Atlantin antisykloni hyydyttää Euroopan kevään: Lumisateet ja pakkaset tunkeutuvat Kreikkaan asti

Pohjois-Atlantilla vaikuttava antiskyloni, eli laaja korkeapaineen alue, sanelee Euroopan lähitulevaisuuden sään. Korkeapaineen itäpuolitse pohjoisnavalta pääsee purkautumaan ajankohtaan nähden erittäin kylmää ilmamassaa koko itäiseen Eurooppaan Välimeren maita myöden. Lunta ja pakkasta on odotettavissa suosittuihin kesälomakohteisiin, kuten Kreikkaan, Bulgariaan ja Turkkiin.
Kevät alkoi suuressa osassa Eurooppaa lupaavasti, mutta nyt siihen on tulossa raju takapakki. Kevään ensimmäiset sinivuokot ja leskenlehdet joutuvat Pohjois-Euroopassa kamppailemaan selviämisestään tujujen yöpakkasten kanssa, kun taas etelämpänä Euroopassa pidemmälle edennyt kevät kokee kenties vieläkin karumman takaiskun.
Takatalvea on viikonlopusta lähtien ilmassa koko pohjoisessa ja itäisessä Euroopassa. Kylmyys kulminoituu alkuviikon aamuihin, jolloin pakkasta ja lumisadetta on odotettavissa aina Mustanmeren ja Välimeren valtioita myöden. Sää on paikoitellen jopa 10–15 astetta normaalia kylmempää, ja osassa Kaakkois-Euroopan maista kolkutellaan huhtikuun kylmyysennätyksiä.
Raju kylmeneminen koettelee myös Suomea, sillä viikonlopusta lähtien yöpakkasia on suuressa osassa maata ja alkuun myös päivälämpötilat jäävät pakkasen puolelle maan keski- ja pohjoisosassa. Tuoreessa kuukausiennusteessa on analysoitu, kuinka pitkäksi aikaa kevät ottaa takapakkia.
Kylmän takana Atlantin antisykloni
Eurooppaan valuva takatalvi on seurausta Pohjois-Atlantille muodostuneesta antisyklonista, siis laajasta korkeapaineen alueesta. Kun ilmavirtaukset kiertävät korkeapaineita pohjoisella pallonpuoliskolla myötäpäivään, tarkoittaa tämä käytännössä sitä, että korkeapaineen itäpuolitse Eurooppaan pääsee viikonlopun aikana purkautumaan erittäin kylmää ilmamassaa kaukaa pohjoisnavalta saakka.
Vaikka jo huhtikuuta elämmekin ja aurinko lämmittää pian samalla voimakkuudella kuin elokuun lopussa, liikkeellä on vielä yllättävänkin kylmiä ilmamassoja kuluneen talven jäljiltä. Sekä vesistöt että ilmakehä ovat vielä kylmiä, ja ilmassa on vähemmän kosteutta kuin muina vuodenaikoina. Kun vesihöyryä on vielä ilmakehässä maltillisesti, pääsevät lämpötilatkin kuivassa ilmassa laskemaan voimakkaammin.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Keväisen korkeapaineen alueella on tyypillistä, että aurinko lämmittää iltapäiviä, mutta öisin lämpötila laskee kuivassa ilmassa voimakkaasti. Yöpakkasetkin ovat vielä huhtikuussa tavanomainen ilmiö leveysasteillamme.

Lunta ja pakkasta Kreikkaa myöden
Kylmä ilmamassa valuu viikonloppuna Pohjois-Euroopasta kohti keskistä Eurooppaa. Alkuviikolla kylmimmän ilmamassan alue yltää Pohjois-Venäjältä itäiselle Välimerelle.
Suomessa kylmintä näyttäisi olevan lauantaina, kun taas keskisessä ja eteläisessä Euroopassa vasta viikkojen vaihtuessa. Erityisen suuria lämpötilapoikkeamia odotetaan Balkanin niemimaalle ja Mustanmeren ympäristöön 7. huhtikuuta alkavalla viikolla. Paikoin on jopa 10–15 astetta tavanomaista kylmempää, mikä tarkoittaa alueella varsin talvisia olosuhteita. Pohjoisvirtaus on Pohjois-Atlantin korkeapaineen itäpuolella niin voimakas, että se jaksaa kuljettaa polaarisen ilmamassan aina Välimeren itäisiin osiin saakka.
Tässä pähkinänkuoressa, miten takatalvi tuntuu eri puolilla Eurooppaa:
- Pohjoismaissa ja Baltiassa on laajalti yöpakkasia. Osassa Suomea, Ruotsia ja Norjaa päivälämpötilakin jää pakkasen puolelle. Lumikuuroja tulee alueella paikoitellen ja uusi lumipeitekin on mahdollinen siellä, missä lumi oli jo sulanut.
- Viikkojen vaihtuessa kylmä ilmamassa etenee keskisestä Euroopasta aina Välimeren itäisiin osiin saakka. Yöpakkasia odotetaan laajoille alueille keskiseen, itäiseen ja osin myös kaakkoiseen Eurooppaan. Eteläisimmillään yöpakkasta mitataan Kreikassa, Italian Sisiliassa ja Pohjois-Turkissa.
- Kaakkois-Euroopassa alkuviikosta voi muodostua ajankohtaan nähden jopa poikkeuksellisen kylmä. Balkanin niemimaalla voidaan kolkutella huhtikuun kylmyysennätyksiä.
- Sakea lumentulo on sunnuntaina ja alkuviikolla mahdollista Balkanin niemimaalla ja Mustanmeren ympäristössä. Räntää voidaan nähdä Pohjois-Turkin ja -Kreikan rantalomakohteissa.

Milloin kylmä tilanne purkautuu?
Säämalleissa on suurta erimielisyyttä kylmän vaiheen kestosta Pohjois- ja Itä-Euroopassa.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Pessimistisimmän kannan otti vielä perjantaina amerikkalainen GFS-malli, joka pitää huhtikuun erittäin kylmänä lähes pääsiäiseen saakka. Jos GFS:n ennuste toteutuu, kevät ottaa hyvin pitkän takapakin Suomessa ja lukuisat takatalvet ovat vielä mahdollisia. Lauantaina GFS-malli ennakoi kylmimmän vaiheen päättyvän jo pääsiäispyhiä edeltävän viikonvaihteen aikana, joten ennuste sahaa ja epävarmuutta on.
Eurooppalainen ECMWF pitää Pohjois-Atlantin korkeapaineen paikoillaan vielä 7. huhtikuuta alkavalla viikollakin, mutta sysää vähitellen kylmimmän ilmamassan Suomen kaakkoispuolelle. Mikäli korkeapaine jää ennusteen mukaan seilaamaan Pohjois-Atlantin ja Skandinavian väliä, tietäisi se meillä suurtakin vaihtelua säähän huhtikuun edetessä. Vuoroin kylmää ja takatalven uhkaa, vuoroin lämpimämpää.
Tällä hetkellä kahden globaalin säämallin konsensus on kuitenkin se, ettei uusia merkittäviä lämpöaaltoja ole Pohjois-Eurooppaan pääsemässä ainakaan 7. huhtikuuta alkavalla viikolla. Korkeapaineen pitäisi nytkähtää Pohjois-Atlantilta joko selvästi etelämmäs tai mielellään kohti keskistä Eurooppaa, jotta lämpimämmät ilmamassat pääsisivät uudelleen kohti Euroopan pohjoiskolkkaa. Tähän on pieni mahdollisuus 14. huhtikuuta alkavalla viikolla, jolloin suuretkin käänteet säässä ovat eurooppalaisen säämallin mukaan mahdollisia.
Lue seuraavaksi: Kevään uusi lämpöennätys nyt 19,1 astetta – aikaisin 19 asteen ylitys ainakin yli 60 vuoteen