Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste: Signaali vaihtelee – näin kevät etenee!
Kuukausiennuste |

Uusi kuukausiennuste: Signaali vaihtelee – näin kevät etenee!

Huhtikuun aurinkoa Hämeenlinnassa.
Tällä viikolla nähdään monin paikoin aurinkoa, sadekuuroja tulee paikallisesti. Kuva: Juhani Peltonen, Hämeenlinna, 10.4.2023

Tuoreen kuukausiennusteen perusteella huhtikuussa on odotettavissa ajoittain tavanomaista lämpimämpää ja ajoittain tavanomaista viileämpää säätä. Sateet jäänevät lähiaikoina melko vähäisiksi, mutta paikoin voi tulla jo ukkoskuurojakin.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut tuoreen kuukausiennusteen 10. huhtikuuta. Lämpötilojen osalta kuukausiennusteen signaali Suomeen vaihtelee lähiviikkoina: näkyvissä on niin keskimääräistä lämpimämpää, keskimääräistä viileämpää kuin ajankohdalle tyypillisiäkin lämpötiloja.

– Viikkojen keskilämpötilat vaihtelevat Suomessa keskiarvon molemmin puolin. Tällä viikolla lounaassa on kuukausiennusteen mukaan tavanomaista lämpimämpää, idässä keskimääräistä viileämpää ja muuten pysytään laajalti ajankohdan keskiarvojen tuntumassa. Ensi viikko puolestaan on tavanomainen tai tavanomaista lämpimämpi. Sen jälkeen sään ennustettavuus heikkenee, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Tämän hetken ennusteessa on kuitenkin merkkejä paikoin keskimääräistä viileämmästä säästä huhtikuun lopulle.

Ennusteen mukaan edessä on melko vähäsateinen jakso.

– Huhtikuu on meillä tilastojen mukaan vähäsateinen kuukausi, mutta kuukausiennusteen mukaan korkeapaine tuo meille täksi ja ensi viikoksi tavanomaistakin vähäsateisempaa säätä. Aurinko paistaa monin paikoin, mutta varjopuolena luonto ei saa kaipaamaansa vettä. Päivittäisennusteidenkaan mukaan sadetta ei seuraavan puolentoista viikon aikana tule suuressa osassa maata lainkaan, sateet jäävät paikallisiksi. Ensi viikolla sadealueita saattaa liikkua osaan Lappia, Joanna Rinne kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 10.4.2023)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus
10.–16.4.Viikon keskilämpötila on laajalti lähellä ajankohdan keskiarvoa, mutta lounaassa on keskimääräistä lämpimämpää, idässä paikoin keskimääräistä kylmempää. Sateita tulee tavanomaista vähemmän. (Viikko 15)Hyvä
17.–23.4.Viikko on keskilämpötilaltaan tavanomainen tai tavanomaista lämpimämpi. Sateita tulee maan eteläpuoliskolla vähänlaisesti, maan pohjoispuoliskolla ajankohdan keskiarvojen verran. (Viikko 16)Kohtalainen
24.–30.4.Viikko on keskilämpötilaltaan tavanomaista viileämpi tai ajankohdalle tavanomainen. Sateet ovat jo muuttuneet huonosti ennustuviksi. (Viikko 17)Heikko
1.–7.5.Viikon keskilämpötilat ovat lähellä ajankohdan tavanomaisia lukemia tai vähän keskiarvoa viileämpiä. Sateisiin ennuste ei enää ota kantaa. (Viikko 18)Heikko

Terminen kevät on todennäköisesti alkanut jo osassa maata.

– Vuorokauden keskilämpötilat ovat olleet nollan yläpuolella nyt laajalti Sodankylän korkeudella asti. Mitä etelämpänä ollaan, sitä suurempi on todennäköisyys, että ollaankin jo siirrytty termisen kevään puolelle. Sää jatkuu keväisen tuntuisena tästä eteenpäinkin, Joanna Rinne sanoo.

Lue myös: Termiset vuodenajat – mitä ne tarkoittavat?

Huhtikuun 10. päivä alkanut viikko: Jopa yli 15 asteen kevätlämpöä – sademäärät jäävät vähäisiksi

Viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan tällä viikolla Suomessa laajalti lähellä ajankohdan keskiarvoa.

– Lounaassa on ennusteen perusteella kuitenkin 1–2 astetta keskiarvoa lämpimämpää ja idässä asteen verran keskiarvoa viileämpää. Viikko on korkeapainepainotteinen. Sateita tulee ajankohdan keskiarvoa vähemmän. Huhtikuu on normaalisateisenakin Suomen pitkän ajan keskiarvoissa vuoden vähäsateisin kuukausi, Joanna Rinne kertoo.

Päivälämpötilat vaihtelevat viikon varrella, mutta voivat viikon keskivaiheilla kohota etelässä jopa 16–17 asteeseen. Paikoin tulee sadekuuroja ja etenkin keskiviikkona sadekuuroissa voi olla mukana myös ukkosta lounaassa sekä paikoin lännessä ja etelässä.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa huhtikuun puolivälissä maan eteläosassa 6–10 astetta, maan keskiosassa laajalti 4–8 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen 0–6 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Muun Euroopan osalta matalapaineiden reitti kulkee tällä viikolla keskimäärin Britteinsaarten suunnalta Keski-Eurooppaan. Tällä alueella on kuukausiennusteen mukaan laajalla alueella ajankohdan keskiarvoja sateisempaa ja monin paikoin myös viileämpää.

Huhtikuun 17. päivä alkava viikko: Osassa maata tavanomaista lämpimämpää 

Joanna Rinteen mukaan korkeapaine vaikuttaa 17. huhtikuuta alkavan viikon keskiarvoissa Suomen lisäksi laajalla alueella pohjoisessa Euroopassa, osin Keski-Euroopassakin.

– Viikko on meillä kuukausiennusteen perusteella etelässä ja Lapissa tavanomaista lämpimämpi, muualla maassa lämpötilakeskiarvoltaan tavanomainen. Sateita tulee maan eteläpuoliskolla tavanomaista vähemmän, pohjoisessa ajankohdan keskiarvojen verran.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Länsi- ja Pohjois-Euroopassa 17. huhtikuuta alkava viikko on kuukausiennusteen perusteella tavanomaista lämpimämpi, erityisesti Espanjan suunnalla on selvästi keskimääräistä lämpimämpää.

– Italian, Balkanin ja kaakkoisen Euroopan suunnalla puolestaan on tavanomaista viileämpää, monin paikoin myös sateisempaa, Joanna Rinne kertoo.

Lue myös: Milloin meteorologi pitäisi kesälomansa? Näin vastaavat Forecan meteorologit

Huhtikuun 24. ja toukokuun 1. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää kuunvaihde?

Huhtikuun lopussa korkeapaine Suomen yllä saattaa heikentyä.

– Tämän kuukausiennusteen mukaan 24. huhtikuuta ja 1. toukokuuta alkavat viikot ovat Suomessa keskilämpötilaltaan keskiarvoisia tai keskiarvoa viileämpiä. Toukokuun ensimmäisellä viikolla värit ovat kartalla jo heikkoja, mikä kertoo ennusteen epävarmuudesta. Sateisuuteen ennuste ei enää ota kantaa, Joanna Rinne toteaa.

Termisen kevään keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen kevään keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca

Läntisessä Euroopassa on kuukausiennusteen mukaan 24. huhtikuuta alkavalla viikolla vielä tavanomaista lämpimämpää, osin toukokuun ensimmäisellä viikollakin. Sää on kuitenkin muuttunut jo selvästi heikommin ennustettavaksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Touko–heinäkuun ennuste julki: Tältä näyttää alkukesä Suomessa – Euroopassa voimakas kahtiajako

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 12.4.2023 klo 09.11

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat