Ällistyttävä kuukausiennuste – selkeä signaali jatkuu useita viikkoja
Uuden kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu Suomessa tavanomaista lämpimämpänä. Se tarkoittaa mahdollisesti pitkiäkin helteisiä jaksoja. Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna lämpötilat ovat kipuamassa jälleen paikoin 30 asteen lukemiin.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreessa kuukausiennusteessa on lähiviikkoina selkeä signaali tavanomaista lämpimämmästä säästä.
– Kuuma sää jatkuu, helteet eivät nyt hellitä. Mahdollisuus korkeapaineeseen Pohjois-Euroopassa säilyy vähintään heinäkuun puolivälin kieppeille. Sen jälkeen ennusteen epävarmuus kasvaa jo enemmän, mutta lämpimän korkeapainesään jatkuminen on kaikkea muuta kuin pois suljettua. Heinäkuu on tilastollisesti vuoden lämpimin kuukausi, joten jos tämä kuukausiennuste toteutuu, heinäkuusta on nyt tulossa keskimääräistäkin lämpimämpi, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.
Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.
Kesä on alkanut hyvin lämpimänä. Kesäkuussa on jo ollut eniten hellepäiviä ainakin 60 vuoteen.
– Nyt kesäkuu on ollut jo todella helteinen ja heinäkuukin alkaa lämpimänä. Kylmältä ei siis ainakaan näytä. Koleat hetket jäänevät lyhytaikaisiksi, vaikka joka kesään niitä kuitenkin mahtuu ainakin yksittäisiin päiviin.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Juhannuksen jälkeinen viikko: 30 asteen lämpötilat palaavat loppuviikolla
Korkeapaine liikkuu tällä viikolla Pohjois-Atlantilta kohti itää ja leviää Suomeenkin. Kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötila on Suomessa enimmäkseen 1–5 astetta keskimääräistä lämpimämpi.
– Suurin poikkeama on aivan etelässä, pienin Pohjois-Lapissa. Viikon aikana helteet leviävät vähitellen Lappiin asti, Anna Latvala sanoo.
Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!
Viikon keskivaiheilla sää hieman viilenee, vaikkakin ylimmät lämpötilat ovat edelleen osassa maata 20–25 asteessa. Etenkin keskiviikkona ja torstaina voi tulla paikoin rankkojakin sadekuuroja. Myös ukkoset ovat mahdollisia.
Viikonlopuksi sää lämpenee. Lämpötilat kipuavat jo ylimmillään 25–30 asteeseen. Sateitakin on kuitenkin liikkeellä Suomen ympäristössä ja niitä saattaa yltää Suomeen asti.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Kuukausiennusteen mukaan tämä viikko on keskimääräistä kuivempi koko Pohjois-Atlantilta Suomeen yltävällä alueella.
– Tämä ei siis kuitenkaan tarkoita, etteikö Suomessa tällä viikolla sataisi. Tilastollisesti nyt siirrytään sademäärissä vuoden sateisimpaan aikaan, joka on heinä–elokuussa. Sateet ovat yleensä kuurotyyppisiä, eli pienelle alueelle vettä voi tulla lyhyessä ajassa paljon, Anna Latvala muistuttaa.
Etelä- ja Keski-Eurooppa jakautuvat tällä viikolla tavanomaista viileämpään länteen ja lämpimämpään itään, mutta poikkeamat keskiarvosta ovat pienempiä kuin pohjoisessa. Läntisessä Euroopassa on enimmäkseen 1–2 astetta keskimääräistä viileämpää, itäisessä Euroopassa 1–4 astetta keskimääräistä lämpimämpää.
Varsinkin Euroopan keskiosassa on matalapainesäätä. Keski-Euroopassa on tavallista sateisempaa, Välimeren seudulla taas tavanomaista kuivempaa.
Ensi viikollakin jopa 3–5 astetta keskimääräistä lämpimämpää
Heinäkuun 5. päivä alkavalla viikolla korkeapaine jatkaa matkaansa Suomen itäpuolelle. Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötila on meillä laajalti 3–5 astetta keskiarvon yläpuolella, Lapissa poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan on 0–3 astetta.
– Ensi viikon aikana keskimäärin korkeampaa painetta on sekä Suomen itä- että pohjoispuolella. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ainakin osan viikkoa virtaus käy etelästä tai kaakosta ja Suomeen tulee lämmintä ilmaa, Anna Latvala toteaa.
Katso videolta kuukausiennuste sateista!
Lännessä Pohjois-Atlantilla ja Ison-Britannian ympäristössä on ensi viikolla matalapainesäätä.
– Koska Suomi on pikemminkin korkeapaineen reunalla, ajoittain lännestä voi levitä sateitakin. Eli luvassa on vaihtelevaa säätä.
Euroopan etelä- ja itäosaan kuukausiennuste ennakoi ensi viikoksi enimmäkseen 1–3 astetta tavanomaista korkeampaa viikon keskilämpötilaa, Skandinaviassa ja Baltiassa poikkeama tavanomaista lämpimämpään on samaa luokkaa kuin Suomessa. Länsi-Eurooppaan ennustetaan paikoin ajankohdan keskimääräisiä lämpötiloja.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Heinäkuun puolivälin tienoilla 12. heinäkuuta alkavalla viikolla ennusteen epävarmuus vähitellen kasvaa. Viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan Suomessa 1–2 astetta tavanomaista korkeampi.
– Suomen alueella ei ole selvää ilmanpaineen poikkeamaa suuntaan eikä toiseen, mutta Itä-Euroopassa sekä Venäjän luoteisosassa voi olla korkeapaine. Nämä korkeapaineet saattavat tuoda Suomeen lämpimän, eteläisen ilmavirtauksen, mutta varmaa se ei ole, Anna Latvala toteaa.
Sademäärä on kuukausiennusteen perusteella 12. heinäkuuta alkavalla viikolla Suomessa lähellä tavallista tai vähän tavanomaista runsaampi.
Lämpöä riittää heinäkuun puolivälin tienoilla edelleen myös suureen osaan Eurooppaa, lähinnä läntisessä Euroopassa jäädään lämpötiloissa paikoin keskiarvon tuntumaan.
Miltä näyttää heinäkuun loppupuolisko?
Kuukausiennusteen mukaan 19. heinäkuuta alkavalla viikolla varsinkin Pohjois-Suomessa viikon keskilämpötila on lähellä keskiarvoa, Etelä-Suomessa on hieman tavanomaista lämpimämpää.
– Suomen ja Skandinavian alueelle olisi kuukausiennusteen mukaan vahvistumassa jälleen korkeapaine ja Etelä-Euroopassa sekä Venäjällä olisi matalapainesäätä. Jos korkeapaineen keskus jää selvästi Suomen länsipuolelle Skandinaviaan, kuten näyttää mahdolliselta, sen ja Venäjän matalapaineen välistä Suomeen voi virrata ajoittain kylmää ilmaa pohjoisesta. Säätilanne tuskin kestää koko viikkoa, joten päivien välillä on vaihtelua. Ennusteen epävarmuus kuitenkin kasvaa edelleen.
Sademäärän suhteen kuukausiennusteen epävarmuus on vielä suurempi, mutta viikko jäänee tämän ennusteen mukaan korkeapaineen ansiosta tavanomaista kuivemmaksi.
Muualla Euroopassa viikon keskilämpötila on 19. heinäkuuta alkavalla viikolla pääasiassa lähellä keskiarvoa tai vähän tavanomaista lämpimämpi.
Laajennettu kuukausiennuste yltää jo heinä–elokuun vaihteen viikolle ja elokuun alkuun.
– Tässä vaiheessa on mahdollista, että lämmin korkeapainesää levittäytyy jälleen selvemmin Suomen päälle, Anna Latvala tulkitsee ennustetta.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue seuraavaksi: Yllättävä kesän pitkä ennuste – tältä näyttää heinä–syyskuun tilanne!
Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!