Nyt lämmintä päälle: Kylmä loppuviikko, ensi viikolla vielä hyytävämpää – kurkkaa ennuste!
Suomen säätä hallitsee lähiaikoina pohjoisenpuoleinen virtaus. Se tarkoittaa kylmää ja laajalti poutaista pakkassäätä. Tuuli purevoittaa pakkasta.
Kylmää ilmaa virtaa nyt Suomeen pohjoisen ja koillisen suunnalta.
– Loppuviikon heikkotuulisina hetkinä, kun taivaalla on aukkoa pilvipeitteessä, pakkanen pääsee kiristymään kylmimmillään paikallisesti selvästi yli 20 asteen, mahdollisesti paikoin 30 asteenkin tienoille. Runsaan pilvisyyden alueita liikkuu koillisesta maan ylle, mutta yleisilmeeltään pilvisyys on laajalti koko maassa vaihtelevaa, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.
Sää on enimmäkseen poutaista loppuviikolla.
– Lumisateita on liikkeellä vain vähän. Lähinnä Lapin pohjoisosaan voi yltää lumikuuroja pohjoisenpuoleisen virtauksen mukana mereltä päin. Pohjanlahdella syntyvät lumikuurot ajelehtivat tuulen vieminä pääosin Ruotsia kohti.
Tuuli on ajoittain kohtalaista, etenkin länsirannikolla paikoin navakkaa. Tuuli purevoittaa pakkasta niin, että pakkanen tuntuu mittarilukemia kylmemmältä.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Viikonloppuna entistä kylmempää ilmaa purkautuu maan itäpuolelle.
– Suomessakin sää alkaa kylmentyä paikoin selkeillä alueilla ja ensi viikon mittaan yleisemmin. Etenkin ensi viikolla 20–30 asteen pakkaset vaikuttaisivat yleistyvän pohjoisen selkeillä alueilla, mutta mahdollisuus näihin pakkasiin on olemassa myös etelämpänä selkeillä alueilla, Jenna Salminen sanoo.
Loppuviikolla aurinko näyttäytyy
Perjantain vastaisena yönä kireimpiä pakkasia ennakoidaan selkeille ja heikkotuulisille alueille etenkin etelään ja lännestä Pohjois-Pohjanmaalle ulottuvalle alueelle.
Perjantaina aurinko paistaa ajoittain selkeältä taivaalta, ajoittain on pilvistä. Lumikuuroja voi yltää pohjoiseen Lappiin.
– Pohjanlahden ylle virtaavassa kylmässä ilmassa saattaa syntyä runsaita lumikuuroja. Perämeri ja Merenkurkku ovat isoilta osin jäässä, joten kuurot painottuvat Merenkurkusta Selkämerelle ulottuvalle alueelle ja kohti Ruotsia, mutta etenkin Vaasan ympäristössä on mahdollisuus, että jokunen lumikuuro osuisi alueelle, Jenna Salminen toteaa.
Päivisin pakkaslukemat ovat hieman öiden ja aamujen lukemia pienempiä. Perjantaina päivällä pakkasta on etelässä, lännen sisämaassa, idässä, Kainuussa ja Pohjois-Lapissa 10–15 astetta. Muualla pohjoisessa ollaan kymmenen pakkasasteen molemmin puolin, länsirannikolla on 5–10 pakkasastetta.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Lauantaina pilvisyys on yhä vaihtelevaa, päivällä runsain pilvisyys painottuu länteen. Pohjoisessa on osin selkeää. Lumikuuroja voi tulla pohjoisessa ja itäisessä Lapissa sekä lännessä. Selkämeren yllä saattaa edelleen syntyä runsaita lumikuuroja. Päivällä pakkaset ovat suunnilleen perjantain lukemissa.
Sunnuntaina pilvisyys on runsainta etelässä ja maan keskivaiheilla, pohjoisen suunnalla on todennäköisimmin myös selkeämmän sään alueita. Lumikuuroja voi tulla pohjoisessa Lapissa sekä itärajalla.
– Näillä näkymin pilvisyyden lisääntyessä etelässä ja maan keskivaiheilla on sunnuntaina hieman lauhempaa. Lämpötila on päivällä 10 pakkasasteen tuntumassa tai jonkin verran tätä kevyemmissä lukemissa.
Pohjoisessa pakkasta on yhä 10 asteen puolin ja toisin, Lapin pohjoisosassa on mahdollisesti paikoin kireämpääkin pakkasta.
Miltä näyttää ensi viikon alku?
Ensi viikon alussa runsain pilvisyys painottuu yhä maan eteläpuoliskolle.
– Todennäköisimmin pohjoisessa on ainakin ajoittain selkeää säätä ja samalla kiristyvää pakkasta.
Tämän hetken ennusteen mukaan 20–30 asteen pakkaset yleistyvät etenkin pohjoisen selkeillä alueilla, mahdollisesti muuallakin.
Maanantaina sää on vielä enimmäkseen poutaista, Lapin pohjoisosassa voi liikkua jokunen lumikuuro.
– Vähitellen sää epävakaistuu lännessä, missä paikalliset lumisateet vaikuttaisivat hieman yleistyvän, mutta myös muualla saattaa kehittyä lumisateita, toteaa Jenna Salminen.
Lue seuraavaksi: Jäätävä kuukausiennuste helmikuulle: Arktinen korkeapaine jyrää – edessä 20–30 asteen pakkasia! Katso talvilomaviikon tilanne
Päivitetty 4.2.2021 klo 16.05