Syksy etenee Suomessa – katso kuvat alkavasta ruskasta ja muusta väriloistosta!
Syksy – alkaako se syyskuun ensimmäisenä päivänä, syyspäiväntasauksesta vai sään muuttuessa? Määritelmiä on monia, mutta Suomessa meteorologiassa on käytössä lämpötilaan liittyvä syksy.
Terminen syksy alkaa silloin, kun vuorokauden keskilämpötila laskee kesän jäljiltä nollan ja kymmenen plusasteen välille. Suomessa tällaisesta käsitteestä on hyötyä, sillä maa on etelä–pohjoissuunnassa pitkä ja tilanne voi olla maan eri osissa aivan erilainen. Keskimääräisenä vuonna terminen syksy alkaa Pohjois-Lapissa paikoin ennen elokuun puoliväliä ja Etelä-Suomessa vasta syyskuun loppupuolella.
Vuodenajan lopussa tilanne on samankaltainen: kun aivan pohjoisessa on jo talvista ja pysyvä lumipeite, etelässä ei ole välttämättä satanut edes ensilunta.
Yksittäiset kylmät tai lämpimät päivät eivät riitä vaihtamaan termistä vuodenaikaa, vaan lämpötilan muutosta seurataan vähintään yli viikon ajan. Alkamispäivä todetaan siis aina vasta jälkikäteen.
Lue myös: Termiset vuodenajat – milloin koittaa talvi, kevät, kesä tai syksy?
Tällä hetkellä terminen syksy on jo käytännössä alkanut Lapissa sekä todennäköisesti laajemminkin Pohjois-Suomessa. Maan keskiosassa tasapainotellaan vielä sen rajalla ja etelässä ei ole vielä alkanut. Syyskuun jälkipuoliskon kolean sään jakso voi kuitenkin ainakin paikoin riittää termisen syksyn alkuun etelämpänäkin.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Värejä maassa, taivaalla ja sillä välillä
Syksyn edetessä sää muuttuu aiempaa viileämmäksi ja tavallisesti myös sadepäiviä on enemmän, mutta Suomen väriloisto ei siitä huolimatta pääty kesään. Valon vähentyessä lehtivihreä alkaa hajota ja monet puut, pensaat ja muut kasvit varastoivat ravintoaineet juuriin. Tällöin näkyville tulevat lehdissä vihreän alla piilossa olleet keltaiset sävyt. Osa kasveista tuottaa myös punaisia väriaineita, ja ruskan värit voivat hehkua joinakin vuosina erittäin kirkkaina.
Ruska-aika alkaa Suomessa Pohjois-Lapin varpukasvien maaruskalla elo–syyskuun vaihteessa ja päättyy Etelä-Suomessa tavallisesti lokakuun loppupuolella.
Syksyn pimenevät illat tuovat myös revontulet näkyviin. Tilastollisesti eniten revontulia näkyykin syys- ja kevätpäiväntasauksen aikaan, mikä johtuu maan magneettikentän asennosta aurinkotuulen suhteen.
Syyspäiväntasauksen ympäristön hyvänä puolena verrattuna kevätpäiväntasaukseen on lumettomuus. Yö on pimeämpi, kun lumi ei heijasta ympäristön valoa, joten myös heikot revontulet näkyvät paremmin.
Lue myös: Revontulet – miten ne syntyvät?
Ruska on maassa ja revontulet avaruuden rajalla, mutta mitä syksyllä on siinä välissä? Ainakin sumuja ja niihin liittyviä valoilmiöitä voi bongata.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Sumussa voi näkyä esimerkiksi sateenkaarta muistuttava sumukaari. Pisaroiden pienen koon vuoksi värit eivät kuitenkaan taivu kuten sateenkaaressa, ja sumukaari onkin käytännössä himmeän valkoinen. Kaari muodostuu auringon suhteen vastakkaiselle puolelle taivasta ja näkyy sitä korkeammalla, mitä matalammalta aurinko paistaa – siispä ihanteellinen havaintokohde syksyisten aamusumujen aikaan.
Lue myös: Sumuvarjo eli glooria näyttää sädekehältä varjon ympärillä
Katso lukijoiden lähettämät syyskuvat!
Lue seuraavaksi: Sää ja puutarhuri: Visa Salojärvi varttui ja kiinnostui kasveista suljetulla saarella – mitä kuuluu viherpeukalon arkeen eri vuodenaikoina?
Päivitetty 16.9.2021 klo 07.37