Uusi kuukausiennuste: Edessä selvä muutos säähän – tällainen on lähiviikkojen tilanne!
Sää on muuttumassa kylmempään ja talvisempaan suuntaan. Lumipyry toi jo lauantaina ja sunnuntaina reilusti lunta osaan maata. Lämpötilat ovat ennusteen mukaan pakkasella lähes koko maassa koululaisten ensimmäisen talvilomaviikon alkupuoliskolla 20. helmikuuta alkavalla viikolla. Viikon mittaan pakkasta voi olla ajoittain öisin etelässäkin paikoin noin 20 astetta, pohjoisessa jopa yli 30 astetta. Sää jatkuu ennusteen mukaan kuitenkin vaihtelevana myös helmikuun lopussa ja maaliskuussa. Kylmempien jaksojen lisäksi myös lauhat föhn-tuulitilanteet ovat mahdollisia ajoittain.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut tuoreen kuukausiennusteen 16. helmikuuta.
– Sää on 20. helmikuuta alkavalla viikolla talvinen, kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötilat ovat lähellä ajankohdan keskiarvoja. Päivittäisennusteiden perusteella viikkoa vietetään pakkassäässä. Viikon alkupäivät ovat melko poutaisia, lumisateet jäänevät paikallisiksi. Loppuviikolla koko maahan saattaa levitä laajempia lumisateita. Polaaripyörteen heikkeneminen stratosfäärin äkillisen lämpenemisen seurauksena saa kylmän ilman leviämään pohjoisen napa-alueen ympäriltä etelämmäksi. Se näkyy nyt kuukausiennusteessa, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.
Lue myös: Mikä on polaaripyörre?
– Kuukausiennusteen mukaan seuraavien viikkojen ajan kylmeneminen tapahtuu kahteen pääsuuntaan: laajimmin Pohjois-Amerikkaan, mutta ajoittain myös itäisen Euroopan ja Venäjän suuntaan. Helmikuun 20. päivä alkavalla viikolla sää on siis meillä lämpötiloiltaan ajankohdan keskiarvojen tuntumassa, mutta näyttää siltä, että 27. helmikuuta alkavalla viikolla kylmyys ei pääse Euraasian mantereelle asti. Maaliskuun 6. päivä alkavasta viikosta eteenpäin kylmän ilmamassan käyttäytyminen on jo epävarmempaa, mutta on mahdollista, että sen vaikutus näkyisi vielä Suomessakin, Joanna Rinne kertoo.
Viikko | Ennuste | Sään ennustettavuus |
---|---|---|
20.–26.2. | Viikon keskilämpötila on Suomessa ajankohdan keskiarvon tuntumassa, myös sademäärät ovat lähellä ajankohdan keskiarvoa. | Hyvä |
27.2.–5.3. | Viikko on ajankohtaan nähden lauha, sateita tulee tavanomaista vähemmän. Föhn-tuulitilanteiden mahdollisuus kasvaa etenkin maan pohjoisosassa. | Kohtalainen |
6.–12.3. | Ennusteessa ei näy juurikaan poikkeamia keskimääräiseen, sää on muuttunut huonosti ennustettavaksi. Ajoittaiset kylmän ilman aallot ovat kuitenkin mahdollisia. | Heikko |
13.–19.3. | Ennuste ei enää ota vahvaa kantaa Suomen tilanteeseen, sää on huonosti ennustettavaa. | Heikko |
Helmikuun 20. päivä alkava viikko: Talvinen viikko – Suomeen leviää pohjoisesta kylmää ilmamassaa
Koululaisten talvilomia vietetään Suomessa porrastetusti helmi–maaliskuussa viikoilla 8–10 eli 20. helmikuuta ja 12. maaliskuuta välillä. Viikolla 8 talvilomia vietetään muun muassa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa ja Porissa.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Kuukausiennusteen mukaan 20. helmikuuta alkava viikko on keskilämpötilaltaan laajalti Suomessa ajankohtaan nähden keskiarvoinen, paikoin hitusen keskiarvon viileämmällä ja paikoin hitusen keskiarvon lämpimämmällä puolella. Viikon sademäärät pysyvät lähellä ajankohdan keskiarvoa.
– Päivittäisennusteiden mukaan Suomeen leviää pohjoisen puolelta kylmää ilmamassaa. Lämpötilat pysyvät käytännössä koko maassa pakkasen puolella. Viikko alkaa melko poutaisessa ja laajalti aurinkoisessakin pakkassäässä, viikon jälkipuoliskolla Suomeen voi saapua laajoja lumisateita. Sateet tulevat tämän hetken ennusteen mukaan koko maassa lumena, Joanna Rinne kertoo.
Etelässäkin pakkasta voi olla paikoin öisin noin 20 astetta, pohjoisessa jopa yli 30 astetta.
Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!
