Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kesän ja alkusyksyn pitkä ennuste: Tältä näyttää heinä–syyskuun…
Vuodenaikaisennuste |

Kesän ja alkusyksyn pitkä ennuste: Tältä näyttää heinä–syyskuun jakso Suomessa ja muualla Euroopassa!

Uuden kuukausiennusteen mukaan helteet palaavat Suomeen heinäkuun loppupuolella.
Kesällä on odotettavissa vaihtelevaa säätä: ajoittain lämpöä, ajoittain viileämpää. Arkistokuva: Markus Mäntykannas, Utula, Saimaa, 17.7.2021

Uuden pitkän ennusteen mukaan heinä–syyskuun jakso on Suomessa hieman tavanomaista lämpimämpi. Kolmen kuukauden jakson sademäärät ovat ennusteen perusteella ajanjaksolle tavanomaisia tai tavanomaista pienempiä. Suomen sää on kuitenkin tyypillisesti hyvin vaihtelevaa, joten tämänkin jakson aikana on odotettavissa niin viileämpiä ja sateisia kuin lämpimiä ja poutaisempiakin vaiheita. Muun Euroopan osalta heinä–syyskuusta ennakoidaan laajalti keskimääräistä kuumempaa.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut 5. kesäkuuta kolmen kuukauden ennusteen eli niin sanotun vuodenaikaisennusteen heinä–syyskuun jaksolle.

– Vuodenaikaisennuste näyttää heinä–syyskuun jakson olevan Suomessa ajankohtaan nähden lämmin ja vähä- tai normaalisateinen. Ennusteen mukaan luvassa voisi olla toisaalta lämpimiä ja aurinkoisia jaksoja, mutta todennäköisesti ajoittain myös viileämpää ja sateisempaa säätä, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Ennuste: Suomessa 0–1 astetta keskimääräistä lämpimämpi heinä–syyskuun jakso

Vuodenaikaisennuste ennakoi siis Suomeen tavanomaista lämpimämpää kolmen kuukauden jaksoa heinä–syyskuulle. Maan etelä- ja keskiosassa heinä–syyskuun keskilämpötila on ennusteen mukaan 0,5–1 astetta keskimääräistä lämpimämpi, Lapissa 0–0,5 astetta keskimääräistä lämpimämpi.

– Ero keskiarvoon on suurin maan eteläosassa ja pienin maan pohjoisosassa, mikä viittaa siihen, että heinä–syyskuun aikana voisi ajoittain esiintyä jaksoja, jolloin maan pohjoisosaan pääsee viileämpää ilmaa, kun taas etelään leviää tavanomaistakin lämpimämpää ilmaa mahdollisesti etelän puolelta. Pohjoisessa Euroopassa ero ajankohdan keskiarvoihin on kuitenkin pienempi kuin suurimmassa osassa Keski-Eurooppaa, jossa jakso on vielä selvemmin tavanomaista lämpimämpi kuin Suomessa, Joanna Rinne sanoo.

ECMWF:n ennuste lämpötilojen poikkeamista heinä–syyskuulle 2023 Eurooppaan. Jaksosta ennakoidaan Suomessa ja laajalti muuallakin Euroopassa tavanomaista lämpimämpää.
ECMWF:n ennuste lämpötilojen poikkeamista heinä–syyskuulle 2023 Eurooppaan. Jaksosta ennakoidaan Suomessa ja laajalti muuallakin Euroopassa tavanomaista lämpimämpää.

– Tämän ennusteen perusteella kesä näyttää suosivan meillä Suomessa lämmön ystäviä, vaikka vielä ei tiedetäkään, toteutuuko lämpö hellejaksoina vai leppeämpänä, ajoittain tavanomaista lämpimämpänä säänä. Täysin sateettomassa säässä ei tarvitse kärvistellä, mutta pelkkiä kaatosateitakaan ei kesän kartoilla näy. Päivittäissääennusteet näyttävät ajan kanssa, millä tavalla ennuste käytännössä toteutuu, Joanna Rinne toteaa.

Vuodenaikaisennusteen mukaan heinä–syyskuun jakson keskilämpötila on 1–2 astetta keskimääräistä korkeampi monin paikoin keskisessä Euroopassa sekä osassa Espanjaa ja Portugalia, muualla Euroopassa on 0–1 astetta keskimääräistä lämpimämpää.

Heinä–syyskuun jakson sademääristä ennakoidaan Suomessa melko tavanomaisia tai paikoin tavanomaista pienempiä

Kolmen kuukauden ennusteen mukaan heinä–syyskuun sademäärä on Suomessa laajalti lähellä tavanomaista ja maan eteläpuoliskolla tavanomaista pienempi.

– Kesällä saattaisi siis esiintyä esimerkiksi tilanteita, joiden yhteydessä lämmin korkeapainesää ulottuu osaan Suomesta, mutta mitä pohjoisempana ollaan, sitä pilvisempää ja viileämpää sää on, Joanna Rinne sanoo.

ECMWF:n ennuste sademäärien poikkeamista heinä–syyskuulle 2023 Eurooppaan. Osassa Suomea ja keskisessä Euroopassa on merkkejä keskimääräistä pienemmistä sademääristä.
ECMWF:n ennuste sademäärien poikkeamista heinä–syyskuulle 2023 Eurooppaan. Osassa Suomea, Ruotsia ja Norjaa sekä keskisessä Euroopassa on merkkejä keskimääräistä pienemmistä sademääristä.

Muun Euroopan osalta ennuste näyttää paikoin tavanomaista vähemmän sateita keskiseen Eurooppaan. Osassa Välimeren ympäristöä, esimerkiksi Espanjassa ja Italiassa, sateita voisi tulla tavanomaista heinä–syyskuun jaksoa enemmän.

– Keskimääräinen ilmanpaine on jakson aikana ennusteen mukaan tavanomaista korkeampi eteläisen Norjan ja Ruotsin, Tanskan ja Britteinsaarten suunnalla. Korkeapainetoimintaa on ollut näillä alueilla pitkään touko–kesäkuun vaihteessakin. Ennusteen mukaan vastaavia korkeapaineita voisi olla myös heinä–syyskuussa, Joanna Rinne kertoo.

Lue myös:

El Niño -jakso on alkanut maailmalla

Kolmen kuukauden vuodenaikaisennuste lasketaan koko maailmaan, mutta sen pääasiallinen käyttötarkoitus on tropiikin ilmiöiden, kuten ENSO-kierron eli El Niño - ja La Niña -kierron seuraaminen ja ennustaminen.

– El Niño -vaihe on alkanut kesäkuun alussa. Tämän jälkeen ENSO-kierto pysyy ennusteen mukaan ainakin vuoden loppuun asti El Niño -vaiheessa. Ensi vuoden muutamien ensimmäisten kuukausien aikana El Niño alkaisi ennusteen perusteella heikentyä, Joanna Rinne toteaa.

Lue myös: Mikä on El Niño ja miten se syntyy?

– El Niño -vaiheessa Tyynenmeren pintalämpötila on laajalla alueella päiväntasaajan tienoilla keskimääräistä lämpimämpi, ja maapallon keskilämpötila on El Niño -vuosina lämpimämpi kuin La Niña -jaksojen aikana. Lämpö vaikuttaa esimerkiksi myrskyjen esiintyvyyteen, erilaisten sateisuuteen ja kuivuuteen liittyvien sääkatastrofien yleisyyteen sekä ruoansaantiin, jopa alueellisten tautiepidemioiden esiintyvyyteen, Joanna Rinne sanoo.

Kolmen kuukauden pitkä ennuste voi toteutua monella tavalla

Sään vuodenaikaisennusteessa lasketaan lämpötila-, sademäärä- ja ilmanpainepoikkeamat peräti kolmen kuukauden mittaiselle ajanjaksolle.

Suomen säälle ovat kuitenkin ominaisia erittäin suuret vaihtelut, joten vuodenaikaisennusteen perusteella ei pysty toteamaan mitään yksittäisten viikkojen säätyypistä. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi olla hyvin suurta.

– Kaikki tässä annetut esimerkit siitä, miten sää saattaisi kehittyä, ovat vain mahdollisuuksia. Kolmen kuukauden pitkä ennuste voi toteutua hyvin monella tavalla, Joanna Rinne muistuttaa.

Pohjoisten leveysasteiden vaihtelevan sään ympäristössä kolmen kuukauden ennusteen tarkkuus on selvästi heikompi kuin tropiikissa.

Lue seuraavaksi: Katso uusin kuukausiennuste!

Pitkän ajan sääennusteet – miten ne syntyvät ja miten niitä tulee tulkita?

9.6.2023: Päivitetty tieto El Niñon alkamisesta.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 9.6.2023 klo 12.10

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat