Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tammikuun kuukausiennuste täräytti täyskäännöksen – ”Mielenkiintoinen…
Kuukausiennuste |

Tammikuun kuukausiennuste täräytti täyskäännöksen – ”Mielenkiintoinen muutos”

Pilvistä uudenvuodenpäivänä Uudessakaupungissa.
Sää jatkuu tammikuussa vaihtelevana. Kuva: Keijo Väänänen, Uusikaupunki, 1.1.2025

Tuoreen kuukausiennusteen perusteella 6. tammikuuta alkava viikko on Lapissa tavanomaista kylmempi, kun taas Suomen itäosassa on merkkejä tavanomaista lauhemmasta säästä. Aiemmin kuukausiennuste näytti tammikuulle keskimääräistä kylmempää säätä Suomeen, mutta nyt ennuste on kääntynyt kuun loppupuoliskon osalta tavanomaista lauhemman vaihtoehdon kannalle. Muutokset ennusteessa ovat kuitenkin edelleen mahdollisia. Sää näyttää jatkuvan vaihtelevana. Tammikuun ensimmäisenä viikonloppuna Lapissa voi olla pakkasta paikoin jopa yli 35 astetta.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 2. tammikuuta. Ennuste on muuttunut Suomen osalta. Aiemmin kuukausiennuste näytti Suomeen keskimääräistä kylmempää tammikuuta, mutta nyt ennusteessa on merkkejä keskimääräistä korkeammista lämpötiloista etenkin tammikuun loppupuoliskolle.

– Edellisessä ennusteessa jo spekuloitiin sitä, ettei aiemmin ennustettu kylmä poikkeama tammikuun toisella viikolla välttämättä toteudu sellaisenaan. Nyt matalapainesään vaikutus näkyy paremmin kuukausiennusteessa asti ja tavanomaista kylmempi sää painottuu enää Lappiin. Säätilanne ei nyt ennustu tammikuun loppupuolellakaan hyvin, mikä näkyy kuukausiennusteessa vaihtumisena kylmästä lauhaan. Muutoksia voi edelleen tulla, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Muutoksen taustalla on muun muassa ennustetun tuulen suunnan muuttuminen. Aiemmin ennustettu pohjoistuuli on vaihtunut tuoreessa ennusteessa lauhempaan tuuleen.

– Mielenkiintoinen muutos on viime päivinä kartoille ilmestynyt mahdollisuus sille, ettei laaja korkeapaine Atlantilla painotukaan tammikuun puolivälin viikolla Islannin lähettyville vaan Etelä-Skandinaviaan ja Pohjanmerelle. Tämä on riittänyt heittämään ennusteessa Suomen lämpötilan tavanomaista lauhemman puolelle, kun tuuli puhaltaakin lännestä eikä pohjoisesta, Anna Latvala kertoo.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 2.1.2025)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

6.–12.1.

(Viikko 2)

Viikko on maan itäosassa keskimääräistä lämpimämpi ja Lapissa keskimääräistä kylmempi, muualla viikon keskilämpötilat ovat lähellä keskimääräisiä lukemia. Sademäärä on maan etelä- sekä keskiosassa tavanomaista suurempi ja Lapissa ajankohdalle tavanomainen.Hyvä/Kohtalainen

13.–19.1.

(Viikko 3)

Sää on keskimääräistä lämpimämpää, suurin poikkeama on Lapissa. Sademäärä jää monin paikoin tavanomaista pienemmäksi.Kohtalainen/Heikko

20.–26.1.

(Viikko 4)

Viikon keskilämpötila on tavanomaista lauhempi tai lähellä keskimääräistä. Sademäärä on ajankohdalle tavanomainen.Heikko

27.1.–2.2.

(Viikko 5)

Sää saattaa jatkua keskimääräistä lauhempana. Sademäärässä ei ole suurempia poikkeamia suuntaan eikä toiseen. Heikko

Perjantai 3. tammikuuta ja tammikuun ensimmäinen viikonloppu kuluvat Suomessa koleassa talvisäässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Jos pilvipeitteessä on aukkoja, etelässä asti voi olla yli 15 pakkasastetta. Lapissa on yleisesti 15–25 astetta pakkasta ja kaikista kylmimmät paikat ovat 30–35 pakkasasteessa. On mahdollista, että jollakin havaintoasemalla myös 35 pakkasastetta ylittyy. Pilvisillä ja lumisateisilla alueilla pakkaset jäävät näitä lukemia selvästi heikommiksi, Anna Latvala ennustaa.

Muun Euroopan osalta viikonloppuna päivisin Baltiassa ja Puolassa asti on monin paikoin heikkoa pakkasta. Öisin myös Keski-Eurooppa sekä Etelä-Euroopan vuoristoiset alueet ovat yleisesti pakkasen puolella.

– Sunnuntaina lännestä alkaen sää alkaa kuitenkin lauhtua Euroopassa, kun matalapaine liikkuu Britteinsaarten yli itään ja tuo tullessaan lämpimämpää ilmaa, Anna Latvala kertoo.

Tammikuun 6. päivä alkava viikko: Sää lauhtuu Suomessa ainakin hetkeksi loppiaisen jälkeen – viikon sateet ovat enimmäkseen lunta, mutta maan etelä- ja keskiosassa voi tulla myös vettä ja jäätävää sadetta

Uuden kuukausiennusteen perusteella 6. tammikuuta alkava viikko on Suomen itäosassa tavanomaista lauhempi ja Lapissa tavanomaista kylmempi. Muualla maassa viikon keskilämpötilat ovat lähellä tavanomaisia.

– Tilanne on kuitenkin vielä jonkin verran epävarma matalapaineiden vuoksi, sillä niiden yhteydessä sää saattaa lauhtua hetkittäin jopa maan keski- ja pohjoisosassa asti, eli lauhan ja kylmän sään raja voi vielä siirtyä suuntaan tai toiseen. Edelliseen kuukausiennusteeseen verrattuna korkeapaine on nyt kauempana Atlantilla, eikä kylmä pohjoisvirtaus vaikuta enää samalla tavalla koko Euroopassa, Anna Latvala sanoo.

Päivittäisennusteiden perusteella sää lauhtuu Suomessa selvästi tiistaina tai keskiviikkona.

– Ainakin maan etelä- ja keskiosassa lämpötila voi paikoin käväistä nollan yläpuolella. Sää on sen verran tuulista ja pilvistä viikon aikana, ettei tällä hetkellä ole näkyvissä tammikuun alkupäivien veroisia pakkasia. Suurin osa viikon sateista tulee lumena, mutta viikon aikana maan etelä- ja keskiosassa voi olla mukana myös vettä tai jäätävää sadetta.

Viikon sademäärä on kuukausiennusteen mukaan maan etelä- ja keskiosassa keskimääräistä suurempi ja Lapissa lähellä keskimääräistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Matalapaineiden reitti kulkee Keski-Euroopan kautta itään ja yltää Suomeen asti. Tavanomaista sateisemman sään kaistale menee kuukausiennusteessa Keski-Euroopan halki Suomen etelä- ja keskiosaan ja Venäjälle asti.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Kuukausiennusteen mukaan Etelä- ja Itä-Euroopassa on 6. tammikuuta alkavalla viikolla ajankohtaan nähden lämmintä.

– Viikon aikana matalapaine jatkaa matkaansa Keski- ja Pohjois-Euroopassa kohti koillista. Keski-Euroopassa lauha jakso ei kestä kauan, vaan jo loppuviikolla pakkaset palaavat vähintään öisin.

Tammikuun 13. päivä alkava viikko: Kartoilla tavanomaista lauhempaa säätä Suomeen

Aiemmassa kuukausiennusteessa 13. tammikuuta alkava viikko näytti siis Suomessa keskimääräistä kylmemmältä. Nyt uusi kuukausiennuste näyttää Suomeen keskimääräistä lauhempaa viikkoa.

– Aiempaan kuukausiennusteeseen verrattuna muutos on suuri. Tilanteen ennustettavuus on edelleen heikko, joten ennuste voi muuttua edelleen. Muutoksen takana on jälleen korkeapaineen paikan siirtyminen: tuoreessa ennusteessa korkeapaine vahvistuu Pohjanmeren ja Etelä-Skandinavian tienoille, mikä olisi itse asiassa Suomessa föhn-tuulen kannalta ihanteellinen paikka. Vaikka föhniä ei muodostuisikaan, olisi tässä tilanteessa vallitseva tuulensuunta länsi. Suomessa viikko saattaa kallistua keskimääräistä lauhemman puolelle. Lähempänä sitten nähdään, onko viikolla vain pari hyvin lauhaa päivää vai tasaisemmin lauhempaa säätä koko viikko, Anna Latvala sanoo.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat tammikuun puolivälissä Ahvenanmaalla, etelä- ja lounaisrannikolla sekä paikoin länsirannikolla 0–2 plusastetta. Maan eteläosassa keskimääräinen ylin lämpötila on laajalti 0–4 pakkasastetta, maan keskiosassa 0–6 pakkasastetta ja pohjoisessa enimmäkseen 2–8 pakkasastetta, pohjoisessa Lapissa paikoin yli 8 pakkasastetta.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Korkeapaineen paikan siirtyminen vaikuttaa myös muun Euroopan säähän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Sademäärä jää uuden ennusteen mukaan 13. tammikuuta alkavalla viikolla Euroopassa laajalti tavallista pienemmäksi. Länsi- ja Pohjois-Euroopassa on tavanomaista lauhempaa, mutta Kaakkois-Euroopassa saattaa olla ajankohtaan nähden viileää.

Tammikuun 20. ja 27. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää tammikuun loppu?

Myös tammikuun 20. ja 27. päivä alkaville viikoille on nyt näkyvissä laajalti keskimääräistä lauhempaa säätä Suomeen. Korkeapaineen alue näyttää vetäytyvän vähän etelämmäksi.

– Säätilanteen ennustettavuus kuitenkin heikkenee entisestään. Suomen lounais- ja eteläpuolella on siis tämän ennusteen mukaan korkeapaine ja koillispuolella matalapaine. Viikkojen aikana sää voi vaihdella paljon. Viikkojen keskilämpötilat ovat mahdollisesti tavanomaista lauhempia tai tavanomaisia. Sademäärät ovat lähellä ajankohdalle tyypillisiä sademääriä, Anna Latvala toteaa.

Keski- ja Etelä-Euroopassa on tammikuun lopussa ennusteen mukaan monin paikoin vähäsateista, Norjassa sen sijaan sademäärät ovat tavallistakin suurempia. Viikkojen keskilämpötilat ovat Euroopassa laajalti ajankohdan keskimääräisiä lukemia korkeampia tai ajankohdalle tavanomaisia.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 3.1.2025 klo 16.25

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat