Kuukausiennusteessa kylmä käänne jouluviikon jälkeen: ”Suursäätilanne muuttuu”
Tuoreen kuukausiennusteen mukaan jouluviikon keskilämpötilat ovat Suomessa selvästi tavanomaista lauhempia, mutta vuodenvaihteen viikolla on edessä näillä näkymin käänne säähän. Tammikuun puolelle kuukausiennuste näyttää nyt paikoin keskimääräistä kylmempää säätä.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 22. joulukuuta.
– Loppuvuosi kuluu hyvin lauhassa säässä, mutta kuukausiennusteen mukaan tammikuun puolella palataan takaisin ajankohtaan nähden tavanomaiseen tai jopa tavanomaista kylmempään säähän, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.
Viikko | Ennuste | Sään ennustettavuus |
---|---|---|
23.–29.12. (Viikko 52) | Viikko on 2–5 astetta keskimääräistä lauhempi. Sademäärä on tavanomaista pienempi tai tavanomainen. | Hyvä |
30.12.–5.1. (Viikko 1) | Viikon keskilämpötila on pohjoisessa tavanomaista kylmempi, maan keskiosassa ajankohtaan nähden tavanomainen ja etelässä vielä paikoin tavanomaista lauhempi. Sademäärä on monin paikoin keskimääräistä suurempi. | Kohtalainen |
6.–12.1. (Viikko 2) | Viikko on keskilämpötilan osalta laajalti tavanomaista kylmempi ja osassa maata tavanomainen. Sademäärä on ajankohdalle tyypillinen. | Heikko |
13.–19.1. (Viikko 3) | Keskimääräistä kylmempi sää saattaa jatkua. Sademäärä on tavanomainen tai mahdollisesti tavanomaista pienempi. | Heikko |
Joulukuun 23. päivä alkanut viikko: Jouluviikolla tavanomaista lauhempaa säätä
Uuden kuukausiennusteen mukaan jouluviikon keskilämpötilat ovat Suomessa 2–5 astetta keskimääräistä lauhempia. Sateita tulee tavanomaista vähemmän tai tavanomaisia määriä.
Pohjois-Atlantilta leviää jouluviikolla laaja korkeapaineen alue Keski-Euroopan kautta Suomeen. Tuuli puhaltaa monena päivänä lännen suunnalta.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Suomeen virtaa välillä hyvin lauhaa ilmaa. Jos ilmavirtaus on tarpeeksi voimakas, föhn-tuulikin on hetkittäin mahdollinen. Viikon kylmimmät hetket painottuvat viikon alkuun, kun Lapissa on paikoin ollut yli 30 astetta pakkasta. Viimeistään jouluaattona sieltä kuitenkin loputkin kireät pakkaset hellittävät, Anna Latvala sanoo.
Katso videolta joulun ennuste!
Joulupäivänä matalapaine liikkuu Suomen pohjoispuolitse itään.
– Tähän matalapaineeseen liittyvän vesi- ja lumisadealueen jäljessä sää lauhtuu Lappia myöten. Lähes koko maassa lämpötila vähintään käväisee nollan yläpuolella. Ylimmät lämpötilat voivat kohota paikallisesti 4–7 asteeseen, todennäköisesti lämpimintä on lounaisrannikolla. Seuraavienkin päivien aikana lämpötila vaihtelee suojasäästä pikkupakkaseen. Sademäärä on välillä Suomen ylittävistä sadealueista huolimatta suurimmaksi osaksi tavallista pienempi.
Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!
Eurooppa jakautuu jouluviikolla tavanomaista lauhempaan pohjoisosaan ja tavanomaista viileämpään eteläosaan.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Ruotsissa lämpötila voi paikallisesti käväistä kymmenen plusasteen tienoilla, kun taas Etelä-Euroopan vuoristo- ja ylänköalueilla on öisin monin paikoin pakkasia, laajemminkin varsinkin Pohjois-Italiassa, Anna Latvala kertoo.
Euroopassa sateinen sää painottuu tällä viikolla Euroopan kaakkoisosaan sekä Norjaan.
– Välimerellä on matalapaine ja sen ympäristössä osa sateesta tulee joulupäivinä lumena, varsinkin Alpeilla sekä Balkanin ja Italian vuoristoseuduilla. Laajan korkeapaineen vuoksi Länsi- ja Keski-Euroopassa on tavallista vähäsateisempaa talvisäätä.
Joulukuun 30. päivä alkava viikko: ”Todennäköisesti kylmää ilmamassaa alkaa levitä koko maahan”
Joulukuun 30. päivä alkavalle viikolle on näkyvissä muutoksia.
– Suursäätilanne muuttuu. Korkeapaineen alue kehittyy jälleen Pohjois-Atlantille, mutta tällä kertaa enemmän Islannin suuntaan. Suomessa ja Skandinaviassa on matalapainesäätä. Tuuli käy Suomessa enemmän pohjoisen suunnalta. Todennäköisesti kylmää ilmamassaa alkaa levitä koko maahan, Anna Latvala toteaa.
Osa viikon sateista tulee näillä näkymin lumena etelää myöten.
– Tuuli voi matalapaineiden yhteydessä yltyä välillä jopa myrskyksi asti, mutta tämä tarkentuu lähempänä. Jos on tarpeeksi heikkotuulista ja selkeää, varsinkin pohjoisessa voi olla hetkittäin kireääkin pakkasta.
Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat vuodenvaihteen tienoilla Suomen etelä- ja länsiosassa −2 ja 2 asteen välillä, idässä 0–6 pakkasastetta ja pohjoisessa laajalti 0–8 pakkasastetta.
Katso videolta kuukausiennuste sateista!
Venäjällä sekä paikoin Baltiassa ja Ukrainassa jatkunee vuodenvaihteen viikolla tavanomaista lauhempi sää, mutta yleisesti Euroopassa viikon keskilämpötila jää tavanomaiseksi tai tavanomaista kylmemmäksi.
– Sademäärä on Välimeren ympäristössä keskimääräistä pienempi ja Britteinsaarilta Suomeen yltävällä alueella keskimääräistä suurempi, Anna Latvala sanoo.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Tammikuun 6. ja 13. päivä alkavat viikot: Suomessa merkkejä tavanomaista kylmemmästä säästä
Länsi-Euroopassa ja Pohjois-Atlantilla saattaa olla laaja korkeapaine ja Itä-Euroopassa matalapaine 6. tammikuuta alkavalla viikolla.
– Jos tämä toteutuu, Suomessa vallitsee pohjoisenpuoleinen ilmavirtaus. Sää olisi ajankohtaan nähden kylmää. Sään ennustettavuus alkaa kuitenkin jo heiketä. Keski-Euroopassa lämpötilassa ei näy suurempia poikkeamia tavanomaiseen, mutta Kaakkois-Euroopassa saattaa olla keskimääräistä viileämpää säätä, Anna Latvala kertoo.
Suomessa viikon sademäärä on kuukausiennusteen mukaan ajankohdalle tyypillinen.
Länsi-Euroopassa sademäärä jää paikoin tavallista pienemmäksi 6. tammikuuta alkavalla viikolla, Itä-Euroopassa on sateisempaa.
– Tammikuun 13. päivä alkavalla viikolla yleiskuva on Suomessa ja muualla Euroopassa melko samanlainen kuin edeltävällä viikolla, mutta ennustettavuus heikkenee entisestään, Anna Latvala toteaa.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue seuraavaksi: Sydäntalven pitkä ennuste julki: Suomessa melkoinen ero tavanomaiseen talveen – katso tammi–maaliskuun ennuste