Katso kevään pitkä ennuste: Tältä näyttää maalis–toukokuun jakso Suomessa!
Tuoreen kolmen kuukauden ennusteen mukaan maalis–toukokuun jakso on Suomessa hieman keskimääräistä lämpimämpi. Kolmen kuukauden jakson sademäärä on ennusteen perusteella lähellä keskimääräistä, mutta toukokuu erottuu ennusteessa selvemmin keskimääräistä sateisempana. Suomen tyypillisesti vaihtelevassa säässä on keväänkin mittaan odotettavissa erilaisia jaksoja.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut 5. helmikuuta kolmen kuukauden ennusteen eli niin sanotun vuodenaikaisennusteen maalis–toukokuun jaksolle. Jakson keskilämpötilan ennakoidaan olevan Suomessa 0–1 astetta ajankohdan keskimääräisiä lukemia korkeampi.
– Ennusteen mukaan kevätkuukaudet maalis-, huhti- ja toukokuu ovat ajankohdan keskiarvoja lämpimämpiä Suomessa sekä kolmen kuukauden keskiarvoltaan että yksittäisten kuukausien keskiarvoissa, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.
Maalis–toukokuun ennusteen mukaan tuleva kolmen kuukauden jakso on hieman keskimääräistä lämpimämpi Suomen lisäksi myös suuressa osassa muuta Eurooppaa.
– Ennusteen perusteella on mahdollista, että kevät pääsee etenemään Suomessa normaaliin tapaan, ehkäpä jopa aikataulusta edellä. Päivittäissää voi kuitenkin päästä yllättämään – pitkä ennuste ei ota kantaa siihen, voivatko kuukaudet sisältää lyhyempiä kylmiä jaksoja, jotka hidastavat ajoittain kevään etenemistä. Todennäköisesti keväänkin aikana sää on vaihtelevaa, mikä on Suomen säälle tyypillistä, Joanna Rinne sanoo.
Terminen kevät alkaa Suomen eteläosassa keskimäärin maaliskuun lopussa, pohjoisessa Lapissa huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa. Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvämmin nollan asteen yläpuolelle.
Kolmen kuukauden jakson sademäärät tavanomaisia – toukokuu erottuu ennusteessa sateisena
Sademäärien osalta maalis–toukokuun kolmen kuukauden ennusteessa ei näy Suomessa juurikaan poikkeamaa suuntaan eikä toiseen. Kuukausien välillä voi kuitenkin olla eroja.
– Koko kolmen kuukauden jakson sademäärät ovat ennusteen mukaan Suomessa ajankohdan keskiarvon luokkaa, mutta maaliskuu saattaisi kallistua keskiarvoon nähden vähäsateiseen suuntaan, kun taas huhtikuu ja erityisesti toukokuu kallistuisivat keskimääräistä sateisempaan suuntaan, Joanna Rinne kertoo.
Myös muun Euroopan osalta maalis–toukokuun sademäärät ovat ennusteen perusteella laajalti melko keskimääräisiä. Merkkejä keskimääräistä sateisemmasta jaksosta on kuitenkin esimerkiksi paikoin kaakkoisessa ja eteläisessä Euroopassa sekä Alppien ympäristössä. Tavanomaista kuivempaa ennakoidaan esimerkiksi osaan Norjaa.
La Niña vaihtumassa El Niñoon
Kolmen kuukauden vuodenaikaisennuste lasketaan koko maailmaan, mutta sen pääasiallinen käyttötarkoitus on tropiikin ilmiöiden, kuten ENSO-kierron eli El Niño - ja La Niña -kierron seuraaminen ja ennustaminen.
ENSO-kierron ennusteiden perusteella pitkään kestänyt La Niña -jakso on pian päättymässä maailmalla.
– Tämän hetken ennusteen mukaan kesällä siirryttäisiin El Niño -vaiheeseen. Suomen ja Euroopan säähän ENSO-kierron vaiheilla ei ole löydetty toistaiseksi selviä vaikutuksia, mutta se vaikuttaa sekä lämpötiloihin että sateisuuteen laajoilla alueilla maapallolla. El Niño -vaiheessa Tyynenmeren pintalämpötila on laajalla alueella päiväntasaajan tienoilla keskimääräistä lämpimämpi. Tyypillisesti maapallon keskilämpötila on El Niño -vuosina lämpimämpi kuin La Niña -jaksojen aikana. Lämpö vaikuttaa maailmalla esimerkiksi myrskyjen esiintyvyyteen, erilaisten sateisuuteen ja kuivuuteen liittyvien sääkatastrofien yleisyyteen sekä ruoansaantiin, jopa alueellisten tautiepidemioiden esiintyvyyteen, Joanna Rinne toteaa.
Lue myös:
Kolmen kuukauden pitkä ennuste voi toteutua monella tavalla
Sään vuodenaikaisennusteessa lasketaan lämpötila-, sademäärä- ja ilmanpainepoikkeamat peräti kolmen kuukauden mittaiselle ajanjaksolle.
Suomen säälle ovat kuitenkin ominaisia erittäin suuret vaihtelut, joten vuodenaikaisennusteen perusteella ei pysty toteamaan mitään yksittäisten viikkojen säätyypistä. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi olla hyvin suurta. Kolmen kuukauden ennuste voikin toteutua monella tavalla. Pohjoisten leveysasteiden vaihtelevan sään ympäristössä kolmen kuukauden ennusteen tarkkuus on selvästi heikompi kuin tropiikissa.
– Pohjois- ja Keski-Euroopan erittäin vaihtelevissa sääolosuhteissa sään ennustettavuus useamman kuukauden tasolla on huono. Todennäköistä on, että maalis–toukokuussakin meillä Suomessa vaihdellaan suursääkuviosta toiseen, jolloin sää on vaihtelevaa, Joanna Rinne sanoo.
Lue seuraavaksi: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Päivitetty 6.2.2023 klo 15.38