Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kylmää pohjoisesta vai lämmintä etelämpää Euroopasta? Katso meteorologin…
Kuukausiennuste |

Kylmää pohjoisesta vai lämmintä etelämpää Euroopasta? Katso meteorologin kommentit pääsiäisestä ja kuukausiennusteesta

Pajunkissoja maaliskuun pilvisessä säässä.
Sää on lähiaikoina melko pilvistä, ajoittain tulee myös vesi- ja lumisateita. Kuva: Keijo Väänänen, Kustavi, 20.3.2024

Sää jatkuu Suomessa vaihtelevana pääsiäistä kohti mentäessä. Sateita tulee niin vetenä kuin lumenakin. Pääsiäisen tienoon säässä on vielä runsaasti epävarmuutta, sillä ennusteissa ovat vaihdelleet pohjoisesta virtaava viileä ilma ja etelämpää Euroopasta pyrkivä lämmin ilma.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 20. maaliskuuta.

– Kuukausiennusteen mukaan tulevilla viikoilla Suomen eteläosassa viikkojen keskilämpötilat ovat aluksi tavanomaista lämpimämpiä, mutta neljän viikon jakson jälkipuolella ajankohdan keskiarvojen mukaisia. Maan keskivaiheilla viikkojen keskilämpötilat muuttuvat keskiarvoisista keskiarvon kylmemmälle puolelle. Osassa pohjoista Suomea ennusteessa on puolestaan kauttaaltaan merkkejä tavanomaista viileämmästä säästä, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Tämän hetken päivittäisennusteissa pohjoisenpuoleinen kylmä ilmamassa hallitsee säätä etenkin maan pohjoisosassa suuren osan ajasta.

– Matalapaineet tuovat meille osin pilvistä ja sateistakin säätä. Kylmästä ilmamassasta huolimatta päivälämpötilat pysyvät etelässä kuitenkin enimmäkseen plussalla, maan keskiosassa on vaihtelevampaa ja pohjoisessa pakkasvoittoista.

Pääsiäistä kohti mentäessä ja pääsiäisen tienoon päivittäisennusteissa on ollut vielä suurta vaihtelua viileämmän ja lämpimämmän vaihtoehdon välillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Pääsiäisen ennusteissa Euroopan yli liikkuu laaja lauhan ilman aalto. On vielä epävarmaa, ulottuuko se Suomeen asti. Pääsiäisen ennusteet vaihtelevatkin meillä vielä ajankohtaan nähden kylmästä hyvinkin lämpimään. Vielä ei tiedetä, mihin suuntaan pääsiäisen sää meillä kallistuu, Joanna Rinne sanoo.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 20.3.2024)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

25.–31.3.

(Viikko 13)

Viikko on etelässä tavanomaista lämpimämpi, maan keskivaiheilla tavanomainen ja pohjoisessa paikoin tavanomaista viileämpi. Sateita tulee ajankohdalle tyypillinen määrä tai hieman tavanomaista enemmän.Kohtalainen

1.–7.4.

(Viikko 14)

Etelässä viikon keskilämpötila on hieman tavanomaista lämpimämpi, muualla maassa tavanomainen tai hieman tavanomaista viileämpi. Sademäärissä ei ole juuri eroa ajankohdan keskiarvoon.Heikko

8.–14.4.

(Viikko 15)

Viikon keskilämpötila on etelässä tavanomainen, muualla maassa tavanomaista viileämpi. Sademäärissä ei ole juurikaan poikkeamia tavanomaiseen.Heikko

15.–21.4.

(Viikko 16)

Viikko on keskilämpötilaltaan etelässä ajankohdalle tavanomainen, muualla maassa tavanomaista viileämpi. Sateisuuteen ennuste ei enää juuri ota kantaa.Heikko

– Vaikka päivälämpötilat vähitellen hitaasti nousevat termisen kevään lähestyessä, varmoja merkkejä termisen kevään alkamisajankohdasta ei vielä ennusteissa näy. Terminen kevät katsotaan alkaneeksi, kun näyttää varmalta, että vuorokauden keskilämpötila on noussut pysyvästi nollan yläpuolelle. Toistaiseksi päivittäisennusteissa näkyy vuorokauden keskilämpötilan ajoittaisia putoamisia nollan alapuolelle koko maassa Ahvenanmaata myöten. Aurinko kuitenkin lämmittää päivä päivältä yhä enemmän, joten vaikka varmaa termisen kevään alkamisen ajankohtaa ei voida sanoa, termisen kevään alku muuttuu vähitellen yhä todennäköisemmäksi Suomessa etelästä alkaen, Joanna Rinne sanoo.

Maaliskuun 25. päivä alkava viikko: Pääsiäistä kohti vaihtelevaa säätä

Kuukausiennusteen mukaan 25. maaliskuuta alkava viikko on eteläisessä Suomessa keskilämpötilaltaan tavanomaista lämpimämpi, pohjoisessa paikoin tavanomaista kylmempi ja maan keskivaiheilla ajankohdalle tavanomainen.

– Ajankohtaan nähden lauhaa säätä ulottuu etelän puolelta Suomeen mahdollisesti ajoittain, mutta Jäämeren suunnalta taas leviää kylmää ilmamassaa pohjoiseen Suomeen, Joanna Rinne toteaa.

Päivittäisennusteissa ensi viikko on meillä varsin pilvinen ja sateinen.

