Mainos latautuu…

Termiset vuodenajat – milloin koittaa talvi, kevät, kesä tai syksy?

Termiset vuodenajat
Termisen kesän kynnyksellä Helsingissä. Kuvassa myös hienoja keskipilviä.
Termisen kesän kynnyksellä Helsingissä. Kuva: Foreca

Terminen vuodenaika määritellään vuorokauden keskilämpötilan mukaan. Talvella keskilämpötila on alle nolla astetta, keväällä ja syksyllä 0–10 astetta ja kesällä yli 10 astetta. 

Terminen vuodenaika vaihtuu, kun vuorokauden keskilämpötila ohittaa määritellyn raja-arvon. Nykyään vuodenajan muuttumista seurataan lämpösumman avulla yleensä noin kymmenen vuorokautta, joten yksittäinen lämmin päivä talvella ei kesää tee.

Terminen vuodenaika ei ole yleinen, kansainvälinen määritelmä, sillä ilmasto on eri alueilla erilainen, eikä Suomessa käytettävillä lämpötilarajoilla voi kuvata esimerkiksi Etelä- ja Keski-Euroopan vuodenaikoja. Ruotsissa kuitenkin käytetään samaa määritelmää.

Milloin koittaa terminen talvi?

Termisen talven aikaan vuorokauden keskilämpötila on alle 0 °C. Suomessa talvi on yleisesti termisistä vuodenajoista pisin, mutta vaihtelu on suurta maan eri osien välillä. Pohjois-Lapissa talvi kestää pisimmillään yli 190 vuorokautta, etelä- ja länsirannikolla sekä saaristossa lyhimmillään alle 110 vuorokautta.

Painava tykkylumikuorma Lapin puissa voi altistaa puiden taipumiselle sähkölinjojen päälle
Pohjois-Suomessa talvi on pitkä ja luminen. Kuva: Markus Mäntykannas

Terminen kevät

Kevät on yleensä lyhin terminen vuodenaika. Vuorokauden keskilämpötila on silloin yli 0 °C, mutta alle +10 °C. Keskimäärin kevät kestää alle kaksi kuukautta.

Ukkospilvi
Ukkospilvi kehittymässä Espoossa huhtikuussa. Kuva: Foreca

Terminen kesä

Termisen kesän aikaan vuorokauden keskilämpötila on yli +10 °C. Kesä kestää pisimmillään Etelä- ja Lounais-Suomessa yli 130 vuorokautta ja onkin saaristossa sekä paikoin lounais- ja etelärannikolla pisin vuodenaika.

Lyhimmillään terminen kesä on Käsivarren Lapissa, jossa sen pituus on tavallisesti noin 60 vuorokautta tai vähemmän.

Kesäinen hellepäivä ja auringonpaiste houkutteli ihmisiä pulahtamaan mereen.
Kesäinen päivä houkutteli ihmisiä pulahtamaan mereen. Kuva: Foreca

Terminen syksy

Terminen syksy kestää noin kaksi kuukautta, mutta vaihtelua on hieman molempiin suuntiin. Vuorokauden keskilämpötila on syksyllä alle +10 °C ja yli 0 °C.

Aurinkoinen ilma innosti sienestäjät ja puolukanpoimijat liikkeelle.
Terminen syksy ei katso suppilovahveroita tai puolukoita, vaan vuorokauden keskilämpötilaa. Kuva: Foreca

Mistä vuodenaikojen vaihtelut sitten johtuvat?

Suomessa ilmasto on erilainen eri alueilla, eivätkä vuodenajat ala kaikkialla samaan aikaan. Kalenterikuukausien tai auringon liikkeiden mukaan tehty vuodenaikajako ei ota huomioon, että esimerkiksi syksyinen sää saattaa joskus jatkua Etelä-Suomessa vielä tammikuussakin.

Vuodenaikojen vaihtelu johtuu Suomeen saapuvan auringonsäteilyn määrästä. Maan pyörimisakseli on kallistunut ja osoittaa kesällä kohti aurinkoa, jolloin valoisa aika on pitempi ja aurinko näkyy korkeammalla horisontista. Tällöin maanpinnalle saapuu enemmän auringonsäteilyä ja sää on lämpimämpi. Talvella pyörimisakseli osoittaa poispäin auringosta, eli valoisa aika on lyhyempi, ja aurinko paistaa matalammalta, joten maanpinnalle pääsee vähemmän lämmittävää auringonsäteilyä.

Toukokuun värejä Raaseporissa.
Toukokuun värejä pelloilla Raaseporissa. Kuva: Foreca

Luvuissa käytetty Ilmatieteen laitoksen ilmastollista vertailukautta 1991–2020.

Lue seuraavaksi: Lämpösumma – mihin sitä tarvitaan?

Päivitetty 22.11.2021 klo 08.35

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa