Talvi valtasi Suomen – katso, missä pakkasviikkoa vietetään vailla lunta
Talvi, tai vähintään talven tuntuinen sää, on nyt alkanut lähes koko maassa. Pakkaslämpötiloille ei näy loppua, ja lunta on kaikkialla – paitsi yhdessä kolkassa Suomessa.
Loppiaisviikko on ennusteiden mukaan talvinen koko maassa. Viime päivinä on satanut lunta useille lumettomille seuduille, esimerkiksi pääkaupunkiseutu sai valkoisen kuorrutteen. Pääkaupunkiseudulla lunta tuli yhdessä päivässä laajalti 10–15 cm. Paksuin lumipeite Suomessa on tällä hetkellä Enontekiön Kaaresuvannon havaintoasemalla, jossa lunta on 50 cm.
Terminen talvi on todennäköisesti alkanut Manner-Suomessa
Terminen talvi on todennäköisesti alkanut Ahvenanmaata lukuun ottamatta koko maassa viimeistään lauantaina 2.1.2021. Tuolloin termisen talven alku on ollut todennäköinen mm. Helsingissä, Turussa ja monilla muilla paikkakunnilla etelä- ja lounaisosassa maata.
Tämä ajankohta on havaintoasemien säätietojen tarkasteluun perustuva arvelu. Termisen vuodenajan virallisen alkuajankohdan määrittää Ilmatieteen laitos.
Termisen talven vanhan määritelmän mukaan terminen talvi on alkanut, kun havaintoasemalla on kahden viikon ajan yhtäjaksoisesti ollut vuorokauden keskilämpötila pakkasen puolella. Nykyään määritelmä on sidottu lämpötilan sijasta lämpösummaan, ja seurantakausi katsotaan tapauskohtaisesti tiukan kahden viikon rajan sijaan.
Tämänhetkisissä sääennusteissa näyttää siltä, että edes lyhytaikaisia plussakelejä ei Ahvenanmaata lukuun ottamatta Suomessa ole luvassa ainakaan koko päivittäisennustejaksolla eli kymmeneen päivään. Sen takia vaikuttaa todennäköiseltä, että nyt elämme lähes koko maassa termistä talvea. Sää on ennusteiden mukaan tulevat viikot talvisen oloista aivan etelä- ja lounaisrannikollakin.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Lue myös: Termiset vuodenajat – milloin koittaa talvi, kevät, kesä tai syksy?
Pietarin lumitykki saattaa tuoda lunta etelärannikolle
Sulan Suomenlahden ja sopivien tuulten aiheuttama lumikuurojono, leikilliseltä lempinimeltään "Pietarin lumitykki", muodostuu Suomenlahdelle lähipäivinä. Riippuu tuulesta, pysyykö se meren päällä, vai painaako tuuli lumikuurojonon etelärannikolle. Sopivien olosuhteiden sattuessa joinakin vuosina Pietarin lumitykki on tuonut etelärannikolle jopa kymmeniä senttejä lunta muutamassa päivässä, mutta tämänhetkisten sääkarttojen mukaan lumentulo jää maltillisemmaksi.
Lunta sataa Suomenlahdella kapeassa Suomenlahden suuntaisessa lumikuuronauhassa jo paikoin maanantaina ja tiistaina, mutta vasta keskiviikkona näyttää mahdolliselta, että kaakkoistuuli puhaltaisi lumikuuronauhan mereltä rannikolle. Keskiviikon tai loppuviikon arkipäivien ennusteet eivät näytä etelärannikolle mainittavia lumikertymiä, mutta Pietarin lumitykki on tietokonemalleille vaikea ennustettava, joten keskiviikosta alkaen lunta saattaa paikoin etelärannikolla tulla ennustettua enemmän, jos olosuhteet suosivat kuuronauhan jämähtämistä etelärannikon päälle.
Yleisesti alkava viikko on kuitenkin koko maassa pilvipoutainen. Mahdollisen Pietarin lumitykin lisäksi paikallisia vähäisiä lumisateita voi tulla siellä täällä, mutta uutta lunta ei Suomeen juuri kerry.
Lunta on nyt Suomessa lähes kaikkialla, ainoastaan Pori–Hanko-linjan lounaispuolella on vielä lumentonta. Suuria muutoksia ei ole luvassa lumitilanteeseen loppiaisviikolla.
Myös lämpötilat ovat talvisia: etelässä pakkasta on muutama aste, pohjoisessa 10–15 astetta, pilvipeitteen rakoillessa paikallisesti enemmänkin.
Tarkista tuorein lumitilanne Forecan lumensyvyyskartalta!
Talvi ei jää tähän viikkoon, vaan jatkuu toistaiseksi
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Kuten ylläolevalta ilmamassojen lämpötilaennustevideolta voi nähdä, sääkartat näyttävät talvisilta koko maassa koko pituudeltaan. Pilvipoutaisen loppiaisviikon jälkeen voi olla luvassa enemmän lumisateita, mutta myös kireämpiä pakkasia aivan eteläistä Suomea myöten. Polaaripyörteen hajoamisen ja stratosfäärin äkillisen lämpenemisen aiheuttama talvisen sään aalto tulee kestämään meillä ennusteiden mukaan ainakin tammikuun ajan, mahdollisesti pidempäänkin.
Päivitetty 4.1.2021 klo 10.29