Joulukuun ääripäät 9,2 ja −38,2 astetta – vuosi 2024 oli osassa maata jopa poikkeuksellisen lämmin
Mennyt joulukuu oli Suomessa laajalti keskimääräistä lauhempi. Vuosi 2024 kokonaisuudessaan oli Suomessa tavanomaista lämpimämpi.
Suomessa säätilastoja pitävän Ilmatieteen laitoksen mukaan joulukuun keskilämpötila vaihteli lounaissaariston noin 3 asteesta Lapin noin −11 asteeseen. Joulukuu oli Lapin eteläpuolella laajalti 0,5–2 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Etelä-Lapissa joulukuun keskilämpötila oli enimmäkseen lähellä tavanomaista, mutta Länsi- ja Pohjois-Lapissa oli enimmäkseen tavanomaista lämpimämpää ja Itä-Lapissa tavanomaista kylmempää.
– Suuri osa joulukuusta kului länsivirtauksessa ja matalapainesäässä. Varsinkin jouluviikko oli hyvin lauha. Välillä pakkanen pääsi kuitenkin kiristymään sekä kuun alussa että kuun puolivälin jälkeen, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.
Joulukuun ylin lämpötila 9,2 astetta ja alin −38,2 astetta
Joulukuun korkein lämpötila oli Porin lentoasemalla 2. joulukuuta mitattu 9,2 astetta.
– Vaikka ylin lämpötila mitattiinkin jo joulukuun alussa, suojasään jaksoja ei myöhemminkään joulukuusta puuttunut. Esimerkiksi joulukuun 10. päivä Kemissä oli föhn-tuulessa 7 plusastetta. Joulupäivänä ja tapaninpäivänä lämpötila kohosi nollan yläpuolelle lähes koko maassa, vain yksittäisillä havaintoasemilla Pohjois-Lapissa jäätiin pakkaselle. Ahvenanmaan Jomalassa lämpötila kävi joulupäivänä 7,9 asteessa ja Meri-Lapissa oli tapaninpäivänä yli 6 astetta, Anna Latvala kertoo.
Joulukuun kylmin lämpötila oli Lapissa Savukosken Tulppion havaintoasemalla 15. joulukuuta mitattu −38,2 astetta.
– Kylmintä oli tuttuun tapaan Keski- ja Pohjois-Lapissa, jossa oli joulukuun mittaan monin paikoin yli 30 astetta pakkasta. Savukosken Tulppion −38,2 astetta oli kylmin joulukuinen lämpötila vuoden 2020 jälkeen.
Sateita tuli joulukuussa tavanomaista enemmän etenkin etelässä ja Pohjois-Lapissa
Joulukuun sademäärät olivat tavanomaista suurempia etenkin etelässä ja Pohjois-Lapissa sekä osassa länttä ja Keski-Lappia. Tavanomaista vähemmän satoi puolestaan lähinnä Pohjois-Karjalasta Tornioon ulottuvalla alueella.
Joulukuun suurin sademäärä oli 115,4 millimetriä, joka mitattiin Virolahden Koivuniemessä. Vähiten satoi Hailuodon Keskikylässä, 18 millimetriä. Suurin vuorokausisademäärä joulukuussa oli 33,1 millimetriä. Se mitattiin Virolahden Koivuniemessä 19. joulukuuta.
Lumitilanne vaihteli joulukuun mittaan. Maa pysyi lumen peitossa koko joulukuun ajan lähinnä Lapissa. Joulukuun keskivaiheen jälkeen lähes koko Suomeen saatiin vaiheittain lumipeite, mutta kuun loppua kohden lumet sulivat maan eteläosan rannikoilla ja paikoin sisämaastakin.
– Lumet hupenivat juuri jouluviikon lauhassa säässä varsinkin paikoin maan etelä- ja lounaisosasta, siellä alueita pysyi lumettomana vuoden loppuun asti, Anna Latvala toteaa.
Kuukauden lopussa etelässä oli lunta 0–10 senttimetriä, maan keskiosassa pääosin 10–25 senttimetriä ja pohjoisessa pääosin 20–60 senttimetriä.
Joulukuun suurin lumensyvyys mitattiin 30. joulukuuta Enontekiön Kilpisjärvellä, missä lunta oli 98 senttimetriä.
Auringonpaistetunteja kertyi joulukuussa 0–40 tuntia, mikä on lähellä tyypillistä joulukuun määrää.
Joulukuussa myrskyä seitsemänä päivänä
Myrskypäiviä oli joulukuussa 7 kappaletta.
– Joulukuu on tilastojen mukaan tyypillisesti vuoden myrskyisin kuukausi. Keskimäärin joulukuussa on 5–6 myrskypäivää, joten tänä vuonna myrskypäiviä oli joulukuussa hieman keskimääräistä enemmän, Anna Latvala toteaa.
Joulukuussa nähtiin myös värikkäitä helmiäispilviä.
Kanarialla mitattiin joulukuussa yli 30 astetta – trooppinen sykloni Chido aiheutti tuhoa Mayotten saarilla, Mosambikissa ja Malawissa
Myös muualla Euroopassa oli joulukuun mittaan vaihtelevaa säätä: ajoittain oli kylmiä jaksoja ja lumisateita, ajoittain lauhoja jaksoja.
– Euroopassa oli joulukuun alkupuolella kylmää etelässä asti, Pyreneille satoi paljon lunta, Anna Latvala kertoo.
Teneriffalla Kanariansaarilla mitattiin puolestaan 16. joulukuuta jopa 30 asteen lämpötila, kun Dorothea-myrsky toi saarille vuodenaikaan nähden epätavallisen lämmintä ilmaa, voimakkaita tuulia ja ukonilmoja. Erikoisen tilanteesta teki se, että lämpöpiikit mitattiin monin paikoin yöaikaan. Lämpötila kohosi esimerkiksi Teneriffan saaren pohjoisosassa Puerto De La Cruzissa 30 asteeseen aamuyöstä. Monilla muillakin Kanariansaarilla ylimmät lämpötilat kipusivat kyseisen yön aikana 25 asteen vaiheille tai sen yläpuolelle, kun ajankohdan tyypillinen yölämpötila on noin 16–18 astetta ja päivälämpötila rantakohteissa noin 22 astetta. Erittäin korkeiden lämpötilojen taustalla vaikuttivat Afrikasta saapunut lämmin ja kuiva ilmamassa sekä paikalliset föhn-tuulet.
Kanariansaarten lisäksi korkeita joulukuisia lämpötiloja mitattiin myös Portugalille kuuluvalla Madeiran saarella, missä lämpötila kipusi korkeimmillaan 28–29 asteeseen.
Trooppinen sykloni Chido iski 14. joulukuuta Madagaskarin luoteispuolelle Ranskalle kuuluville Mayotten saarille Intian valtamerellä ja jatkoi matkaansa Afrikan mantereelle Mosambikiin ja Malawiin. Kuolonuhreja on tähän mennessä vahvistettu 172, joista 120 Mosambikissa, 39 Mayotten saarilla ja 13 Malawissa. Loukkaantuneita on ainakin yli 6 500.
Vuosi 2024 oli osassa Suomea jopa poikkeuksellisen lämmin
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuosi 2024 oli Suomessa tavanomaista lämpimämpi, Pohjois-Lapissa ja maan eteläosassa monin paikoin jopa poikkeuksellisen lämmin. Suuressa osassa maata vuotuinen sademäärä oli tavanomaista suurempi.
Koko maan keskilämpötila oli vuonna 2024 noin 4 astetta, mikä on 1,1 astetta yli pitkän ajan keskiarvon vuosilta 1991‒2020. Vuosikeskilämpötila vaihteli lounaissaariston noin 8 asteesta Lapin luoteisosan noin nollaan asteeseen.
Suurin poikkeama pitkän ajan keskiarvosta oli Pohjois-Lapissa, missä oli suurimmillaan 1,7 astetta vertailukauden keskiarvoa lämpimämpää. Alueella vuoden keskilämpötila oli poikkeuksellisen korkea, ja monella havaintoasemalla vuosikeskiarvo oli aseman havaintohistorian lämpimin. Myös maan eteläosassa oli monin paikoin poikkeuksellisen lämmin vuosi. Muuallakin maassa voidaan puhua monin paikoin harvinaisen lämpimästä vuodesta.
Vuonna 2024 vain tammi- ja huhtikuu olivat Suomessa tavanomaista kylmempiä, kaikki muut kuukaudet olivat puolestaan tavanomaista lämpimämpiä. Syyskuu oli jälleen ennätyksellisen lämmin, seuraten vuoden 2023 ennätyslämmintä syyskuuta.
Vuoden 2024 ylin lämpötila 31,4 astetta ja alin −44,3 astetta – hellepäiviä oli peräti 71 kappaletta
Vuoden 2024 ylin lämpötila oli 31,4 astetta. Se mitattiin 28. kesäkuuta sekä Kuopion Savilahden että Heinolan Asemantauksen havaintoasemilla.
Hellepäiviä oli vuonna 2024 peräti 71 kappaletta, joka on uusi hellepäiväennätys Suomessa.
Vuoden 2024 alin lämpötila oli −44,3 astetta. Se mitattiin 5. tammikuuta Enontekiön lentoasemalla. Kyseessä oli 2000-luvun pakkasennätys Suomessa.
Lännessä satoi vuonna 2024 tavanomaista enemmän, idässä tavanomaista vähemmän – marraskuussa mitattiin hirmumyrskyä
Suuressa osassa Suomea vuotuinen sademäärä oli vuonna 2024 tavanomaista suurempi. Maan länsiosassa oli paikoin jopa harvinaisen tai poikkeuksellisen sateista. Maan itäosassa vuotuinen sademäärä oli puolestaan tavanomaista pienempi. Sateisia kuukausia vuoden aikana olivat muun muassa helmi- ja huhtikuu, toukokuu taas oli selvästi tavanomaista vähäsateisempi.
Suurin vuosisademäärä oli Merikarvian Tuorilan havaintoasemalla, missä satoi 921,4 millimetriä. Vähiten vuoden aikana satoi Utsjoen Kevolla, 408,6 millimetriä. Suurin vuorokauden sademäärä oli Kokemäen Rausenkulmalla 10. elokuuta mitattu 70,6 millimetriä.
Vuoden suurin tilastoitava lumensyvyys oli Puolangan Paljakalla 8. huhtikuuta mitattu 127 senttimetriä.
Myrskypäiviä oli vuonna 2024 peräti 42 kappaletta, kun niitä on tilastojen mukaan keskimäärin 29 kappaletta vuodessa.
Kuukausista eniten myrskypäiviä oli marraskuussa, 9 kappaletta. Marraskuun 1. päivä Lyly-myrskyssä mitattiin ensimmäistä kertaa Suomen mittaushistoriassa hirmumyrskytuulta merialueilla, kun Rauman Kylmäpihlajan havaintoasemalla tuuli yltyi 33,5 metriin sekunnissa.
Lue seuraavaksi: Säävuosi 2024: Hirmumyrsky iski länsirannikolle – sää vaihteli sydäntalven yli 44 pakkasasteesta kesän hellepäiväennätykseen
Päivitetty 2.1.2025 klo 18.38