Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> “Supermatalapaine” Suomen sääkartoilla – toteutuuko tämä? Vaarallisen…
Blogi |

“Supermatalapaine” Suomen sääkartoilla – toteutuuko tämä? Vaarallisen rajut ukkoset, tuulet, sateet ja helteet mahdollisia

Salama taivaalla.
Suomeen on ennustettu rajuja ukkosia. Arkistokuva: Pixabay

Sääennusteiden mukaan erittäin voimakas matalapaine tuo Suomeen vaarallisia sääilmiöitä ensi viikon alussa. Vaaran mahdollisuutta on niin ukkosissa, sateissa, tuulissa kuin kuumuudessakin.

Nyt näkyy ensi viikon alun sääkartoilla matalapaine, jonka kaltaista en muista 15 vuoden meteorologin urallani aiemmin nähneeni. 

Lännestä saapuva matalapaineen keskus yhdistyy viikonloppuna Keski-Euroopan yllä itäiseen helleilmamassan reunan säärintamaan. Matalapaineen ja kuuman, epävakaisen ilman yhdistelmästä saattaa syntyä paketti, joka tuo Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan useita vaarallisia sääilmiöitä.

Ilmanpaine- ja ilmamassaennuste maanantaille 7.8.2023.
Kuuman ja viileän ilmamassan kohtaaminen tuo matalapaineelle voimaa. Ilmanpaine- ja ilmamassaennuste maanantaille 7.8.2023. Kuva: Foreca

Matalapaineen keskuksen syntymiseen ja voimakkuuteen liittyy paljon epävarmuutta; ei ole millään tavoin vielä varmasti sanottua, että se toteutuu ainakaan niin rajuna kuin viimeiset kaksi sääennustemalliajoa ovat näyttäneet. Silti, vaikka on vielä täysin mahdollista, että näin rajut sääilmiöt jäävät toteutumatta, matalapainetta on syytä pitää silmällä, sillä jos tämänhetkinen ennuste toteutuu, matalapaineeseen liittyvät sääilmiöt voivat aiheuttaa pahojakin ongelmia.

Avaan tässä blogitekstissä tarkemmin matalapaineeseen liittyviä mahdollisuuksia ja riskejä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Rajuja ukkosia esiintyy laajalla alueella

Ensi viikon alun mahdollinen “supermatalapaine” voi tuoda mukanaan hyvinkin rajuja ukkosia. Matalapaineen syntyessä pohjoisenpuoleinen viileä ilmamassa ja kaakonpuoleinen erittäin helteinen ilmamassa kohtaavat toisensa, ja matalapaineen keskus pääsee vahvistumaan viileän ja paahtavan ilman rajavyöhykkeellä. 

Ilmassa on runsaasti kosteutta, lämpöä ja epävakautta. Ukkosen todennäköisyyttä ennustavat kartat helottavat Suomessakin punaisella laajalla alueella. Vielä on liian aikaista pohtia mahdollisten ukkosten reittejä Suomessa; matalapaineen keskuksen ennuste ja ylipäänsä toteutumisen todennäköisyys on vielä liian epävarmaa.

Suppilopilvi Lapualla juhannuspäivänä 2014. Tilanteessa ei näkynyt, ulottuiko suppilo maahan asti eli oliko kyseessä trombi.
Rajujen ukkosten yhteydessä myös trombit ovat mahdollisia. Arkistokuva: Anna Latvala, Lapua, 

Jos ennuste toteutuisi sellaisenaan, kun se nyt nähdään, matalapaineen ukkosten syntyolosuhteissa olisi samankaltaisuuksia Yhdysvaltain keskilännen voimakkaisiin ukkosiin. Ukkosten kohdalla olisi syytä siis varautua runsaaseen salamointiin, rankkasateisiin, voimakkaisiin ukkospuuskiin, rakeisiin sekä tuhoisiin tuuli-ilmiöihin kuten syöksyvirtauksiin ja trombeihin eli tornadoihin. Ukkosrintaman yhteydessä voisi hyvinkin muodostua myös supersolu-ukkosia.

Lämpötila kipuaa kolmeenkymppiin, samalla puhaltavat myrskytuulet

Tämänhetkisen ennusteen mukaan Venäjällä oleva kuuma ilmamassa pääsee ensi viikon alussa leviämään matalapaineen yhteydessä myös Suomeen. Sen takia maanantain sääkartoilla näkyy nyt erikoinen yhdistelmä: Maan etelä- ja keskiosassa lämpötila on laajalla alueella 28–30 astetta, mutta samaan aikaan sää on auringon paistaessa tuulista – tuulenpuuskat ovat niin voimakkaita, että jopa paikalliset tuulituhot ovat mahdollisia. Puuskien voimakkuus voi olla maa-alueilla 15–19 m/s luokkaa suuressa osassa Suomea helteisessä säässä.

Merialueilla myrskyää, vaikka kovimmat tuulet jäävätkin tämän hetken ennusteissa Ruotsiin ja Norjaan. Pienetkin muutokset matalapaineen reitin tai voimakkuuden ennusteessa voivat kuitenkin muuttaa Suomen tilannetta joko tuulisempaan tai tuuliltaan maltillisempaan päin. 

Rankkasateet ovat mahdollisia

Heinäkuu on suuressa osassa Suomea ollut sateinen, ja ennustettu matalapaine ei ainakaan helpota sadetilannetta. Tämänhetkisessä ennusteessa Suomen kolmen vuorokauden sademäärä sunnuntaista tiistaihin on paikoin 25–50 millimetriä. Sadetta tulee siis runsaasti, mutta määrät voisivat jäädä vähäisemmäksi kuin 28.–29.7. viikonlopun sateissa. 

Rankoissa ukkosissa sadetta voi kuitenkin tulla suuri määrä lyhyessä ajassa. Taajamassa vedenkuljetusjärjestelmä ei välttämättä ehdi pysyä vedentulon mukana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Helsingin kadut tulvivat elokuussa 2019 rankkasateen aikana.
Kaupungissa rankkasade voi aiheuttaa tulvimista. Arkistokuva: Ulf Grönmark, Helsinki

Todennäköisesti rajuihin ukkosiin liittyen kolmen vuorokauden sunnuntain-tiistain sade-ennustekartalle Ruotsissa ja Norjassa on ilmestynyt jopa hyvin paikallisia 100–150 millimetrin sadekertymiä. Näin suuria paikallissadekertymiä ei todellisuudessa voida ennustaa kovinkaan luotettavasti ainakaan tiettyyn paikkaan, mutta tämän kokoluokan kertymät kartalla kertovat, että ennustetut ukkoset ovat selvästi voimakkaampia ja myös niihin liittyvä vedentulo runsaampaa kuin mihin meillä pohjoisessa Euroopassa on totuttu.

Meillä sää on helteistä, mutta Norjan vuoristoon on ennustettu 30 senttimetrin lumikertymä matalapaineen sateiden yhteydessä.

Kuinka varmaa “supermatalapaineen” toteutuminen on?

Ensi viikon alun matalapaineen ennusteeseen liittyy vielä paljon epävarmuutta. Tässä muutama vaihtoehto, miten ennuste voi muuttua (lista ei suinkaan ole kaikki muutosvaihtoehdot kattava):

a) Matalapaine pysyy kartoilla, mutta se kulkee ennustettua läntisempää reittiä. Tällöin ennustetut rajut sääilmiöt toteutuvat, mutta suuri osa voimakkaista tuulista, sateista ja ukkosista jäisi Suomen länsipuolelle, ja meille leviäisi lähinnä helteistä ilmaa, jopa kolmenkympin lämpötiloja. Helteinen sää päättyisi maltillisempiin sateisiin ja ukkosiin.

b) Matalapaine pysyy kartoilla, mutta kulkee ennustettua itäisempää reittiä. Tällöin helteinen sää jäisi meillä toteutumatta, tai toteutuisi vain itäisimmässä Suomessa. Sen sijaan meillä olisi odotettavissa ukkosia, rankkasateita ja voimakkaita tuulia.

c) Matalapaine jää selvästi tämänhetkisiä ennusteita heikommaksi. Tällöin matalapaine toteutuu, mutta siihen liittyvät sääilmiöt olisivat huomattavasti vähemmän vaarallisia kuin miltä ennusteissa nyt näyttää.

Tällä viikolla kannattaa pitää silmät auki, miten ennusteet kehittyvät. Vaarallisimpien sääilmiöiden toteutuminen Suomessa ei ole vielä millään tavoin varmaa, mutta mikäli matalapaine pääsisi toteutumaan tämänhetkisten ennusteiden mukaisena, kyseessä olisi myrsky, josta puhutaan vielä pitkään.

Joanna Rinne
meteorologi

Päivitetty 2.8.2023 klo 13.53

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat