Uusi kuukausiennuste: Talvi ei tahdo luovuttaa – katso pääsiäisen yli ulottuva ennuste
Tuoreen kuukausiennusteen mukaan maaliskuu etenee ja huhtikuu alkaa Suomessa laajalti ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmemmässä säässä. Edessä on yhä 5–20 asteen pakkasia öisin.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 6. maaliskuuta. Se näyttää Suomeen laajalti tavanomaista kylmempiä lähiviikkoja.
– Näyttää, että aikaisen talven jälkeen ainakin osassa maata tulee myöhäinen kevätkin. Talvisen kylmät yöt pitävät nyt pintansa ja lämpimät päivät jäävät yksittäisiksi, joten kevät lähestyy hissukseen. Maaliskuun 11. päivä alkavalla viikolla Suomi keikkuu lauhan ja kylmän sään välissä. Sen jälkeen tämän kuukausiennusteen mukaan mennään ainakin muutama viikko koleassa säässä. Tähän aikaan vuodesta lämpötila nousee tavallisesti kuitenkin melko nopeasti kuun edetessä, joten kylmä ennuste ei tarkoita pelkkää pakkassäätä, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.
Suomen länsipuolelle Islannin lähettyville vahvistuu vähitellen korkeapaine.
– Suomeen leviää kylmää ilmaa pohjoisesta. Suursäätilassa ei ole suurempia muutoksia maaliskuun viimeisellä viikolla tai vielä huhtikuun alussakaan. Osasyynä tavanomaista kylmempään säähän on pohjoista napa-aluetta kiertävän polaaripyörteen heikkeneminen. Tällaisessa tilanteessa Suomessa kylmän sään todennäköisyys kasvaa, Anna Latvala kertoo.
Sademäärät ovat kuukausiennusteen mukaan ajankohdalle tavanomaisia tai tavanomaista pienempiä.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Täysin sateetonta ei kuitenkaan ole. Osa sateista tulee todennäköisesti etelässäkin lumena. Lumen sulaminen on tämäntyyppisessä melko kuivan kylmässä säässä aika hidasta, joten hangetkaan eivät ole kovin pian lähtemässä. Lapissa lumensyvyys on yleensäkin suurimmillaan vasta maalis–huhtikuun vaihteessa tai vähän huhtikuun puolella, Anna Latvala sanoo.
Viikko | Ennuste | Sään ennustettavuus |
---|---|---|
11.–17.3. (Viikko 11) | Sää on laajalti vähän keskimääräistä kylmempää, Pohjois-Lapissa on kuitenkin keskimääräistä lauhempaa. Sademäärä jää tavanomaista pienemmäksi. | Hyvä/Kohtalainen |
18.–24.3. (Viikko 12) | Viikko on tavanomaista kylmempi ja vähäsateisempi. | Kohtalainen |
25.–31.3. (Viikko 13) | Keskimääräistä kylmempi sää jatkuu. Sademäärä on tavanomainen tai mahdollisesti tavanomaista pienempi. | Heikko |
1.–7.4. (Viikko 14) | Viikko voi olla edelleen ajankohtaan nähden tavanomaista kylmempi. Sademäärässä ei ole poikkeamaa suuntaan eikä toiseen. | Heikko |
Loppuviikolla 8.–10. maaliskuuta sateet jäävät vähiin.
– Suomessa puhaltaa melko heikko, mutta kylmä pohjoisviima, joka heikkenee viikonlopun aikana. Päivälämpötila vaihtelee suojasäästä pikkupakkaseen. Selkeillä alueilla pakkasta voi olla öisin etelässä asti 5–15 astetta, pohjoisessa 10–20 astetta. Pilvisillä alueilla pakkaset jäävät selvästi heikommiksi, Anna Latvala kertoo.
Maaliskuun 11. päivä alkava viikko: Kylmiä öitä – sateita tulee tavanomaista vähemmän
Kuukausiennusteen mukaan 11. maaliskuuta alkavalla viikolla suuressa osassa Suomea on noin asteen verran keskimääräistä kylmempää, mutta Pohjois-Lapissa viikon keskilämpötila on 0–2 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Viikon sademäärä on tavanomaista pienempi.
– Suomessa vaikuttaa korkeapaine. Yöt ovat edelleen kylmiä, mutta päivisin osassa maata lämpötila kipuaa nollan yläpuolelle. Välillä on keväisen aurinkoista ja on täysin mahdollista, että ainakin maan etelä- ja länsiosassa käväistään viikon aikana 5 plusasteen yläpuolella, Anna Latvala ennustaa.
Öiset pakkaslukemat ovat viikon aikana enimmäkseen 5–15 asteessa, mutta pohjoisessa selkeässä säässä voidaan olla paikoin 20 pakkasasteen tienoillakin.
Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat maaliskuun puolivälissä aivan lounaisimmassa Suomessa 2–4 plusastetta, laajalti maan etelä- ja keskiosassa −2 ja 2 plusasteen välillä ja pohjoisessa −6 ja 2 plusasteen välillä.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!
Kuukausiennusteen mukaan Keski- ja Etelä-Euroopassa sää on enimmäkseen vähän tavanomaista lämpimämpää ja sateisempaa 11. maaliskuuta alkavalla viikolla.
Maaliskuun 18. päivä alkava viikko: Viikko on Suomessa keskimääräistä kylmempi
Kuukausiennusteen perusteella 18. maaliskuuta alkava viikko on Suomessa tavanomaista kylmempi ja vähäsateisempi.
– Korkeapaine vahvistuu hiljalleen Islannin ympäristöön. Suomessa puhaltaa kolea pohjoisvirtaus. Tässä kohtaa maaliskuuta päivä ja yö ovat jo yhtä pitkät. Todennäköisesti varsinkin yöt ovat kylmiä, sillä aurinko lämmittää selvästi ja lämpötilojen vuorokausivaihtelu on suurta, Anna Latvala sanoo.
Kevätpäiväntasaus on keskiviikkona 20. maaliskuuta.
Katso videolta kuukausiennuste sateista!
Näyttää siltä, että Etelä- ja Keski-Euroopassa tavanomaista lämpimämpi ja melko sateinen sää jatkuu.
Maaliskuun 25. päivä alkava viikko: Pääsiäistä kohti edelleen tavanomaista kylmempää
Kuukausiennuste näyttää Suomeen yhä ajankohdan tavanomaisia lukemia kylmempää säätä 25. maaliskuuta alkavalle viikolle. Pääsiäispäivä on sunnuntaina 31. maaliskuuta.
– Tavanomaista kylmempi sää leviää ennusteen mukaan laajemmin Pohjois-Eurooppaan ja paikoin myös Euroopan länsiosaan. Kaakkoisessa Euroopassa on vielä keskimääräistä lämpimämpää, Anna Latvala sanoo.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Pohjois-Euroopassa viikon sademäärä on lähellä tavanomaista tai tavanomaista pienempi, mutta eteläisessä Euroopassa voi olla edelleen sateista.
Huhtikuun 1. päivä alkava viikko: Huhtikuu voi alkaa keskimääräistä kylmemmässä säässä
Myös huhtikuun ensimmäiselle viikolle kuukausiennuste näyttää tavanomaista kylmempää säätä Suomeen.
– Mitään suurempia muutoksia ei tilanteessa ole. Suomessa viikon keskilämpötila saattaa jäädä vieläkin tavanomaista kylmemmän puolelle, mutta Länsi-Euroopasta keskimääräistä kylmempi sää jo väistyy tämän ennusteen mukaan, Anna Latvala toteaa.
Pitkän ajan tilastojen mukaan terminen kevät alkaa Suomen eteläosassa keskimäärin maaliskuun lopussa ja Pohjois-Lapissa huhtikuun lopussa.
Termisen kevään katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvämmin nollan asteen yläpuolelle.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue seuraavaksi: Tällainen on kevään ja alkukesän pitkä sääennuste – huhti–kesäkuun kartat jättävät kysymysmerkkejä
Päivitetty 7.3.2024 klo 22.26