Uusi kuukausiennuste: Säässä tulossa käänne – tältä näyttävät lähiviikot!
Tuoreimman kuukausiennusteen mukaan 27. helmikuuta alkaneen viikon sää on selvästi lauhempi kuin 20. helmikuuta alkaneella viikolla. Muutos on kuitenkin väliaikainen.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut tuoreen kuukausiennusteen 23. helmikuuta.
Sää on 27. helmikuuta alkavalla viikolla keskilämpötilaltaan lauha. Kylmin ilmamassa väistyy Suomen yltä väliaikaisesti, ja lauha föhn-tuuli pääsee puhaltamaan Suomessa. Seuraavilla viikoilla kuitenkin palataan viikkokeskiarvoiltaan ajankohtaan nähden kylmään säähän. Polaaripyörteen heikentyminen on saanut kylmän ilmamassan liikkumaan napa-alueelta etelämmäksi. Kylmyys tuntuu erityisesti Pohjois-Amerikan suunnalla, mutta ajoittain myös Suomen alueella.
Lue myös: Mikä on polaaripyörre?
Viikko | Ennuste | Sään ennustettavuus |
---|---|---|
27.2.–5.3. | Ajankohdan keskiarvoja lämpimämpi viikko, föhn-tuuli puhaltaa meille lauhaa ja ilmaa. Myös sateita tulee ajankohdan keskiarvoja vähemmän. | Hyvä |
6.–12.3. | Kylmää ajankohdan keskiarvoihin nähden, sateita tavanomainen määrä. | Heikko |
13.–19.3. | Sää jatkuu ajankohtaan nähden kylmänä, sateisiin ennuste ei enää ota kantaa. | Heikko |
20.–26.3. | Ennuste ei enää ota vahvaa kantaa, sää on muuttunut huonosti ennustettavaksi. | Heikko |
Helmikuun 27. päivä alkava viikko: Föhn-tuuli puhaltaa – viikko on kokonaisuutena lauha ja aurinkoinen
Koululaisten talvilomia vietetään Suomessa porrastetusti helmi-maaliskuussa viikoilla 8–10 eli 20. helmikuuta ja 12. maaliskuuta välillä. Viikolla 9 talvilomia vietetään muun muassa Hämeessä, Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa.
Kuukausiennusteen mukaan 27. helmikuuta alkava viikko on keskilämpötilaltaan 1–3 astetta, Lapissa 3–5 astetta ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi. Norjanmeren suunnalla sää on korkeapainepainotteista, ja korkeapaine puskee viikon keskimääräisen ilmavirtauksen käymään Suomen suunnalle luoteesta. Tuuli puhaltaa ajoittain meille Skandien vuoriston yli föhn-tuulena. Föhn-tuuli tuo lauhaa ja vähäsateista säätä.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!
Päivittäisennusteiden mukaan luoteistuuli puhaltaa meillä valtaosan viikosta. Föhn-tuuli nostaa lämpötiloja päivittäisennusteiden mukaan enimmillään parin-kolmen lämpöasteen tienoille. Ilmamassa Suomen yllä on enimmäkseen varsin kylmää, sen takia föhn-tuulen lämmitys jää melko maltilliseksi. Lämpimämmässä ilmamassassa föhn-tuuli saattaisi nostaa lämpötiloja jopa 10 asteen lähelle.
Sateet jäävät vähiin niin kuukausiennusteiden kuin päivittäisennusteidenkin mukaan. Föhn-tuuli on kuiva tuuli, sillä Atlantin suunnalta virtaavan ilman kosteus on jäänyt sateena Skandien tuulenpuoleisille rinteille, ja meille puhaltavassa tuulessa kosteutta on jäljellä vain vähän. Poutaisinta on päivittäisennusteiden mukaan etelässä ja lännessä, muualla maassa vähäisiä sateita tulee ajoittain kaikissa olomuodoissa. Yleisilmeeltään viikko onkin varsin aurinkoinen.
Länsi- ja Keski-Euroopassa viikko on laajalti ajankohdan keskiarvoja viileämpi, kun taas Fennoskandiassa sekä kaakkoisen Euroopan suunnalla viikko on lämpötilakeskiarvoltaan tavanomaista lämpimämpi. Sateita tulee runsaasti paikoin eteläisessä Euroopassa sekä Skandien tuulenpuoleisilla rinteillä, muualla viikko on enimmäkseen ajankohtaan nähden vähäsateinen.
Maaliskuun 6. päivä alkava viikko: Sää kylmenee jälleen – talviset pakkassäät palaavat
Maaliskuun 6. päivä alkavalla viikolla talvilomia vietetään Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa sekä Lapissa.
Viikon keskilämpötila on niin Suomessa kuin laajemminkin Fennoskandiassa sekä Baltiassa ajankohtaan nähden kylmä. Päivittäisennusteissa näkyy merkkejä siitä, että föhn-tuuli lakkaa puhaltamasta meillä ja ilmamassa Suomen yllä on kylmää ja talvista. Pakkaslukemat ovat todennäköisiä koko maassa, ja öisin voi heikon tuulen ja selkeän sään sattuessa mahdollisesti esiintyä kireitäkin pakkasia. Sateet tulevat koko maassa todennäköisemmin lumena kuin räntänä tai vetenä.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Kuukausiennuste ei kuitenkaan ota kantaa viikon sisäisiin tapahtumiin, ja esimerkiksi lyhyet lauhan ilman aallot ja niihin liittyvät vesisateet ovat silti mahdollisia. Sateita tulee ennusteen mukaan meillä ajankohdan keskiarvojen verran.
Katso videolta kuukausiennuste sateista!
Fennoskandiassa viikko on keskilämpötilaltaan ajankohtaan nähden kylmä, mutta muuten Euroopassa viikko on laajalti keskilämpötilaltaan keskimääräinen. Sateita tulee laajalti Keski-Euroopassa tavanomaista enemmän.
Maaliskuun 13. ja 20. päivä alkavat viikot: Ajankohtaan nähden kylmä sää jatkuu ainakin aluksi
Maaliskuun puolivälin tienoon viikoilla sää on muuttunut jo huonommin ennustettavaksi. Näyttäisi kuitenkin siltä, että ainakin 13. päivä alkavalla viikolla sää jatkuu meillä viikkokeskilämpötilaltaan ajankohtaan nähden kylmänä. 20. päivä alkavan viikon säähän kuukausiennuste ei enää ota kantaa, värit ovat kadonneet kartoilta lähes tyystin. Väritön kartta voi tarkoittaa ajankohtaan nähden keskimääräistä säätä, mutta ennusteen lopulla se tarkoittaa todennäköisemmin sitä, että osaennusteet, joiden yhteistuloksena kuukausiennuste lasketaan, ovat erimielisiä siitä, miten sää kehittyy.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue seuraavaksi: Katso kevään pitkä ennuste: Tältä näyttää maalis–toukokuun jakso Suomessa!
Joanna Rinne
meteorologi
Päivitetty 27.2.2023 klo 16.53