– Pääsiäisen sääennusteeseen liittyy vielä runsaasti epävarmuutta. Euroopan yli kulkee pääsiäisen tienoilla laaja lämpimän ilman aalto, mutta vielä ei siis tiedetä, ulottuuko se Suomeen asti. Mikäli lämmin aalto ulottuu Suomeen, lämpötilat voivat nousta ennusteiden mukaan osassa maata jopa selvästi yli 10 asteeseen, kun taas jos Suomen pohjoispuolella oleva kylmä ilmamassa pääsee voitolle, lämpötila ei lämpimimmilläänkään nouse meillä paria astetta korkeammalle. Kylmän ja lämpimän ilmamassan asettuminen Suomen suhteen pitkälti määrittää meillä pääsiäisen sään, Joanna Rinne kertoo.

Maaliskuun 25. päivä alkavan viikon alkupuolella päivälämpötilat ovat tämän hetken ennusteen mukaan maan eteläosassa pääosin parissa lämpöasteessa, maan keskiosassa nollan molemmin puolin ja pohjoisessa on pakkasta päivisinkin yhdestä asteesta muutamaan asteeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Öisin maan etelä- ja keskiosassa lämpötilat ovat alkuviikolla yleisesti nollassa tai pakkasella, mutta Lapissa pakkasta voi olla jopa 15–20 astetta, mahdollisesti pilvipeitteen sopivasti rakoillessa enemmänkin.

Kuukausiennusteen mukaan sateita tulee maaliskuun viimeisellä viikolla Suomessa ajankohtaan nähden tavanomainen määrä tai hieman tavanomaista enemmän.

– Päivittäisennusteiden perusteella Suomi kuuluu laajaan matalapaineen alueeseen. Matalapaineen osakeskukset sekä niihin liittyvät sateet kulkevat ajoittain Suomen yli. Pohjoisen mahdolliset sateet tulevat enimmäkseen lumena, mutta maan etelä- ja keskiosassa sateet tulevat eri olomuodoissa. Mitä etelämpänä ollaan, sitä suurempi osuus sateista tulee vetenä.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa maalis–huhtikuun vaihteessa maan etelä- ja länsiosassa 2–6 astetta, idässä laajalti 2–4 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen −2 ja 4 asteen välillä.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Muun Euroopan osalta 25. maaliskuuta alkava viikko näyttää laajalti ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämmältä, mutta esimerkiksi Portugalissa, osassa Espanjaa sekä Islannissa ja Irlannissa on tavanomaista viileämpää. Sateita tulee selvästi tavanomaista enemmän läntisessä Euroopassa, paikoin Välimeren ympäristössä ja osin myös Norjassa ja Ruotsissa.

– Euroopan sisällä erot sademäärissä ovat suuria, runsaimmin sateita on odotettavissa Espanjan ja Portugalin suunnalla, mistä kulkee yli useita sadealueita. Itäisen Euroopan alueella puolestaan sateita tulee hieman tavanomaista vähemmän. Päivittäisennusteiden mukaan korkeapaine pitää sateet poissa itäisen Euroopan yltä ainakin osan viikkoa. Viikon edetessä Kreikan ja Turkin suunnalla lämpötila saattaa paikallisesti päästä nousemaan suomalaisittain hellelukemiin eli yli 25 asteeseen, Joanna Rinne kertoo.

Huhtikuun 1. päivä alkava viikko: Miltä näyttää huhtikuun alku?

Kuukausiennusteen mukaan 1. huhtikuuta alkavan viikon keskilämpötilat ovat eteläisessä Suomessa hieman tavanomaista lämpimämpiä ja muualla maassa ajankohdalle tavanomaisia tai hieman tavanomaista viileämpiä. Sademäärät näyttävät ajankohdalle tyypillisiltä.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Kuukausiennusteen perusteella huhtikuun ensimmäinen viikko on suuressa osassa Eurooppaa tavanomaista lämpimämpi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Sateita näyttäisi Iberian niemimaan suunnalla tulevan enemmän kuin ajankohdan keskiarvo, kun taas itäisessä Euroopassa sateita tulee vähemmän kuin tavanomaisena vuonna, Joanna Rinne sanoo. 

Huhtikuun 8. ja 15. päivä alkavat viikot: Ennuste näyttää Suomeen laajalti tavanomaista viileämpää

Tuore kuukausiennuste näyttää Suomen keski- ja pohjoisosaan tavanomaista viileämpää säätä 8. ja 15. huhtikuuta alkaville viikoille. Maan eteläosassa viikkojen keskilämpötilat olisivat lähellä tavanomaisia.

– Näyttää siltä, että 8. ja 15. huhtikuuta alkavilla viikoilla Jäämeren puoleinen pohjoinen, kylmä ilmamassa saa hieman vahvistettua otettaan pohjoisesta Euroopasta. Ajankohtaan nähden lämpimän sään vyöhyke vetäytyy etelämmäksi Euroopassa. Sään ennustettavuuden heikkenemisen takia signaalit kuitenkin heikkenevät ennustekartoilla. Sateisuuskin on muuttunut jo huonosti ennustettavaksi niin Suomessa kuin laajalti muuallakin Euroopassa, joten sadekartalla ei enää juuri näy poikkeamia tavanomaisesta, Joanna Rinne toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Kevään ja alkukesän ennuste julki: Tältä näyttää huhti–kesäkuun tilanne!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat