Kuukausiennuste julki: Suomi keikkuu kylmän ja lämpimän sään rajalla – ”Huhtikuussa lumisateet ovat täysin mahdollisia vielä koko maassa”
Sää jatkuu Suomessa vaihtelevana. Maaliskuun lopussa voidaan yltää ajoittain ja paikoin keväisiin, jopa yli 10 asteen lämpötiloihin, mutta Suomi keikkuu pohjoisesta uhittelevan kylmän ja etelämpää Euroopasta Suomeenkin yrittävän lämpimämmän sään rajamailla. Keskiseen Eurooppaan ennustetaan tälle viikolle paikoin jopa 20–25 asteen lukemia, eteläisessä Euroopassa voi olla paikoin 25–30 astetta.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 24. maaliskuuta. Suomen sää näyttää jatkuvan vaihtelevana maaliskuun lopussa ja huhtikuun alussa.
– Suomi keikkuu maaliskuun lopussa edelleen kylmän ja lämpimän sään rajamailla. Pääsiäisen aikaan Baltiassa asti lämpötila saattaa käväistä 20 asteen tienoilla, mutta Pohjois-Lapissa koko tämä viikko voi mennä pakkassäässä. Huhtikuun puolella laaja matalapaine saattaa jo väistyä pohjoisimmasta Euroopasta ja pohjoisesta virtaa kylmää ilmaa Suomeen, jälleen kerran. Huhtikuussa lumisateet ovat siis täysin mahdollisia vielä koko maassa, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.
Viikko | Ennuste | Sään ennustettavuus |
---|---|---|
25.–31.3. (Viikko 13) | Viikko on suuressa osassa maata vähän keskimääräistä lämpimämpi, mutta Pohjois-Lapissa on keskimääräistä kylmempää. Sademäärä on enimmäkseen tavanomainen, Lapissa tavanomaista suurempi. | Hyvä |
1.–7.4. (Viikko 14) | Etelässä saattaa olla vielä keskimääräistä lämpimämpää, mutta pohjoisessa ja paikoin myös maan keskiosassa on keskimääräistä kylmempää. Sademäärä on monin paikoin tavanomaista suurempi. | Kohtalainen/Heikko |
8.–14.4. (Viikko 15) | Viikon keskilämpötila on lähellä tavanomaista. Etelässä voi paikoin olla vähän keskimääräistä lämpimämpää, pohjoisessa keskimääräistä kylmempää. Sademäärä on tavanomainen. | Heikko |
15.–21.4. (Viikko 16) | Lämpötila ja sademäärä ovat lähellä ajankohdalle tyypillisiä arvoja. | Heikko |
Maaliskuun 25. päivä alkanut viikko: Ajoittainen keväinen lämpö mahdollista pääsiäistä kohti mentäessä
Kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötila on Suomessa laajalti 1–4 astetta keskimääräistä korkeampi. Pohjois-Lapissa on kuitenkin ennusteen perusteella 0–2 astetta keskimääräistä kylmempää.
Loppuviikolle voi osua jo paikoin keväisen lämpimiä hetkiä. Viikko kuitenkin alkoi kylmänä: Lapissa Savukoskella mitattiin maanantaiaamuna jopa −31,0 astetta, muuallakin Lapissa pakkasta oli monin paikoin 20–30 astetta.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Suomessa viikko alkaa viileänä, mutta lämpötila kohoaa vähitellen. Euroopan säähän vaikuttaa laaja matalapaineen alue, jonka keskus on Britteinsaarilla. Matalapaineen itäpuolella lämmintä ilmaa työntyy kohti pohjoista, mahdollisesti Suomeen asti. Keski-Euroopassa lämpötila on hetken suorastaan kesäinen. Lämmön lisäksi Pohjois-Eurooppaan asti voi ennusteiden mukaan tulla myös vähän Saharan hiekkaa, Anna Latvala sanoo.
Alkuviikolla Lapin selkeillä alueilla pakkasta voi edelleen olla öisin paikoin selvästi yli 20 astetta ja etelässäkin 0–10 astetta.
– Lämpötila on kuitenkin noususuunnassa. Viikon puolivälissä päivälämpötila kohoaa nollan yläpuolelle paikoin pohjoisessa asti. Maanantaina tehdyn ennusteen mukaan etelässä voidaan auringonpaisteessa mennä jo torstaina paikoin 10 asteen tienoille. Jos sää on pilvinen, lämpötilat jäävät matalammiksi.
Pääsiäisen tienoon ennusteet ovat vielä vaihdelleet lämpimämmän ja viileämmän vaihtoehdon välillä.
– Loppuviikolla suojasää voi käväistä ainakin Etelä- ja Keski-Lapissa asti. Pääsiäisen ennuste on kuitenkin epävarma ja todennäköisesti muuttuu vielä, Anna Latvala toteaa.
Sadealueita liikkuu Suomen yli viikon aikana.
