Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Helmikuun kuukausiennuste: Kauanko sään muutos kestää? Katso talvilomille…
Kuukausiennuste |

Helmikuun kuukausiennuste: Kauanko sään muutos kestää? Katso talvilomille ulottuva ennuste

Oulujoki höyryää pakkasessa.
Sää kylmenee helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 5.1.2025

Lauhan tammikuun lopun jälkeen sää on kylmenemässä helmikuun alussa. Meteorologin mukaan tämän hetken kuukausiennusteen perusteella ei kuitenkaan ole odotettavissa pitkäkestoisia kylmän sään jaksoja, vaikkakin kylmässä säässä voidaan käydä ajoittain. Tuore kuukausiennuste ennakoi, että viikkojen keskilämpötilat ovat helmikuussa Suomessa tavanomaista lauhempia tai ajankohdalle tavanomaisia, mutta viikkojen sisälle mahtunee vaihtelua.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 29. tammikuuta.

– Sää pakastuu Suomessa väliaikaisesti, mutta 3. helmikuuta alkavan viikon edetessä pakkaset tasoittuvat. Kuukausiennusteen mukaan helmikuun ensimmäiset kaksi viikkoa ovat maan pohjoisosassa 1–3 astetta tavanomaista lauhempia, muualla maassa ollaan enimmäkseen lähempänä tavanomaisia lukemia, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Päivittäisennusteiden perusteella sää jatkuu vaihtelevana. Tammikuun lopun lauhan jakson jälkeen sää on helmikuun alussa kylmenemässä maan eteläosassa asti.

– Etelässä käväistään pakkassäässä, mutta sen jälkeen sää palaa todennäköisesti lämpötiloiltaan nollan molemmilla puolilla vaihtelevaksi. Mitä pohjoisempana Suomessa ollaan, sitä talvisempaa sää tulevilla viikoilla on. Selviä, pitkäkestoisia kylmän sään jaksoja ennusteessa ei näy, vaan kylmässä säässä voidaan lähinnä käväistä ajoittain, Joanna Rinne sanoo.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 29.1.2025)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

3.–9.2.

(Viikko 6)

Viikon keskilämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen tavanomaisia, pohjoisessa tavanomaista lauhempia. Sateita tulee koko maassa vähemmän kuin samaan aikaan vuodesta yleensä.Hyvä

10.–16.2.

(Viikko 7)

Viikko on maan etelä- ja keskiosassa keskilämpötiloiltaan tavanomainen tai tavanomaista lauhempi, pohjoisessa on keskimääräistä lauhempaa. Sademäärät ovat vähän tavanomaista pienempiä.Kohtalainen

17.–23.2.

(Viikko 8)

Viikko on ajankohtaan nähden lauha ja sateiltaan tavanomainen.Heikko

24.2.–2.3.

(Viikko 9)

Sää on keskimääräistä lauhempaa. Sademäärät ovat ajankohdalle tyypillisiä.Heikko

Loppuviikolla 31.1.–2.2. ilmavirtaus kääntyy vähitellen puhaltamaan Suomeen pohjoisen puolelta. Sää kylmenee viikonlopuksi pakkasille myös maan etelä- ja keskiosassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Perjantaina lämpötilat vaihtelevat etelän 0–2 asteesta pohjoisen enimmillään 10 pakkasasteeseen. Lauantaina pakkasta on 1–7 astetta ja sunnuntaina 2–10 astetta. Mikäli perjantain ja lauantain välisenä yönä pilvipeite pääsee rakoilemaan Lapissa, pakkasta voi paikallisesti olla yli parikymmentä astetta, Joanna Rinne sanoo.

Loppuviikolla pilvisyys on melko runsasta, vaikka paikoin pilvipeite myös rakoilee.

– Päivittäin tulee hajanaisia sateita siellä täällä enimmäkseen lumena. Perjantaina etelärannikolla voi sataa myös vettä.

Eteläisessä Euroopassa niin sanottu kylmä pisara aiheuttaa epävakaata säätä viikonlopun aikana Välimerelle Espanjan ja Italian välille.

– Siellä voi lauantaina ja sunnuntaina sataa paikoin jopa yli 50 millimetriä vuorokaudessa. Runsaimpia sateita odotetaan Sardinian tienoille, Joanna Rinne toteaa.

Helmikuun 3. päivä alkava viikko: Pakkasia näkyvissä Suomeen – viikon edetessä kylmin ilma väistyy

Helmikuun 3. päivä alkava viikko on kuukausiennusteen mukaan maan etelä- ja keskiosassa keskilämpötilaltaan tavanomainen ja pohjoisessa 1–3 astetta tavanomaista lauhempi.

– Lämpötiloissa asettuvat vastakkain Suomen itäpuolella oleva talvisen kylmä ilmamassa ja lännestä tuleva hyvinkin lauha ilma. Toistaiseksi näyttää siltä, että alkuviikko kallistuu Suomessa pikemmin kylmään suuntaan, mutta pienetkin muutokset ennusteissa saattavat kääntää tilanteen toiseksi. Viikon edetessä kylmä ilma väistyy Suomen läheltä. Pakkassään sekaan voi päästä ajoittaista lauhaa säätä, Joanna Rinne kertoo.

Pilvisyys vaikuttaa olennaisesti pakkaslukemien suuruuteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Suursäätilan tapahtumat näyttäytyvät päivittäissäässä niin, että alkuviikolla koko maassa on pakkasta ja pilvisyys runsasta. Mikäli sää pääsee kuitenkin paikallisesti selkenemään öisin, niin etenkin Lapissa pakkanen voi päästä kiristymään enimmillään jopa 30–35 asteeseen ja etelässäkin yli 15 asteeseen. Pilvisillä alueilla lukemat jäävät maltillisemmiksi, etelässä 10 ja Lapissa 20 pakkasasteen tietämille.

Näyttää siltä, että viikon edetessä kylmin ilma väistyy Suomen yltä.

– Loppuviikolla suuressa osassa maata pakkasta on 1–10 astetta. Ajoittain paikalliset plussan puolella käväisytkin ovat mahdollisia etenkin etelässä, mutta mahdollisesti myös pohjoisessa, Joanna Rinne sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Kuukausiennusteen mukaan sademäärät ovat Suomessa keskimääräistä pienempiä 3. helmikuuta alkavalla viikolla.

– Viikon jälkipuolella korkeapaine alkaa vahvistua Suomen itäpuolella ja toinen Suomen yli liikkuva korkeapaine yhdistyy siihen. Korkeapaineet näyttävät pitävän sateet poissa Suomesta viikon puolivälin jälkeen, vaikka sää pysyy ainakin osin pilvisenä. Viikko kokonaisuudessaan on pilvivoittoinen, mutta etenkin viikon jälkipuolella aurinkokin voi kuitenkin ajoittain näyttäytyä.

Lumisateet huonontavat välillä keliä.

– Päivittäisennusteiden perusteella suurimmat lumisateet liikkuvat viikon alkupuolella tai puolivälissä maan pohjoisosan sekä maan keskiosan yli, loppuviikoksi sää poutaantuu. Tämänhetkisten ennusteiden mukaan viikon mittaan sataa eniten Länsi-Lapissa, jossa koko viikolla lunta voi sataa yhteensä noin 15 senttimetriä.

Kuukausiennusteen perusteella 3. helmikuuta alkavalla viikolla Keski- ja Etelä-Euroopassa on monin paikoin keskimääräistä viileämpää.

