuulessa.
Katso videolta kuukausiennuste lämpötilojen poikkeamista Eurooppaan!
Suomen yli kulkee tämän viikon aikana useampikin sadealue, mutta kuukausiennusteen mukaan viikon sadekertymät jäävät silti tavanomaista pienemmiksi. Osa sateista on maanantaina tehdyn ennusteen mukaan lunta eteläisessä Suomessa asti.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Vaikka viikon sademäärä on meillä enimmäkseen ajankohdan keskiarvoa vähäisempi, viikko ei kuitenkaan suinkaan ole sateeton. Päivittäisennusteiden mukaan Suomen yli liikkuu tällä viikolla useita sadealueita, joiden sateet tulevat suureksi osaksi lumena, mutta osin myös vetenä. Lunta sataa ajoittain etelässä asti, mutta lumet sulavat etelässä nopeasti pois. Maan eteläosassa, etenkin kaakossa, lunta voi koko viikon aikana sataa yhteensä kymmenisen senttimetrin verran. Lumi sataa kuitenkin pienissä määrissä ja ajoittain, ja päivien plussalämpötilat ja sateen olomuodon vaihtelu estävät lumen kertymisen maahan. Koko viikon lumikertymä on Suomessa laajalti 10–15 senttimetrin luokkaa. Suuri osa osin lumena tulevista sateista tulee öisin, Joanna Rinne sanoo.
Sateita tulee tiistain ja keskiviikon välisenä yönä ensin pohjoisessa ja sitten maan etelä- ja keskiosassa itään painottuen.
– Keskiviikkona päivällä puolestaan kuuroittaisia sateita tulee pitkin Suomea. Torstai-illasta perjantaihin koko maan yli liikkuu laaja sadealue. Seuraava sadealue saapuu Suomeen lauantaina, silloinkin sateita tulee suuressa osassa maata. Kaikissa sadealueissa on etelässä asti mukana lunta ja räntää, mutta maan etelä- ja keskiosassa lumen ja rännän lisäksi myös jonkin verran vettä. Sadealuekohtaiset lumimäärät ovat enimmäkseen viiden senttimetrin luokkaa. Perjantaina voisi olla etelässä paikoin lunta maassa.
Torstain ja perjantain välisenä yönä Suomen yli liikkuvan matalapaineen keskuksen yhteydessä paikallisemmat voimakkaat tuulet ovat etenkin maan keskivaiheilla mahdollisia.
Euroopassa näkyy tällä viikolla raju jako tavanomaista kylmempään Euroopan itäpuoliskoon ja paikoin tavanomaista lämpimämpään Euroopan länsipuoliskoon.
– Laajalla alueella Ukrainaa, Valko-Venäjää sekä Venäjää on peräti 7–9 astetta keskimääräistä kylmempää. Tämän viikon öistä laajimmin kylmä Euroopassa on tiistain vastainen yö, jolloin pakkasta on laajalla alueella Itä-Euroopasta Fennoskandiaan ja Keski-Eurooppaan asti. Tulevina öinä on odotettavissa pakkasia myös laajalla alueella Balkanilla, Mustanmeren länsirannikon maissa sekä Kreikassa ja Turkissa asti. Kylmimmät lukemat ovat lähiöiden aikana Bulgarian ja Romanian vuoristoseuduilla sekä Alpeilla, joissa voi olla pakkasta 10–20 astetta, Joanna Rinne kertoo.
Osa sateista on Euroopassa lunta. Sateita tulee kuukausiennusteen mukaan tällä viikolla Euroopassa kuitenkin laajalti ajankohdan tavanomaisia sademääriä vähemmän.
– Poikkeuksina ovat kuitenkin osa Portugalia ja Espanjaa sekä Norjan vuoristo, joissa sateita tulee tavanomaista runsaammin. Euroopassa runsaimmat sateet tulevat tällä viikolla Norjassa, jossa koko viikon sadekertymä voi olla vuoristossa yli 100 millimetriä. Sateita tulee Norjan vuoristossa sekä vetenä että lumena, isolla alueella lunta sataa puolesta metristä metriin. Portugalissa sateita voi tulla koko viikon mittaan paikoin yli 50 millimetriä. Norjan vuoriston runsaimmat sateet tulevat torstaina, Portugalin suunnalla sateita tulee päivittäin viikon puolivälistä viikon loppuun asti, Joanna Rinne toteaa.
Lumisateita on tällä viikolla odotettavissa laajalti Fennoskandiassa sekä Itä-Euroopassa aina Balkanille asti.
– Lumisateita tulee tällä viikolla myös vuoristoissa ja ylängöillä esimerkiksi Alpeilla, Itä-Euroopan maissa, Balkanilla ja Turkissa. Kaukasukselle ennustetaan laajalti yli metrin lumikertymää tällä viikolla. Läntisen Euroopan ylle voimistuu puolestaan tällä viikolla korkeapaine, joka ainakin osin selittää vähäisiä sademääriä osassa Eurooppaa.
Lue myös: Atlantin antisykloni hyydyttää Euroopan kevään: Lumisateet ja pakkaset tunkeutuvat Kreikkaan asti
Huhtikuun 14. päivä alkava viikko: Tavanomaista lämpimämpää Suomeen – päivälämpötilat osassa maata taas jopa 15 asteen tienoilla
Huhtikuun 14. päivä alkavan viikon lopulla juhlitaan pääsiäistä. Kuukausiennuste näyttää nyt, että viikko on Suomessa laajalti tavanomaista lämpimämpi.
– Viikko on keskilämpötilaltaan suuressa osassa Suomea selvästi tavanomaista lämpimämpi, pohjoisessa Lapissa ero keskiarvoon on maltillisempi. Myös päivittäisennusteiden mukaan kylmä ilmamassa väistyy Suomen yltä, ja meille alkaa virrata lounaan puolelta lauhempaa ilmaa. Päivälämpötilat nousevat koko maassa plussalle ja maan etelä- ja keskiosan aurinkoisilla alueilla jopa 10–15 asteen tienoille, ehkä paikoin jopa yli 15 asteen lukemiin. Viikon sademäärä on Suomessa ajankohdalle varsin tavanomainen, Joanna Rinne kertoo.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Vuoden tähän mennessä korkein lämpötila on Helsingissä 2. huhtikuuta ja Jomalassa Ahvenanmaalla 3. huhtikuuta mitattu 19,1 astetta.
Katso videolta kuukausiennuste sateiden poikkeamista Eurooppaan!
Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa 20. huhtikuuta tienoilla maan eteläosassa enimmäkseen 8–10 astetta, maan keskiosassa 6–10 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa enimmäkseen 4–8 astetta ja Lapissa 0–6 astetta.
Lue myös: Pääsiäisen sää Suomessa tilastojen valossa
Kuukausiennusteen mukaan etenkin Ranskan ja Italian seudulla sekä paikoin laajemminkin Keski- ja Etelä-Euroopassa tulee runsaita sateita 14. huhtikuuta alkavalla viikolla.
– Suuressa osassa Eurooppaa viikko on keskilämpötilaltaan tavanomaista lämpimämpi, mutta Espanjassa ja Portugalissa on tavanomaista viileämpää, Joanna Rinne sanoo.
Huhtikuun 21. ja 28. päivä alkavat viikot: Keskimääräistä lämpimämpää säätä ainakin osaan Suomea
Uuden kuukausiennusteen mukaan huhtikuun lopussa ja toukokuun alussa osassa Suomea olisi ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpää kevätsäätä.
– Sää näyttäisi jatkuvan 21. huhtikuuta alkavalla viikolla ainakin maan keskivaiheilla tavanomaista lämpimämpänä. Sateita tulee hieman tavanomaista runsaammin. Euroopassa on laajalti keskimääräistä lämpimämpää, mutta sademäärät eivät Euroopassa poikkea suuresti ajankohdan keskiarvoista, Joanna Rinne kertoo.
Huhtikuun 28. päivä alkavalla viikolla vietetään vappua.
– Vappuviikko on kuukausiennusteen perusteella suuressa osassa Suomea tavanomaista lämpimämpi. Sateisiin ennuste ei enää Suomen alueella juuri ota kantaa. Fennoskandiassa ja Itä-Euroopassa on laajalti tavanomaista lämpimämpää, muualla Euroopassa ennuste ei enää näytä suuria eroja keskiarvoon kuin paikallisesti. Sateet näyttävät painottuvan eteläiseen ja osin itäiseen Eurooppaan, Joanna Rinne toteaa.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue seuraavaksi: Pitkä ennuste paljastaa: Tältä näyttää loppukevään ja kesän sää – yksi kuukausi erottuu ja voi yllättää
Päivitetty 7.4.2025 klo 20.04