Muualla Euroopassa 20. helmikuuta alkava viikko on kuukausiennusteen mukaan viikkokeskilämpötiloiltaan laajalla alueella keskimääräistä lämpimämpi. Keski- ja Etelä-Euroopassa on paikoin myös tavanomaista sateisempaa, esimerkiksi Etelä-Ranskassa sekä Pohjois-Espanjassa ja Pohjois-Italiassa.
– Länsi-Euroopassa vallitsee alkuviikolla korkeapaine ja lauhan ilmamassan alue, itäisessä Euroopassa puolestaan on kylmempää. Viikon edetessä myös läntiseen Eurooppaan leviää kylmempää ilmaa ja lumisateita. Euroopan kylmin kolkka on ensi viikolla kuitenkin Suomen suunnalla. Lunta sataa maanantain ja keskiviikon välillä lähinnä Norjan vuoristossa ja Ruotsissa sekä monin paikoin Itä-Euroopassa.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Torstaista lauantaihin puolestaan runsaimmat lumisateet Euroopassa tulevat Alpeilla sekä laajemmin Ranskassa, Espanjassa, Skotlannissa, Fennoskandiassa ja Baltiassa. Alpeille ennustetaan jopa metrin lumikertymiä kolmessa vuorokaudessa.
Lämpimintä Euroopassa on 20. helmikuuta alkavalla viikolla Espanjassa.
– Päivälämpötilat nousevat Espanjassa alkuviikolla korkeimmillaan jopa selvästi yli 20 asteeseen. Sielläkin kuitenkin loppuviikkoa kohden päivän ylimmät lämpötilat laskevat reiluun 15 asteeseen, Joanna Rinne ennustaa.
Helmikuun 27. päivä alkava viikko: Suomessa tavanomaista lauhempaa – föhn-tuulet mahdollisia
Helmikuun 27. päivä alkavalla viikolla koululaisten talvilomia vietetään muun muassa Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Kouvolassa, Lahdessa, Mikkelissä, Seinäjoella, Tampereella ja Vaasassa.
Viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan Suomessa selvästi ajankohdan keskiarvoja lämpimämpi. Sateita tulee meillä tavanomaista vähemmän.
– Pohjoisen puolelta tuleva kylmyys ei tässä vaiheessa pääse ennusteen perusteella Euraasian mantereelle, vaan vaikuttaa lähinnä Pohjois-Amerikassa. Kuukausiennustekartoilla näkyy viitteitä siitä, että ainakin osan aikaa viikosta Suomeen saattaisi muodostua lauhoja föhn-tuulitilanteita, erityisesti maan pohjoisosaan. Tämä mahdollisuus näkyy myös sadekartoilla – föhn-tuulitilanteissa Norjan vuoriston länsipuolella sateita tulee runsaasti, mutta muuten Fennoskandiassa sateet jäävät vähiin, Joanna Rinne sanoo.
Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräinen päivän ylin lämpötila on helmi–maaliskuun vaihteessa maan lounaisimmassa osassa 0–2 plusastetta ja maan eteläosassa sekä lännessä −2 ja +2 asteen välillä. Maan keskiosassa ja idässä keskimääräinen päivän ylin lämpötila on 0–4 pakkasastetta ja maan pohjoisosassa laajalti 2–6 pakkasastetta, Pohjois-Lapissa on hieman kylmempääkin.
Katso videolta kuukausiennuste sateista!
– Muun Euroopan osalta itäisessä Keski-Euroopassa 27. helmikuuta alkavan viikon keskilämpötila on ajankohtaan nähden lauha, mutta Espanjan ja Portugalin suunnalla on ajankohtaan nähden viileä viikko.
Sateita tulee tämän ennusteen mukaan laajalla alueella Keski- ja Pohjois-Euroopassa tavanomaista vähemmän.
Maaliskuun 6. ja 13. päivä alkavat viikot: Miltä tilanne näyttää maaliskuussa?
Maaliskuun 6. päivä alkavalla viikolla koululaiset lomailevat muun muassa Joensuussa, Kajaanissa, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Maaliskuun 6. ja 13. päivä alkavien viikkojen sää on jo huonosti ennustettavissa.
– Näyttää siltä, että maaliskuun 6. päivä alkavalla viikolla Euroopassa on laajalti ajankohtaan nähden lämmintä, mutta Suomen alueella signaaleja ei juuri näy, kuten ei myöskään Suomen itäpuolella Venäjällä. On mahdollista, että viikolla esiintyy ainakin osan ajasta polaaripyörteen heikkenemisen seurauksena etelään päässyttä kylmää ilmamassaa, kuten ennusteen ensimmäiselläkin viikolla. Pohjois-Amerikassa kylmä aalto vaikuttaa yhä voimakkaasti. Maaliskuun 13. päivä alkavalla viikolla ennusteen signaalit ovat heikentyneet entisestään, mikä viittaa erimielisyyteen ennusteen muodostavien osaennusteiden välillä, Joanna Rinne toteaa.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue seuraavaksi: Katso kevään pitkä ennuste: Tältä näyttää maalis–toukokuun jakso Suomessa!
19.2.2023: Päivitetty ennustetta.
Päivitetty 19.2.2023 klo 20.06