Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste: Tältä näyttää jouluviikon tilanne – vuodenvaihteen…
Kuukausiennuste |

Uusi kuukausiennuste: Tältä näyttää jouluviikon tilanne – vuodenvaihteen viikolle käänne säähän

Lauhaa joulukuun säätä.
Lämpötilat sahaavat lähiaikoina etenkin maan etelä- ja keskiosassa nollan molemmin puolin. Kuva: Christian Nylund, Vaasa, 19.12.2024

Sää jatkuu vaihtelevana. Joulunajan sää on ennusteen mukaan laajalti lauhaa. Tuoreen kuukausiennusteen perusteella jouluviikon keskilämpötilat ovatkin selvästi tavanomaista jouluviikkoa korkeampia. Vuodenvaihteen viikolle ennakoidaan puolestaan keskimääräistä kylmempää säätä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 18. joulukuuta. Kuukausiennusteen mukaan sää on jouluviikolla koko Suomessa tavanomaista lauhempaa.

– Päivittäisennusteiden perusteella etenkin maan etelä- ja keskiosassa lämpötilat sahaavat nollan molemmin puolin. Mustan joulun uhka on erityisesti paikoin maan lounaisosassa sekä etelärannikon tuntumassa. Etenkin lounaassa sateet tulevat joulua edeltävän sunnuntain sadealueen yhteydessä vetenä, muualla maan etelä- ja keskiosassa sateen olomuoto näyttää vaihtelevan jonkin verran. Jouluviikon loppua kohti sää lauhtuu tuntuvammin myös maan pohjoisosassa, toteaa Forecan meteorologi Sara Salonen.

Vuodenvaihteen viikolle kuukausiennuste näyttää nyt keskimääräistä kylmempää säätä Suomeen.

– Kuukausiennusteen mukaan vuodenvaihteen tienoilla tuuli kääntyy puhaltamaan kylmempää ilmaa pohjoisesta.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 18.12.2024)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

23.–29.12.

(Viikko 52)

Jouluviikon keskilämpötila on Suomessa 2–4 astetta tavanomaista korkeampi. Suurin poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan on maan itäosassa. Sademäärä on pohjoisessa hieman tavanomaista suurempi, lounaassa paikoin tavanomaista pienempi. Muualla maassa sademäärät ovat lähellä keskimääräisiä lukemia.Hyvä

30.12.–5.1.

(Viikko 1)

Sää kylmenee. Viikon keskilämpötila on 1–3 astetta keskimääräistä alhaisempi. Sademäärissä poikkeamat tavanomaiseen ovat pieniä.Kohtalainen

6.–12.1.

(Viikko 2)

Viikon keskilämpötila on tavanomainen tai vähän tavanomaista kylmempi. Sateiden ennustettavuus heikkenee.Heikko
13.–19.1. (Viikko 3)Kuukausiennusteen kartoilla ei näy juurikaan poikkeamaa tavanomaiseen. Sään ennustettavuus on heikentynyt.Heikko

Loppuviikolla 19.–22. joulukuuta sateita tulee niin lumena, räntänä kuin vetenäkin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Suomi kuuluu laajaan matalapaineen alueeseen. Maan etelä- ja keskiosassa käväisee torstain ja perjantaipäivän aikana lauhempaa ilmaa. Sateita tulee vaihtelevissa olomuodoissa. Pohjoisessa lunta pyryttää runsaasti. Torstain ja lauantain välinen lumikertymä on ennusteen mukaan pohjoisessa yleisesti 10 ja 30 senttimetrin välillä, Sara Salonen kertoo.

Sateiden lisäksi ajokeliä huonontaa loppuviikolla muun muassa liukkaus.

– Perjantai-iltana lämpötilat painuvat etelässä asti jälleen pakkaselle, joten tienpinnat saavat hetkellisesti uuden jääkuorrutteen. Liikenteessä onkin syytä olla tarkkana; maan etelä- ja keskiosassa liukkaiden tienpintojen vuoksi ja pohjoisessa lumisateen ja pöllyävän lumen takia.

Seuraava lauhtuminen odottaa kuitenkin jo sunnuntaina.

– Lännestä saapuu lisää lumi- ja vesisateita suureen osaan maata. Lapissa sateet jäävät melko vähäisiksi, siellä lämpötilakin on tukevammin pakkasella, Sara Salonen sanoo.

Joulukuun 23. päivä alkava viikko: Joulun sää on lauhaa – föhn-tuuli voi tuoda plusasteita ajoittain pohjoiseen asti

Uuden kuukausiennusteen mukaan jouluviikon keskilämpötilat ovat Suomessa 2–4 astetta tavanomaista lämpimämpiä. Suurin poikkeama on maan itäosassa. Sateita tulee pohjoisessa hieman keskimääräistä enemmän ja lounaassa paikoin hieman keskimääräistä vähemmän, muualla maassa ei näy poikkeamaa tavanomaiseen.

Päivittäisennusteiden mukaan jouluviikon alkupuolella laaja matalapaineen alue vaikuttaa vielä Suomen säähän.

– Maanantaina eli aatonaattona lumi- ja vesisateita tulee vielä yleisesti maan etelä- ja keskiosassa, mutta tiistaiksi eli jouluaatoksi sateet muuttuvat jo hajanaisemmiksi. Alkuviikolla lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa nollan molemmin puolin, pohjoisessa pysytellään tiistaihin asti pakkasella, Sara Salonen ennustaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Jouluviikon puolivälin tienoilla Suomen pohjoispuolitse liikkuu matalapaine, joka voi tuoda joulupäivänä lisää lumi- ja vesisateita sekä lauhempaa ilmaa suureen osaan maata.

– Sadealueen jälkipuolella saattaa muodostua föhn-tuulitilanne, jolloin lämpötilat voivat kohota myös pohjoisessa asti plussan puolelle. Matalapaineen reittiin ja ajoitukseen liittyy kuitenkin vielä epävarmuutta. Loppuviikolla sää näyttää jatkuvan vaihtelevan sateisena, osassa maata myös lauhana.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Suuressa osassa Eurooppaa jouluviikon keskilämpötila on kuukausiennusteen perusteella hieman tavanomaista korkeampi, suurin poikkeama on Pohjois-Euroopassa. Italiassa ja Balkanin niemimaalla on ennusteen mukaan kuitenkin vähän tavanomaista viileämpää. Etenkin paikoin Välimeren ympäristössä viikon sademäärä on tavanomaista suurempi.

– Alkuviikolla Länsi-Euroopan yllä vahvistuu korkeapaine. Kaakkois-Euroopassa alkuviikko on sateinen. Kreikan ja Turkin ympäristössä vettä voi sataa viikon mittaan 30–90 millimetriä tavanomaista enemmän. Jouluviikon edetessä korkeapaine valtaa alaa muuallakin Euroopassa. Myös Välimeren ympäristössä enimmät sateet heikkenevät, Sara Salonen toteaa.

Joulukuun 30. päivä alkava viikko: Suomessa tavanomaista kylmempää

Uuden kuukausiennusteen perusteella vuodenvaihteen viikon keskilämpötila on Suomessa 1–3 astetta tavanomaista kylmempi. Suurin poikkeama kylmään suuntaan on Lapissa. Sademäärät ovat lähellä ajankohdalle tavanomaisia sademääriä.

– Näyttää siltä, että vuodenvaihteessa Suomeen virtaa kylmempää ilmaa pohjoisesta. Kylmän käänteen aiheuttaa Islannin yllä vahvistuva tavanomaista korkeamman ilmanpaineen alue, joka viittaa negatiiviseen NAO-indeksiin. Vastaavasti Azorien yllä ilmanpaine on keskimääräistä matalampi, Sara Salonen kertoo.

Pohjois-Atlantin oskillaatio eli NAO (North Atlantic Oscillation) on yksi laajan mittakaavan suursäätilaa kuvaavista ilmiöistä. Se määritellään Islannin ja Azorien saariryhmän välisenä ilmanpaine-erona. Negatiivisen NAO-indeksin aikaan Pohjois-Euroopassa länsituulet heikkenevät. Suomessa kireän pakkasen todennäköisyys on suurempi kuin positiivisen NAO-indeksin aikaan.

Lue myös: Mikä on NAO?

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat vuodenvaihteen tienoilla Suomen etelä- ja länsiosassa −2 ja 2 asteen välillä, idässä 0–6 pakkasastetta ja pohjoisessa laajalti 0–8 pakkasastetta.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Tuoreen kuukausiennusteen perusteella 30. joulukuuta alkavan viikon keskilämpötilat ovat Keski-Euroopassa hieman tavanomaista korkeampia. Pohjois-Euroopassa ja paikoin Kaakkois-Euroopassa on keskimääräistä kylmempää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Keski- ja Pohjois-Euroopassa sää on vähän tavanomaista sateisempaa, Etelä- Euroopassa taas vähäsateisempaa.

Tammikuun 6. päivä alkava viikko: Suomessa voi olla vähän tavanomaista kylmempää

Tammikuun 6. päivä alkavalle viikolle kuukausiennusteessa on merkkejä hieman keskimääräistä kylmemmästä säästä Suomeen. Sademäärissä ei näy juurikaan poikkeamia.

– Sään ennustettavuus on Pohjois-Euroopassa heikentynyt, mutta tavanomaista kylmemmän sään mahdollisuus on yhä hieman koholla. Muualla Euroopassa on laajalti viitteitä hieman tavanomaista lämpimämpään suuntaan, Sara Salonen sanoo.

Tammikuun 13. päivä alkava viikko: Kuukausiennusteen signaalit ovat jo heikkoja

Tammikuun 13. päivä alkavalla viikolla kuukausiennusteessa ei näy juurikaan tavanomaisesta poikkeavia signaaleja Suomeen. Sään ennustettavuus on jo heikentynyt.

– Melko samanlainen asetelma jatkuu tammikuussa kuun puolivälin tienoille asti. Euroopassa on yhä alueittain merkkejä keskimääräistä lämpimämpään suuntaan, mutta varsinkin Pohjois-Euroopassa signaalit ovat heikkoja, Sara Salonen toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Sydäntalven pitkä ennuste julki: Suomessa melkoinen ero tavanomaiseen talveen – katso tammi–maaliskuun ennuste

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat