Tuore kuukausiennuste: Föhn-tuulen jälkeen taas iso muutos Suomen säähän – näin maaliskuu etenee
Kevättalven sää jatkuu Suomessa vaihtelevana: välillä edessä on lauhoja föhn-tuulen tilanteita, välillä paukkupakkasetkin ovat edelleen mahdollisia. Maaliskuun 6. päivä alkavalle viikolle kuukausiennusteen kartoilla on syvää sinistä merkkinä selvästi keskimääräistä kylmemmästä säästä.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 27. helmikuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan Suomeen on tällä viikolla alkuun luvassa keskimääräistä lämpimämpää säätä, mutta maaliskuussa edessä on myös selvästi keskimääräistä kylmempääkin säätä. Vaihteleva tilanne siis jatkuu.
Tällä viikolla föhn-tuuli lämmittää aluksi säätä osassa maata plusasteille, mutta loppuviikolla näkyvissä on jälleen kylmeneminen pakkasille.
– Tämä viikko on kuukausiennusteen mukaan lämpötilan viikkokeskiarvoltaan ajankohdan keskiarvoja lämpimämpi. Ilmamassa on Suomessa vain hieman aiempaa lauhempaa, joten lämpö tulee pääasiassa föhn-tuulesta. Ensi viikko ja sitä seuraava viikko ovat puolestaan ennusteen perusteella ajankohdan keskiarvoja kylmempiä. Kylmyydessä näkyy todennäköisesti heikentyneen polaaripyörteen vaikutus. Lämpötilat pysyvät näillä näkymin 6. maaliskuuta ja 13. maaliskuuta alkavilla viikoilla pakkasella ja sateet tulevat lumena, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.
Ajoittaisista lauhoista föhn-tuulista huolimatta talvi näyttää siis pitävän edelleen pintansa.
– Tällä viikolla föhn-tuuli lauhduttaa säätä väliaikaisesti, mutta ensi viikolla palataan talviseen säähän. Ensi viikolla jopa paukkupakkaset ovat mahdollisia, jos pilvisyys ja tuuli niitä suosivat, mahdollisesti myös sitä seuraavalla viikolla. Pysyvää siirtymistä keväiseen säähän ei vielä lähiviikkojen ennusteissa näy, Joanna Rinne sanoo.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Viikko | Ennuste | Sään ennustettavuus |
---|---|---|
27.2.–5.3. | Föhn-tuulen takia viikko on ajankohtaan nähden lämmin, viikon keskilämpötila on 2–4 astetta keskimääräistä korkeampi. Sateita tulee lähes koko maassa tavanomaista vähemmän. (Viikko 9) | Hyvä |
6.–12.3. | Viikko on keskilämpötilaltaan 4–5 astetta ajankohdan keskiarvoa kylmempi. Sateita tulee hieman tavanomaista vähemmän tai tavanomainen määrä. (Viikko 10) | Kohtalainen |
13.–19.3. | Sää on viikkokeskiarvoltaan laajalti hieman ajankohdan keskiarvoja kylmempää, etelässä lämpötilat ovat lähellä keskimääräisiä. Sademäärät ovat lähellä tavanomaisia. (Viikko 11) | Heikko |
20.–26.3. | Viikon keskilämpötila palautuu Suomessa lähemmäs tavanomaista, kylmin ilma väistyy. Sateisiin ennuste ei enää juuri ota kantaa. (Viikko 12) | Heikko |
Helmikuun 27. päivä alkanut viikko: Alkuun föhn-tuulta, loppuviikolla kylmenevää
Kuukausiennusteen mukaan 27. helmikuuta alkaneen viikon keskilämpötila on Suomessa laajalti 2–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi, Lapissa jopa 3–4 astetta keskimääräistä lämpimämpi.
– Tuuli puhaltaa meille luoteesta suuren osan viikkoa. Tuulen puhaltaessa Skandien yli föhn-ilmiö nostaa ilman lämpötilaa. Sää on meillä tämänhetkisten ennusteiden mukaan perjantaihin asti föhnin lauhduttamaa. Föhn vaikuttaa erityisesti maan etelä-, lounais- ja länsiosassa. Lounaassa, Ahvenanmaalla ja Pohjanmaan seutuvilla lämpötila voi nousta ajoittain jopa viiden asteen yläpuolelle, Joanna Rinne sanoo.
Maanantaina Vaasassa yllettiin jo 6,5 asteeseen, tiistaina Turussa ja Jomalassa on mitattu jo 5,9 astetta.
Lue myös: Föhn-tuuli – miten se syntyy?
Tämän hetken ennusteen mukaan idässä päivälämpötilat vaihtelevat lähiaikoina nollan molemmin puolin, pohjoisessa on päivisin heikkoa pakkasta.
– Öisin lauhoilla alueilla lämpötila laskee joinakin öinä pakkaselle, toisina se pysyy plussan puolella yöaikaankin. Viikonloppuna tuuli kääntyy puhaltamaan pohjoisesta, föhn-tuuli lakkaa ja lämpötilat painuvat koko maassa takaisin pakkaselle, Joanna Rinne ennustaa.
Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!
Sateita tulee 27. helmikuuta alkaneella viikolla kuukausiennusteen perusteella suuressa osassa maata ajankohdan keskiarvoa vähemmän, tosin osassa Lappia tavanomaista enemmän.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Yleisesti ottaen viikko on osin aurinkoinen. Sateet pysyvät föhn-tuulen takia vähissä, vaikka niitäkin tulee ajoittain. Keskiviikon ja torstain aikana maan pohjois- ja itäosan yli liikkuu sadealue kaakkoon. Sateet tulevat pääosin lumena, mutta sadealueen jälkireunalla Pohjois-Pohjanmaalla ja maan itäosassa paikoin myös vetenä tai räntänä.
Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräinen päivän ylin lämpötila on helmi–maaliskuun vaihteessa maan lounaisimmassa osassa 0–2 plusastetta ja maan eteläosassa sekä lännessä −2 ja +2 asteen välillä. Maan keskiosassa ja idässä keskimääräinen päivän ylin lämpötila on 0–4 pakkasastetta ja maan pohjoisosassa laajalti 2–6 pakkasastetta, Pohjois-Lapissa on hieman kylmempääkin.
Muualla Euroopassa on 27. helmikuuta alkaneella viikolla laajalti ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempää ja vähäsateista. Ajankohtaan nähden lämmintä on lähinnä Fennoskandiassa sekä kaakkoisessa Euroopassa, kuten Kreikan seudulla.
– Tällä viikolla Euroopassa on laajoilla alueilla etenkin öisin ajankohdan keskiarvoja kylmempää. Juliette-myrsky vaikuttaa Välimeren seudulla – se on tuonut lumisateita esimerkiksi Espanjaan. Korsikalla sadetta voi kertyä kolmessa vuorokaudessa tiistaista torstaihin jopa yli 100 millimetriä. Korsikan sateet saattavat tulla täysin lumena, jolloin lunta kertyisi kolmessa vuorokaudessa yli metri. Lunta sataa seuraavan kolmen vuorokauden aikana myös esimerkiksi paikoin Italiassa sekä Balkanilla, Joanna Rinne kertoo.
Maaliskuun 6. päivä alkava viikko: Pohjoisvirtaus puhaltaa – jopa 4–5 astetta keskimääräistä kylmempää
Näyttää siltä, että 6. maaliskuuta alkavalla viikolla ilmavirtaus puhaltaa Suomeen pohjoisen puolelta. Lisäksi ilmamassa Suomen yllä on talvisen kylmää. Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötilat ovatkin meillä 4–5 astetta ajankohdan keskiarvoa kylmempiä.
– Päivittäisennusteiden mukaan pilvisyys on ensi viikolla vaihtelevaa. Pilvettömän taivaan ja heikon tuulen sattuessa pakkasta voi ensi viikolla öisin olla ajoittain etelässä laajallakin alueella yli 10 ja pohjoisessa yli 20 astetta. Loppuviikolla laajan lumisadealueen mahdollisuus kasvaa, Joanna Rinne sanoo.
Viikko on kokonaisuutena ajankohtaan nähden kylmä niin Suomessa kuin laajemmin Fennoskandiassa, Baltiassa ja Puolassa. Napa-aluetta kiertävä polaaripyörre on heikentynyt ja päästänyt sisällään olevaa kylmää ilmaa etelämmäs.
– Polaaripyörteen heikentyminen on todennäköisesti taustalla laajan, kylmän ilmamassan leviämisessä niin Suomeen kuin laajemmallekin alueelle Eurooppaan. Vahva polaaripyörre auttaa pitämään kylmimmän ilman napa-alueiden tuntumassa, mutta heikentyneen polaaripyörteen tilanteessa ilma pääsee napa-alueelta etelämmäksi. Sää on ennusteen mukaan 6. maaliskuuta alkavalla viikolla erityisen kylmää toisaalta pohjoisen Euroopan suunnalla, toisaalta laajalla alueella Pohjois-Amerikassa, Joanna Rinne toteaa.
Lue myös: Mikä on polaaripyörre?
Kuukausiennusteen perusteella 6. maaliskuuta alkavalla viikolla sateita tulee Suomessa laajalti hieman tavanomaista vähemmän, mutta maan eteläosassa tavanomainen määrä.
Katso videolta kuukausiennuste sateista!
– Sadealueiden reitti kulkee Euroopassa Atlantilta Keski-Eurooppaa pitkin itään. Tämän reitin varrella sateita tulee tavanomaista enemmän. Läntisessä ja eteläisessä Euroopassa viikko on lämpötilakeskiarvoltaan monin paikoin tavanomaista lämpimämpi, mutta muualla Euroopassa viikko on tavanomainen tai sitä kylmempi.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Maaliskuun 13. ja 20. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää maaliskuun loppupuolisko?
Kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu Suomessa 13. maaliskuuta alkavalla viikolla laajalti ajankohtaan nähden kylmänä, etelässä viikon keskilämpötila on lähellä tavanomaista. Muualla Euroopassa on monin paikoin tavanomaista lämpimämpää, mutta Suomen lisäksi osassa Ruotsia ja Norjaa on keskimääräistä kylmempää.
Sateiden reitti kulkee pohjoisen Keski-Euroopan yli. Suomessa sateita tulee enimmäkseen keskiarvoinen määrä.
– Ennusteen perusteella kylmin ilma näyttäisi väistyvän Suomen yltä 20. maaliskuuta alkavalla viikolla. Muualla Euroopassa on laajalti ajankohdan keskiarvoja lämpimämpää. Myös polaaripyörre on ennusteen mukaan silloin jo vahvistumassa vähitellen takaisin normaaliksi. Vahvan polaaripyörteen aikaan pitkiä kylmiä jaksoja ei pääse syntymään meille yhtä helposti kuin heikon polaaripyörteen tilanteessa, Joanna Rinne sanoo.
Pitkän ajan säätilastojen mukaan terminen kevät alkaa Suomen eteläosassa keskimäärin maaliskuun lopussa, Lapin pohjoisosassa puolestaan huhtikuun lopussa.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue seuraavaksi: Katso kevään pitkä ennuste: Tältä näyttää maalis–toukokuun jakso Suomessa!
Karita Kontula-Sokka
toimittaja
Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!
Päivitetty 28.2.2023 klo 15.12