Juhannusviikon ennuste muuttui – katso heinäkuun alkupuolelle ulottuva kuukausiennuste!
Juhannusviikon ennuste on muuttunut aiemmin ennustettua lämpimämpään suuntaan. Uuden kuukausiennusteen mukaan sää on Suomessa tällä ja ensi viikolla selvästi ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpää. Sateet jäävät tämän viikon aikana vähiin, mutta juhannusviikolla sade- ja ukkoskuurot voivat jo yleistyä.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 12. kesäkuuta. Ennuste ennakoi Suomeen tämän ja ensi viikon ajaksi keskimääräistä lämpimämpää säätä.
– Tällä viikolla sää näyttää laajalti helteiseltä ja kuivalta. Ensi viikolla eli juhannusviikolla lämmin sää jatkuu, mutta myös sateiden ja ukkosten mahdollisuus kasvaa, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.
Viikko | Ennuste | Sään ennustettavuus |
---|---|---|
12.–18.6. | Sää on selvästi keskimääräistä lämpimämpää ja kuivempaa. Pohjoisessa on ajoittain viileämpää. | Hyvä |
19.–25.6. | Sää jatkuu koko maassa keskimääräistä lämpimämpänä, mutta sadekuurojen mahdollisuus kasvaa. | Kohtalainen |
26.6.–2.7. | Sää muuttuu vaihtelevammaksi. Hieman keskimääräistä lämpimämpää on lähinnä maan eteläosassa. | Heikko |
3.–9.7. | Ennusteessa ei näy enää merkittäviä poikkeamia tavanomaisesta kesäsäästä. | Heikko |
Kesäkuun 12. päivä alkanut viikko: Suomessa 1–5 astetta keskimääräistä lämpimämpää – paikoin jopa 30 asteen lukemia
Tällä viikolla Pohjois-Euroopan yllä on korkeapaine. Pohjois-Euroopassa sää on selvästi tavanomaista kesäkuun puolivälin tienoota lämpimämpää ja vähäsateisempaa.
Suomessa on kuukausiennusteen mukaan kuluvalla viikolla laajalti 3–5 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Itä- ja Pohjois-Lapissa poikkeama lämpimämpään suuntaan on 1–3 astetta.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Viikon aikana säässä ei tapahdu kovin paljon muutoksia. Päivälämpötila kohoaa etelässä vähitellen 30 asteen vaiheille. Pohjoisen lämpötiloissa vaihtelua on enemmän, kun välillä pohjoisesta pääsee virtaamaan kylmempää ilmaa. Lapissa myös pilvisyys vaihtelee muuta maata enemmän, Joonas Koskela kertoo.
Lue myös: Helle – mitä se on ja missä on eniten hellepäiviä?
Viikko on koko maassa selvästi tavanomaista vähäsateisempi.
– Merkittäviä sateita ei ole odotettavissa ennen ensi viikkoa. Silloinkin mahdollisten epävakaisemman sään alueiden sijainneissa on vielä reilusti epävarmuutta.
Lue myös: Maastopalojen riski kasvanut merkittävästi – yksi yhdistelmä erityisen vaarallinen
Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa kesäkuun puolivälissä maan eteläosassa 18–22 astetta, maan keskiosassa 16–20 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen 14–20 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 10–14 astetta.
Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!
Euroopassa keskimääräistä runsaammat sateet painottuvat Välimerelle ja osittain Itä-Eurooppaan.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Pohjois-Euroopan lisäksi tavanomaista lämpimämpää on esimerkiksi osassa Ranskaa ja Saksaa sekä Britteinsaarilla. Kaikkein kuumimmat ilmat painottuvat Euroopan länsiosiin, missä lämpötila kohoaa viikon aikana monin paikoin 30 asteeseen ja loppuviikkoa kohti Espanjan eteläosassa jopa yli 35 asteen lukemiin, Joonas Koskela sanoo.
Välimeren itäpuoliskolla on kuukausiennusteen mukaan tavanomaista kesäkuun puoliväliä matalampia lämpötiloja.
Lue myös: Miksi ultraviolettisäteily on vaarallista?
Kesäkuun 19. päivä alkava viikko: Juhannusviikollakin tavanomaista lämpimämpää
Juhannusviikon ennuste on muuttunut Suomen osalta edellistä kuukausiennustetta lämpimämpään ja vähäsateisempaan suuntaan.