– Viikon sademäärä on kuukausiennusteen mukaan suuressa osassa maata ajankohtaan nähden keskimääräinen, mutta Lapissa sataa tavanomaista enemmän. Viikon aikana lounaasta leviää Suomeen sateita ja näillä näkymin myös pääsiäisen aikaan satelee välillä pitkin maata. Etelässä suurin osa tämän viikon sateista tulee vetenä ja Lapissa lumena.
Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!
Muun Euroopan osalta viikko on laajalti keskimääräistä lämpimämpi, mutta esimerkiksi Portugalissa ja osassa Espanjaa sekä Islannissa sää on tavanomaista maaliskuun loppua viileämpää. Suurin poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan on itäisessä Euroopassa.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Baltiassa ja Valko-Venäjällä poikkeama on jopa reilut kuusi astetta keskimääräistä lämpimämpään suuntaan. Tämänhetkisen ennusteen mukaan Keski-Euroopassa lämpötila käväisee viikon aikana paikoin 20–25 asteessa. Baltiassakin voidaan mennä viikonlopun aikana paikoin 20 asteen tienoille. Etelä-Euroopassa lämpimimmillä paikoilla saattaa olla hetkellisesti 25–30 astetta, Anna Latvala ennustaa.
Huhtikuun 1. päivä alkava viikko: Pohjoisesta voi virrata kylmää ilmaa Suomeen
Tämän kuukausiennusteen mukaan Suomi jakautuu huhtikuun ensimmäisellä viikolla 1–3 astetta keskimääräistä kylmempään pohjoiseen ja 1–2 astetta keskimääräistä lämpimämpään etelään. Maan keskiosassa viikon keskilämpötilat ovat tavanomaisia tai hieman tavanomaista kylmempiä.
– Matalapaineiden reitti vetäytyy vähitellen Keski-Eurooppaan. Suomeen pääsee leviämään pohjoisesta kylmää ilmaa. Ennusteen epävarmuus kuitenkin kasvaa selvästi: raja tavanomaista kylmemmän ja lämpimämmän välillä voi vielä siirtyä, Anna Latvala sanoo.
Kuukausiennusteen mukaan viikon sää on Suomessa monin paikoin tavanomaista huhtikuun alkua sateisempaa.
Osa sateista voi olla huhtikuun puolellakin ajoittain lunta vielä etelässä asti.
– Useina vuosina huhtikuun alussa Lapissa lumensyvyys on vasta suurimmillaan, mutta sielläkin hanki hupenee nopeasti huhtikuun edetessä, Anna Latvala sanoo.
Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa maalis–huhtikuun vaihteessa maan etelä- ja länsiosassa 2–6 astetta, idässä laajalti 2–4 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen −2 ja 4 asteen välillä.
Katso videolta kuukausiennuste sateista!
Muun Euroopan osalta 1. huhtikuuta alkava viikko näyttää tavanomaista lämpimämmältä Euroopan itäosassa ja paikoin keskisessä Euroopassa, kun taas läntisessä Euroopassa viikon keskilämpötilat ovat melko tavanomaisia. Espanjan, Portugalin ja Islannin suunnalla on edelleen jopa tavanomaista viileämpää, samoin kuin Norjan ja Ruotsin pohjoisosissakin.
Huhtikuun 8. ja 15. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää huhtikuun jatko?
Tämän hetken kuukausiennusteessa signaalit Suomeen heikkenevät huomattavasti 8. huhtikuuta alkavalle viikolle tultaessa.
– Suomessa jako tavanomaista lämpimämmän etelän ja tavanomaista viileämmän pohjoisen välillä saattaa jatkua, mutta säätilanteen ennustettavuus on jo heikko. Sademäärässä ei ole merkittäviä poikkeamia suuntaan tai toiseen. Euroopassa matalapaineiden reitti saattaa kulkea edelleen Keski-Euroopan kautta itään, Anna Latvala sanoo.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Euroopan itäpuoliskolla voi olla 8. huhtikuuta alkavalla viikolla edelleen tavanomaista lämpimämpää.
Säätilanteessa ei ole näkyvissä suurempia muutoksia 15. huhtikuuta alkavalla viikolla.
– Poikkeamat keskiarvosta ovat sekä lämpötilassa että sademäärässä pieniä Suomen osalta, mikä johtuu todennäköisesti heikosta ennustettavuudesta. Tilastollisesti pysyvä lumipeite on jo tässä vaiheessa huhtikuuta lähtenyt eteläisestä Suomesta ja laajalti myös lännestä, vaikka ajoittaisia lumisateita voi tulla vielä. Huhtikuun puolivälin tienoilla päivälämpötila kohoaa tilastojen mukaan maan eteläosassa jo tavallisesti 10 asteen tuntumaan ja Lapissakin on 0–6 astetta. Öisin on vielä yleisesti pakkasta, vaikka maan etelä- ja lounaisosassa lämpötila nouseekin jo keskimäärin nollan yläpuolelle, Anna Latvala toteaa.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue seuraavaksi: Kevään ja alkukesän ennuste julki: Tältä näyttää huhti–kesäkuun tilanne!
Päivitetty 25.3.2024 klo 16.06