– Euroopassa on laajalti tavanomaista kylmempää pohjoisen puolelta levittäytyvän kylmän ilmamassan seurauksena. Yöpakkasia on odotettavissa viikon mittaan ajoittain suuressa osassa Eurooppaa, jopa laajalti Etelä-Euroopassa asti. Tavanomaista lämpimämpää on vain osassa Fennoskandiaa ja Itä-Euroopan itäosassa. Sateita tulee lähes koko Euroopassa keskimääräistä vähemmän, Joanna Rinne toteaa.

Helmikuun 10. päivä alkava viikko: Sateita tulee Suomessa hieman tavanomaista vähemmän

Kuukausiennuste näyttää myös 10. helmikuuta alkavalle viikolle pohjoiseen Suomeen keskimääräistä lauhempaa säätä. Maan etelä- ja keskiosaan ennustetaan ajankohdalle tavanomaisia ja vähän tavanomaista lauhempia viikon keskilämpötiloja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Suomen suhteen ei tapahdu suuria muutoksia. Korkeapaine vaikuttaa meillä yhä. Viikon keskilämpötila on edelleen maan pohjoisosassa tavanomaista lämpimämpi. Maan eteläpuoliskolla on tavanomaisempaa, vaikka ennuste alkaa jo kallistua lämpimämpään päin. Sateita tulee ennusteen perusteella koko maassa vähemmän kuin yleensä samaan aikaan vuodesta, Joanna Rinne kertoo.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

– Koska kuukausiennuste ei näytä viikon sisäisiä tapahtumia, kuukausiennusteen perusteella ei vielä tiedetä, jatkuuko mahdollinen korkeapainesää koko viikon ajan vai vain osan viikkoa.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa helmikuun puolivälissä lounaisimmassa Suomessa 0–2 plusastetta, muualla maan eteläosassa 0–4 pakkasastetta, maan keskiosassa 0–6 pakkasastetta ja pohjoisessa laajalti 4–8 pakkasastetta.

Muun Euroopan osalta kuukausiennuste näyttää Fennoskandiaan osin tavanomaista lämpimämpää säätä 10. helmikuuta alkavalle viikolle. Muualla Euroopassa olisi joko tavanomaisia tai tavanomaista kylmempiä viikon keskilämpötiloja.

Helmikuun 17. ja 24. päivä alkavat viikot: ”Lauha lounaisvirtaus näyttää jälleen voimistuvan Suomessa”

Koululaisten talvilomakausi käynnistyy 17. helmikuuta alkavalla viikolla, jolloin lomia vietetään esimerkiksi Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa ja Porissa.

Helmikuun 24. päivä alkavalla viikolla koululaiset lomailevat muun muassa Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Kokkolassa, Kotkassa, Kouvolassa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Mikkelissä, Seinäjoella, Tampereella ja Vaasassa.

– Helmikuun 17. ja 24. päivä alkavilla viikoilla lauha lounaisvirtaus näyttää jälleen voimistuvan Suomessa. Tässä säätyypissä Suomen yli liikkuu lounaasta tulevia matalapaineen keskuksia sateineen. Lämpötilat vaihtelevat kylmemmästä lauhempaan. Sateilla on suuri todennäköisyys tulla ajoittain vetenä etenkin maan eteläosassa, mutta ajoittain myös maan keskiosassa ja jopa pohjoisessa, Joanna Rinne ennustaa.

Muualle Eurooppaan kuukausiennuste näyttää laajalti tavanomaista lauhempaa helmikuun loppupuoliskoa.

– Sateita tulee runsaimmin Britteinsaarilta Fennoskandiaan ulottuvalla alueella, jolle todennäköisesti kulkeutuu sadealueita Atlantilta. Muualla Euroopassa sateita tulee tavanomainen määrä, eteläisessä Euroopassa tavanomaista vähemmän, Joanna Rinne toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Tältä näyttää helmi–huhtikuun jakso Suomessa – ”Kevään alkamisajankohtaan ennuste ei suoraan ota kantaa, mutta…”

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 30.1.2025 klo 22.57

Lue seuraavaksi

Foreca YouTubessa