Kuukausiennuste: Suomen säähän kohta uusi käänne – Eurooppaan paikoin jopa 30–60 senttimetriä lunta
Loppuviikko tuo paikoin 10–20 senttimetrin lumikertymiä Suomen eteläosaan, Lapissa voi olla edelleen pakkasta paikallisesti yli 30 astetta. Osaan Eurooppaa lunta on tulossa lähipäivinä jopa 30–60 senttimetriä. Tuoreen kuukausiennusteen perusteella tammikuun edetessä ja helmikuun alussa viikkojen keskilämpötilat ovat Suomessa tavanomaista korkeampia. Päivittäisennusteiden mukaan 13. tammikuuta alkavaksi viikoksi onkin tulossa käänne säähän, kun Suomen yli liikkuu lauha aalto toisensa perään. Föhn-tuulitilanteet ja laajemmat vesisateetkin ovat mahdollisia.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 8. tammikuuta.
– Seuraavat neljä viikkoa ovat kuukausiennusteen mukaan Suomessa lämpötilan viikkokeskiarvoiltaan tavanomaista lämpimämpiä. Tammikuun 13. päivä alkava viikko on suuressa osassa Suomea myös tavanomaista sateisempi, seuraavilla viikoilla sateisuus vaihtelee meillä ennusteen mukaan tavanomaisesta sateiseen, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.
Kuukausiennusteen perusteella Keski-Euroopassa viikkojen keskimääräiset suursäätilat kallistuvat kolmen viikon ajan korkeapainesäähän päin.
– Euroopan korkeapaine pakottaa Atlantilta tulevan ilmavirtauksen kulkemaan Fennoskandian yli. Suomeen leviää siksi lauhaa ilmaa ja ajoittain sateita. Tuulen suunta Norjan vuoriston yli on otollinen erittäin lauhoille föhn-tuulitilanteille ainakin Norjassa ja Ruotsissa, mahdollisesti ajoittain myös Suomessa, Joanna Rinne kertoo.
Viikko | Ennuste | Sään ennustettavuus |
---|---|---|
13.–19.1. (Viikko 3) | Viikko on enimmäkseen 3–4 astetta tavanomaista lämpimämpi ja suuressa osassa maata tavanomaista sateisempi, etelässä viikon sademäärä on tavanomainen. | Hyvä |
20.–26.1. (Viikko 4) | Keskimääräistä lauhempi sää jatkuu. Sademäärä on tavanomainen. | Kohtalainen |
27.1.–2.2. (Viikko 5) | Viikon keskilämpötila on edelleen tavanomaista korkeampi. Pohjoisessa sateita tulee hieman tavanomaista enemmän, muualla maassa tavanomainen määrä. | Heikko |
3.–9.2. (Viikko 6) | Sää on yhä keskimääräistä lämpimämpää. Sademäärä on ajankohdalle tyypillinen. | Heikko |
Loppuviikolla 9.–12. tammikuuta osassa maata edessä on lumisateita ja osassa maata reiluja pakkasia.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Loppuviikon sää on Suomessa melko talvista, lämpötilat pysyvät enimmäkseen pakkasella. Etelässä voi vielä perjantain vastaiseen yöhön asti tulla ajoittain vesisadekuuroja, muuten loppuviikon sateet tulevat lumena, Joanna Rinne sanoo.
Etenkin Suomen eteläosaan on tulossa lumisateita perjantaina ja lauantaina. Etelän lumikertymät voivat olla paikoin jopa 10–20 senttimetriä.
Suomen eteläpuolelle lunta on tulossa ennusteiden mukaan paikoin selvästi enemmänkin.
– Matalapaineen keskus ja siihen liittyvät säärintamat tuovat lumisateita torstaina erityisesti Pohjois-Saksaan, perjantaina lunta sataa pohjoisesta puolasta Baltian yli eteläiseen Suomeen ulottuvalla alueella. Lauantaina lumisateita tulee runsaimmin Virossa ja Venäjällä. Rintamasateiden lumikertymäksi ennustetaan Pohjois-Saksassa enimmillään yli 10 senttimetriä, pohjoisessa Puolassa jopa 60 senttimetriä, Saarenmaalla jopa 40–50 senttimetriä ja laajemmin Virossa 30–40 senttimetriä. Kertymäjakson pituus vaihtelee alueittain yhdestä kolmeen vuorokauteen säärintamien liikkeistä riippuen. Sunnuntain kuluessa lumisade alkaa väistyä Venäjän puolelle, Joanna Rinne ennustaa.
Etenkin perjantain vastaisena yönä Lapin selkeillä alueilla voi olla edelleen pakkasta paikoin yli 30 astetta, mahdollisesti jopa yli 35 astetta.
Tammikuun 13. päivä alkava viikko: Lauhan ilman aaltoja Suomeen – sateita tulee niin vetenä kuin lumenakin
Uuden kuukausiennusteen mukaan tammikuussa on siis edessä keskimääräistä tammikuuta lauhempaa säätä. Ennusteen perusteella 13. tammikuuta alkavan viikon keskilämpötilat ovat Suomessa enimmäkseen 3–4 astetta tavanomaista lämpimämpiä.
– Läntisen Euroopan ylle muodostuu korkeapaine, joka pakottaa ilmavirtauksen puhaltamaan Suomeen lännen puolelta. Norjassa ja Ruotsissa ero keskiarvoon on vielä selvästi korkeampi kuin Suomessa, Norjassa jopa 9 astetta. Norjassa ja Ruotsissa on odotettavissa erittäin lauhoja föhn-tuulitilanteita. Suomessakin ajoittaiset föhn-tuulitilanteet ovat mahdollisia, Joanna Rinne kertoo.
Lue myös: Föhn-tuuli – miten se syntyy?
Päivittäisennusteiden mukaan edessä on osaan maata plusasteita.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Maan etelä- ja keskiosan yli liikkuu lauha aalto toisensa perään. Viikon puolivälissä ja sen jälkeen paikallisesti jopa yli 5 plusasteen lämpötilat ovat mahdollisia. Pohjoisessa lämpötilat pysyvät tämänhetkisten ennusteiden mukaan enimmäkseen pakkasen puolella, mutta osa ennusteista on tuonut lauhaa säätä jopa ajoittain pohjoisimpaan Lappiin asti.
Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat tammikuun puolivälissä Ahvenanmaalla, etelä- ja lounaisrannikolla sekä paikoin länsirannikolla 0–2 plusastetta. Maan eteläosassa keskimääräinen ylin lämpötila on laajalti 0–4 pakkasastetta, maan keskiosassa 0–6 pakkasastetta ja pohjoisessa enimmäkseen 2–8 pakkasastetta, pohjoisessa Lapissa paikoin yli 8 pakkasastetta.
Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!
Päivittäisennusteiden mukaan Suomen yli liikkuu 13. tammikuuta alkavan viikon mittaan useita laajoja sadealueita, ensimmäinen jo maanantaina.
– Sadealueiden yhteydessä osa sateista tulee vetenä, osa lumena. Myös jäätävää sadetta esiintyy. Viikko on kuukausiennusteen mukaan suuressa osassa maata tavanomaista sateisempi, mutta etelässä viikon sademäärä on tavanomainen. Myös Norjan vuoristossa sateita tulee ennusteen mukaan tavanomaista enemmän, kuten föhn-tuulitilanteille on tyypillistä.
Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötilat ovat laajalti tavanomaista korkeampia pohjoisessa ja itäisessä Euroopassa. Tavanomaista viileämpää on puolestaan paikoin esimerkiksi Ranskassa sekä Kaakkois-Euroopassa.
Tammikuun 20. päivä alkava viikko: Edelleen tavanomaista lauhempaa säätä Suomeen
Kuukausiennusteen mukaan myös 20. tammikuuta alkava viikko on Suomessa keskimääräistä lauhempi.
– Viikko on ennusteen perusteella koko Euroopassa keskilämpötilaltaan tavanomaista lämpimämpi. Ero keskiarvoon on suurin Ruotsin ja Norjan Lapissa sekä paikoin Baltian suunnalla. Ruotsin ja Norjan Lapissa föhn-tuulitilanteet selittävät yhä todennäköisesti ainakin osan lauhasta säästä, Joanna Rinne toteaa.
Katso videolta kuukausiennuste sateista!
Ennusteen mukaan viikon sademäärä on Suomessa ajankohdalle tavanomainen.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Sateita tulee tavanomaista runsaammin paikoin Norjan vuoristossa sekä Britteinsaarilla ja Islannissa. Suuressa osassa Keski-Eurooppaa viikko on tavanomaista vähäsateisempi, ennusteen mukaan korkeapainetilanteita saattaa yhä olla tavanomaista enemmän Keski-Euroopassa, Joanna Rinne sanoo.
Tammikuun 27. ja helmikuun 3. päivä alkavat viikot: Keskimääräistä lämpimämpi sää voi jatkua Suomessa edelleen
Tammikuun 27. päivä alkavalle viikolle kuukausiennuste näyttää yhä tavanomaista lauhempaa säätä Suomeen sekä laajalti muuallekin Eurooppaan.
– Euroopan kartalla ero keskiarvoon on suurin Fennoskandiassa ja itäisessä Euroopassa. Ennusteen mukaan sateita tulee Suomen osalta hieman tavanomaista enemmän pohjoisessa, muuten sademäärä on Suomessa tavanomainen. Laajemmin Euroopassa sateita tulee tavanomaista vähemmän monin paikoin Keski-Euroopassa sekä Itä-Euroopassa, näillä alueilla myös tavanomaista korkeamman ilmanpaineen ennustetaan jatkuvan, Joanna Rinne kertoo.
Tavanomaista runsaammin sadetta on odotettavissa edelleen Norjan vuoriston, Britteinsaarten ja Islannin alueella.
Helmikuun 3. päivä alkava viikko ei tuo tämän hetken ennusteen mukaan suurta muutosta.
– Sää jatkuu tämän ennusteen perusteella keskimääräistä lämpimämpänä koko Euroopassa ja erityisesti Fennoskandiassa ja Itä-Euroopassa. Eteläisessä Euroopassa sateita tulee tavanomaista vähemmän. Tavanomaista enemmän sateita tulee puolestaan Norjan vuoristossa, paikoin Britteinsaarilla sekä Islannissa. Pohjoisessa Euroopassa lännenpuoleinen ilmavirtaus jatkuu, Joanna Rinne toteaa.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue seuraavaksi: Tältä näyttää helmi–huhtikuun jakso Suomessa – ”Kevään alkamisajankohtaan ennuste ei suoraan ota kantaa, mutta…”
Päivitetty 9.1.2025 klo 17.20