Uuden kuukausiennusteen mukaan juhannusviikon keskilämpötila on Suomessa 2–4 astetta keskimääräistä lämpimämpi, kun edellinen ennuste ennakoi eteläiseen Suomeen hieman keskimääräistä lämpimämpää, maan keskiosaan tavanomaisia lämpötiloja ja pohjoiseen paikoin jopa keskimääräistä viileämpää säätä.
Uuden ennusteen perusteella suurin poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan on maan länsiosassa ja Länsi-Lapissa.
– Ennusteeseen tullut muutos johtuu siitä, että uudessa ennusteessa korkeapaineen painopiste pysyy juhannusviikolla Pohjois-Euroopan yllä. Sää jatkuu juhannusviikolla myös keskimääräistä kuivempana. Sademäärän poikkeaman signaali kuitenkin heikkenee edeltävään viikkoon verrattuna, joten sade- ja ukkoskuurojen mahdollisuus on juhannusviikolla suurempi kuin 12. kesäkuuta alkaneella viikolla, Joonas Koskela ennustaa.
Suurin poikkeama tavanomaista vähäsateisempaan suuntaan on kuukausiennusteen mukaan maan itä- ja kaakkoisosassa.
– Itse juhannuksen tienoon ennusteesta ei ole vielä varmuutta, mutta yleiskuva on kuitenkin, että sää näyttää lämpimältä ja sadekuurojakin voi tulla, Joonas Koskela toteaa.
Katso videolta kuukausiennuste sateista!
Muualla Euroopassa suurimmat muutokset tapahtuvat Britteinsaarilla ja Välimeren seudulla.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Näyttää siltä, että Atlantilla oleva laaja matalapaine tuo 19. kesäkuuta alkavalla viikolla Britteinsaarille reippaasti sateita. Välimeren keskivaiheilla sateet puolestaan vähenevät ja sademäärä on esimerkiksi Italiassa keskimääräinen tai vähän keskimääräistä pienempi. Britteinsaarten lisäksi sateita tulee tavanomaista enemmän Espanjan ja Ranskan seudulla sekä Kaakkois-Euroopassa, Joonas Koskela sanoo.
Kesäkuun 26. päivä alkava viikko: Sää muuttuu Suomessa vaihtelevammaksi
Korkeapaine väistyy kuukausiennusteen mukaan Pohjois-Euroopasta 26. kesäkuuta alkavalla viikolla.
– Sää muuttuu meillä vaihtelevammaksi. Viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen perusteella maan eteläosassa vielä vähän keskimääräistä lämpimämpi, mutta pohjoisempana lähellä tavanomaista tai vähän keskimääräistä viileämpi. Sademäärässä ei näy merkittävää poikkeamaa keskimääräisestä, Joonas Koskela kertoo.
Muualla Euroopassa tavanomaista lämpimämmän sään alue ulottuu Länsi- ja Keski-Euroopasta Skandinavian eteläosaan.
– Enimmillään poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan on 3–6 astetta Espanjan ja Ranskan seudulla. Viikon sademäärä on Euroopassa laajalti lähellä keskimääräistä.
Heinäkuun 3. päivä alkava viikko: Miltä näyttää heinäkuun alun tilanne?
Heinäkuun puolelle mentäessä sään ennustettavuus heikkenee entisestään.
– Kuukausiennusteessa ei näy enää Suomeen 3. heinäkuuta alkavalle viikolle merkittäviä signaaleja tavanomaisesta poikkeavasta säästä. Länsi-Eurooppaan voi ajautua Atlantilta matalapaineita, lisäksi Välimeren ympäristössä sadetta voi tulla paikoin hieman keskimääräistä enemmän. Euroopan länsiosassa sää jatkuu tämän ennusteen mukaan laajalti keskimääräistä lämpimämpänä, Joonas Koskela toteaa.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue seuraavaksi: Kesän ja alkusyksyn pitkä ennuste: Tältä näyttää heinä–syyskuun jakso Suomessa ja muualla Euroopassa!
Karita Kontula-Sokka
toimittaja
Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!
Päivitetty 13.6.2023 klo 19.48