Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste: Talvisempaa säätä tällä viikolla – katso ennuste…
Kuukausiennuste |

Uusi kuukausiennuste: Talvisempaa säätä tällä viikolla – katso ennuste jouluviikolle asti!

Joulukuun aurinkoa ja lunta Liedossa.
Tällä viikolla tulossa on niin lumisateita kuin ajoittaista aurinkoakin. Arkistokuva: Juhani Peltonen, Vanhalinna, Lieto, 17.12.2022

Lauhan maanantain jälkeen sää on kylmentynyt. Lumisateita tulee tällä viikolla eteläisessä Suomessa asti. Uuden kuukausiennusteen mukaan kohti joulua mennään joulukuulle tyypillisissä tai vähän tavanomaista lauhemmissa lämpötiloissa.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut tuoreen kuukausiennusteen 2. joulukuuta.

– Ennusteen mukaan seuraavat neljä viikkoa ovat keskilämpötilaltaan lähellä keskimääräistä tai vähän keskimääräistä lauhempia. Myöskään sademäärissä ei näy kovin suuria poikkeamia tavanomaisista, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 2.12.2024)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

2.–8.12.

(Viikko 49)

Sää muuttuu talvisemmaksi koko maassa. Viikon keskilämpötila on laajalti lähellä keskimääräistä, idässä hieman keskimääräistä korkeampi. Sademäärä jää maan etelä- ja keskiosassa tavanomaiseksi ja pohjoisessa tavanomaista pienemmäksi.Hyvä

9.–15.12.

(Viikko 50)

Viikon keskilämpötilat ovat laajalti lähellä tavanomaisia tai hieman tavanomaista lauhempia. Sademäärät ovat keskimääräisiä tai vähän keskimääräistä pienempiä.Kohtalainen

16.–22.12.

(Viikko 51)

Viikon keskilämpötilassa ei ole merkittäviä poikkeamia tavanomaisesta. Sademäärät ovat tavanomaisia tai vähän tavanomaista suurempia. Ennuste on epävarma.Heikko

23.–29.12.

(Viikko 52)

Jouluviikolla Suomeen muodostuu keskimääräistä lauhemman sään signaali. Sademäärät ovat lähellä tavanomaisia, paikoin sateita voi tulla hieman tavanomaista enemmän.Heikko

Joulukuun 2. päivä alkanut viikko: Sää muuttuu talvisempaan suuntaan – lumisateita tulee etelässäkin

Joulukuun ensimmäisen viikon keskilämpötila on tuoreen kuukausiennusteen mukaan laajalti varsin lähellä tavanomaista, idässä voi olla hieman keskimääräistä lauhempaa. Sademäärä on tällä viikolla maan etelä- ja keskiosassa lähellä keskimääräistä ja pohjoisessa keskimääräistä pienempi.

Maanantaina keli oli etenkin Lapissa paikoin erittäin liukas, kun vettä satoi jäisille tienpinnoille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Viikko lähti maanantaina käyntiin hyvin lauhana. Maanantaiyönä lämpötila oli länsirannikolla jopa 8–9 astetta plussan puolella. Pohjoisesta alkaen sää kuitenkin kylmenee melko nopealla tahdilla niin, että jo tiistai-iltaan mennessä lämpötila painuu eteläistä Suomea myöten pakkasen puolelle. Ennen pakastumista maan etelä- ja keskiosan yli liikkuu vesi- ja lumisateita. Eteläänkin saadaan tiistain kuluessa ohut lumipeite. Tämän viikon ennusteissa ei tällä hetkellä näy mitään isompia lauhtumisia, joten lumet voivat pysyä maassa ainakin ensi viikolle asti, mikäli ennuste toteutuu, Joonas Koskela toteaa.

Jari-myrsky toi paikoin suuria lumikertymiä marraskuun puolella, mutta tällä viikolla niin suuria lumikertymiä ei ole näkyvissä.

– Tiistain sateista maan keskivaiheille voi tulla paikoin noin 5 senttimetriä lunta. Loppuviikon hajanaiset sateet tuovat pääosin 1–5 senttimetriä lunta.

Tiistaiaamuna Lapissa oli kylmimmillään 20–25 pakkasasteen lukemia. Myös keskiviikkoaamuna Lapissa voi olla paikoin 20–25 pakkasastetta. Keskiviikkona Suomen yllä on korkeapaine.

– Päivä on selkeä pakkaspäivä suurimmassa osassa maata. Maan etelä- ja keskiosassa pakkanen vaihtelee 5 asteen molemmin puolin, Lapissa ollaan laajalti 10 ja 20 pakkasasteen välillä.

Torstaina kaakon ja lounaan välinen tuuli voimistuu. Samalla pilvisyys lisääntyy. Pakkanen heikkenee etenkin Lapissa, mutta hieman myös etelässä ja maan keskivaiheilla.

Viikon loppupuolella sää on melko tuulista ja pilvistä.

– Etelässä lämpötila on nollan vaiheilla ja muualla on heikkoa pakkasta. Hajanaisten lumisateiden mahdollisuus kasvaa koko maassa, Joonas Koskela ennustaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Kuukausiennusteen mukaan etenkin läntisessä ja lounaisessa Euroopassa on tällä viikolla tavanomaista leudompaa, kun taas kaakkoisessa Euroopassa on paikoin jopa tavanomaista viileämpää.

– Länsi-Euroopassa varsinkin Espanjan seudulla sekä Ranskassa ja Alpeilla viikon keskilämpötila on keskimääräistä korkeampi. Loppuviikolla sää voi kuitenkin kylmetä selvästi, kun Atlantilta Keski-Eurooppaan saapuva matalapaine vetää pohjoisesta selvästi kylmempää ilmaa pitkälle etelään, Joonas Koskela kertoo.

Viikon sademäärä on keskimääräistä suurempi Britteinsaarilta Keski-Eurooppaan ulottuvalla alueella ja etenkin Välimeren itäosassa.

– Vaikka viime viikon lopulla Kreikan ympäristössä erittäin runsaita sateita aiheuttanut Bora-myrsky väistyykin itään, niin alueelle kehittyy uusi laaja matalapaineen alue, joka tuo lisää runsaita sateita. Epävakaisen sään myötä viikon keskilämpötila on Kaakkois-Euroopassa lähellä keskimääräistä tai keskimääräistä alhaisempi.

Joulukuun 9. päivä alkava viikko: ”Suomessa voivat vallita enimmäkseen lännen ja luoteen väliset ilmavirtaukset”

Kuukausiennusteen perusteella 9. joulukuuta alkavalla viikolla viikon keskilämpötilassa ei näy Suomessa suurta poikkeamaa tavanomaisesta, paikoin voi olla hieman tavanomaista lauhempaa. Sademäärä on lähellä keskimääräistä tai vähän keskimääräistä pienempi.

– Suomessa voivat vallita enimmäkseen lännen ja luoteen väliset ilmavirtaukset, Joonas Koskela toteaa.

Säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat joulukuun puolivälissä maan eteläosassa laajalti −2 ja 2 asteen välillä, Ahvenanmaalla sekä paikoin lounais- ja etelärannikolla 2–4 plusastetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on joulukuun puolivälissä −4 ja 2 asteen välillä ja pohjoisessa enimmäkseen 2–8 pakkasastetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

– Euroopan säässä tapahtuu edelliseen viikkoon verrattuna huomattava muutos. Lännen ja Keski-Euroopan lämpimät seudut muuttuvat selvästi keskimääräistä kylmemmiksi. Espanjan ja Ranskan rajalla voi vuoristossa olla jopa 3–6 astetta keskimääräistä kylmempää. Tämä johtuu Atlantille vahvistuvan korkeapaineen ja Välimerellä majailevan matalapaineen välissä puhaltavista pohjoisenpuoleisista tuulista. Etenkin Välimeren itäosassa ja keskivaiheilla rankat sateet voivat jatkua myös 9. joulukuuta alkavan viikon ajan, Joonas Koskela kertoo.

Lisäksi kuukausiennusteen perusteella keskimääräistä sateisempaa on itäisessä Euroopassa ja Norjan vuoristossa. Tavanomaista vähäisempiä sateita tulee osassa Länsi-Eurooppaa sekä Britteinsaarilla.

Joulukuun 16. päivä alkava viikko: Ilmavirtausten suunta voi kääntyä

Joulukuun 16. päivä alkavalla viikolla kuukausiennusteessa viikon keskilämpötilassa tai sademäärässä ei näy juurikaan merkittäviä poikkeamia tavanomaisesta Suomeen, paikoin sateita voi tulla hieman tavanomaista enemmän.

– Ennusteen epävarmuus on jo suurta. Näyttää kuitenkin siltä, että ilmavirtausten suunta muuttuu enemmän idän ja kaakon väliseksi. Muun Euroopan alueella ennuste muuttuu niin ikään epävarmaksi, eikä viikon keskilämpötilassa näy enää merkittäviä poikkeamia tavanomaisesta suurimmassa osassa mannerta, Joonas Koskela sanoo.

Pysyvän lumipeitteen keskimääräinen saapumisaika tilastoissa 1991–2020.
Pysyvän lumipeitteen keskimääräinen saapumisaika tilastoissa 1991–2020.

Joulukuun 23. päivä alkava viikko: Tältä näyttää jouluviikko nyt

Jouluviikolle kuukausiennuste näyttää tavanomaista lauhempaa säätä Suomeen.

– Jouluviikolla Suomeen muodostuu signaali keskimääräistä lauhemmasta säästä. Ennusteen mukaan jouluviikolla Pohjois-Euroopassa vallitsevat keskimäärin etelänpuoleiset ilmavirtaukset. Sademäärässä ei näy juurikaan poikkeamia tavanomaisesta, mutta paikoin sateita voi tulla hieman tavanomaista enemmän. Ennuste on kuitenkin jo erittäin epävarma, Joonas Koskela toteaa.

Jouluaaton keskimääräinen ylin lämpötila tilastoissa 1991–2020.
Jouluaaton keskimääräinen ylin lämpötila tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Talven pitkä ennuste: Kartalla näkyy nyt hyvin voimakas signaali Suomeen joulu–helmikuulle!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 3.12.2024 klo 10.59

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat