Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennuste ulottuu talvilomille asti: Näin helmikuu etenee – polaaripyörre…
Kuukausiennuste |

Kuukausiennuste ulottuu talvilomille asti: Näin helmikuu etenee – polaaripyörre sekoittaa kuviota

Talvinen auringonlasku Vaasassa.
Helmikuun alkupuoliskolla pakkaset ovat ajoittain kireitä. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 2.2.2021

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu tavanomaista kylmempänä kahden viikon ajan. Polaaripyörteen mahdollinen vahvistuminen voi tuoda myöhemmin muutoksia säätyyppiin.

Pakkanen on paukkunut eri puolilla Suomea helmikuun alussa. Maan keski- ja eteläosassakin on mitattu laajalti 15–20 asteen pakkasia, paikoin yli 25 pakkasastettakin. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n uuden kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu keskimääräistä kylmempänä myös helmikuun toisella ja kolmannella viikolla.

– Tämän hetken kuukausiennuste näyttää siltä, että vähäsateinen korkeapainesää jatkuu ainakin pääosan ajasta ensi viikolla ja ehkä sitä seuraavalla viikolla. Sen jälkeen, talvilomien alkaessa, tilanne muuttuu huonommin ennustettavaksi. On mahdollista, että sää muuttuu lauhemmaksi ja vaihtelevammaksi, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Polaaripyörre vahvistumassa

Napa-aluetta kiertävä polaaripyörre on ollut viime aikoina heikko. Tämä tarkoittaa sitä, että kylmää ilmaa on päässyt virtaamaan napa-alueelta etelämmäs. Nyt näkyvissä on kuitenkin muutosta.

– Kuukausiennusteen mukaan heikon polaaripyörteen tilanne kestää vielä reilun viikon, mutta sen jälkeen tilanne palautuu normaaliksi ja polaaripyörre vahvistuu jälleen. Palautuminen ei kuitenkaan tarkoita välitöntä lauhojen ilmavirtausten paluuta, sillä stratosfäärin ilmavirtausten muutosten kulkeutuminen myös maanpinnan tasolle kestää viikosta useisiin viikkoihin, Joanna Rinne sanoo.

Lue myös: Mikä on polaaripyörre ja miten se vaikuttaa Suomen säähän?

Pakkasta 10–30 astetta – jopa 5–9 astetta keskimääräistä kylmempää

Ennen mahdollisia lauhempia ilmavirtauksia sää on kylmää. Helmikuun toisella ja kolmannella viikolla viikkojen keskilämpötilat ovat kuukausiennusteen mukaan Suomessa selvästi ajankohdan keskiarvoa kylmempiä. Helmikuun 8. päivä alkavalla viikolla eroa vuodenajan keskiarvoon on suuressa osassa Suomea peräti 7–9 astetta tavanomaista kylmempään suuntaan, Pohjois-Lapissa 5–8 astetta. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sademäärien ennustetaan jäävän lähiviikkoina joko vuodenajan keskiarvon alapuolelle tai enimmillään keskiarvon tuntumaan.

Kylmää ilmamassaa virtaa Eurooppaan Jäämereltä ja Siperiasta.
Kylmää ilmamassaa virtaa Eurooppaan.

Seuraavan viikon ajan sää on Suomessa enimmäkseen poutaista ja laajoilla alueilla myös aurinkoista. Päivittäin liikkeellä on kuitenkin lauttapilveä. 

– Pakkasta on päivästä riippuen maan etelä- ja keskiosassa 10–20 astetta, pohjoisessa 15–30 astetta. Paikallisesti etenkin öisin ja varhain aamulla pakkasta voi olla enemmänkin. Ensi viikon lopussa ennusteessa näkyy kuitenkin Atlantilla lauhan ilman aalto, joka saattaisi mahdollisesti kulkeutua 15. helmikuuta alkavalla viikolla Suomeen. On kuitenkin vielä liian aikaista sanoa tästä tarkemmin, tässä vaiheessa voidaan lähinnä spekuloida mahdollisuuksia, Joanna Rinne toteaa.

Helmikuun 15. päivä alkavalla viikolla lämpötilojen ero keskiarvoon lievenee jo selvästi kuukausiennusteessa. Maan etelä- ja keskiosassa on 2–3 astetta tavanomaista kylmempää, pohjoisessa 3–4 astetta.

Pakkaspäivän auringonlasku Pohjanmaalla.
Pakkaspäivän auringonlasku Pohjanmaalla. Kuva: Reijo Kärkkäinen, Isokyrö, 3.2.2021

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa helmikuun puolivälissä maan eteläosassa 0–6 pakkasastetta, maan keskiosassa 2–8 ja pohjoisessa laajalti 6–10 pakkasastetta.

Miltä näyttää talvilomien tilanne?

Koululaiset viettävät talvilomia porrastetusti kolmen viikon aikana 22. helmikuuta alkaen. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Ensimmäisellä talvilomaviikolla kuukausiennusteen signaalit ovat palanneet keskiarvon tuntumaan. Se voi tarkoittaa lämpötiloiltaan keskiarvoista viikkoa, tai sitä, että kuukausiennusteen osaennusteet ovat sään kehittymisestä niin erimielisiä, että vielä ei tiedetä, mihin suuntaan sää kehittyy. Seuraavilla viikoilla tilanne jatkuu samankaltaisena.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

– Kaikkiaan näyttää siltä, että kylmä ja kuiva pakkassää jatkuu meillä ainakin helmikuun toisen viikon ajan. Sen jälkeen näkyy merkkejä siitä, että sää ainakin väliaikaisesti muuttuisi lauhemmaksi ja vaihtelevammaksi. Ensimmäiselle hiihtolomaviikolle ennustetaan kuitenkin korkeapainevoittoista säätä, joten sää tuskin on silloinkaan pelkästään sateinen, vaan viikkoon todennäköisesti mahtuu poutaisempaakin säätä. Toisen ja kolmannen hiihtolomaviikon säähän ennuste ei vielä juuri ota kantaa.

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Viikon keskilämpötilat ja sademäärät voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi olla suurta.

Lue seuraavaksi: Nyt lämmintä päälle: Kylmä loppuviikko, ensi viikolla vielä hyytävämpää – kurkkaa ennuste!

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 5.2.2021 klo 16.18

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat