Uusi kolmen kuukauden ennuste: Lauha vai kylmä talvi? Tältä näyttää tammi–maaliskuu nyt
Tuoreen vuodenaikaisennusteen mukaan sää on tänä talvena Suomessa keskimääräistä lämpimämpää ja mahdollisesti tavanomaista sateisempaa.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n uuden vuodenaikaisennusteen mukaan tammi–maaliskuun keskilämpötila on Suomessa 1–2 astetta keskimääräistä korkeampi.
– Atlantilla voi olla tämän ennusteen perusteella talvella tavanomaista korkeampi paine, mahdollisesti myös Venäjän länsiosassa. Euroopan pohjoisosassa saattaa puolestaan olla hieman keskimääräistä enemmän matalapainesäätä. Tyynellämerellä on nyt lisäksi käynnissä La Niña -ilmiö. Sen vaikutus Suomen ja Euroopan säähän ei ole yhtä selvä kuin Tyynenmeren ympäristössä, mutta Suomessa voi olla kohonnut länsivirtauksen eli käytännössä matalapainesään mahdollisuus, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.
Meteorologi muistuttaa kuitenkin, että kolmeen kuukauteen osuu todennäköisesti niin lauhoja kuin kylmiäkin jaksoja.
– Suomen alueella sään luonnollinen vaihtelu on lyhyenkin ajan sisällä suurta, joten mikään kolmen kuukauden ennuste ei kuvaa koko ajanjakson säätä vaan sitä, onko kausi kokonaisuudessaan esimerkiksi enemmän lämpimään vai kylmään suuntaan. Lauhaankin talveen mahtuu kuitenkin kylmiä kausia ja hyvin todennäköisesti ajoittain etelärannikolla asti on lunta ja pakkasta, kuten nyt marras–joulukuussa on jo tähänkin mennessä ollut, sanoo Anna Latvala.
Lue myös: Mikä on La Niña -ilmiö?
Ennuste: Suomeen tavanomaista enemmän sateita
Vuodenaikaisennusteen mukaan sää voi olla Euroopassa tavallista lämpimämpi varsinkin Välimeren ja koko Euroopan itäosassa pohjoiseen asti sekä Pohjois-Euroopasta Barentsinmerelle ja laajemminkin Jäämerelle yltävällä alueella.
– Näillä alueilla merivesi on tälläkin hetkellä tavallista lämpimämpää. Pohjoisen merillä jäätyminen voi siis viedä tavallista kauemmin. Sula ja vuodenaikaan nähden lämmin meri auttaa pitämään myös ympäristön lämpötilaa korkeampana. Pohjoisessa sula meri voi myös sopivissa oloissa lisätä sademääriä varsinkin rannikolla, Anna Latvala toteaa.
Mahdollinen matalapainesää Suomen alueella ja sula Itämeri näkyvät myös vuodenaikaisennusteen sademäärissä: tammi–maaliskuun sademäärä on ennusteen mukaan hieman tavallista suurempi laajalti Suomessa ja Suomen lähistöllä.
Viime talvi oli Suomessa ennätyslauha – miten käy polaaripyörteen tänä talvena?
Viime vuonna talvikuukausien jakso eli joulu–helmikuu oli Ilmatieteen laitoksen mukaan poikkeuksellisen tai ennätyksellisen lauha lähes koko maassa lukuun ottamatta Keski- ja Pohjois-Lappia. Talvi oli laajalla alueella 5–7 astetta keskimääräistä lämpimämpi, Lapin keski- ja pohjoisosassa eroa oli 2–5 astetta. Esimerkiksi Helsingissä ja Turussa terminen talvi kesti viime talvena vain viisi päivää. Koko maan keskilämpötila ylsi historiallisessa vertailussa korkeimmalle sijalle, ohi talven 2007–2008. Vertailukelpoisia koko maan tilastoja on Suomessa 1900-luvun alusta alkaen. Sateiden osalta viime talvi oli monin paikoin maan lounaisosassa sekä pohjoisosassa poikkeuksellisen sateinen, paikoin ennätyksellisen sateinen. Osassa Lappia lumimäärät olivat suuria.
– Tänä talvena vuodenaikaisennusteen poikkeama keskimääräisestä on siis tammi–maaliskuun aikana 1–2 astetta, mutta lopullinen lämpötilaero voi toki poiketa tuosta. Myös viime talvena ennuste oli lauhan talven kannalla ja talvesta tuli lopulta vielä lämpimämpi. Matalapaineita ja myrskyjä saapui viime talvena jatkuvasti Suomeen ja polaaripyörre oli voimakas. Tänä vuonna polaaripyörre on kuukausiennusteen mukaan ainakin joulukuun loppupuolella ja tammikuun alussa heikompi kuin viime talvena, Anna Latvala sanoo.
Heikompi polaaripyörre tarkoittaa suurempaa todennäköisyyttä sille, että kylmää ilmaa pääsee ajoittain napa-alueelta etelämmäs.
Lue myös: Polaaripyörre pyörii yläilmakehässä, mutta määrittää Suomenkin talvisään
Lauhana talvena osa sateista vettä, pohjoiseen voi tulla suuria lumimääriä
Lauhat talvet ovat Suomessa yleensä melko pilvisiä ja sateisia, sillä matalapaineet ja niiden mukanaan tuoma lämmin ja kostea ilma pitävät sään lämpimämpänä kuin kuiva korkeapainesää.
– Lauhana talvena tavallista suurempi osa etelän sateista tulee todennäköisesti vetenä, pohjoisessa puolestaan voi tulla paljon lunta.
Vaikka vuodenaikaisennuste näyttää nyt Suomeen tavanomaista lämpimämpää, meteorologi muistuttaa, että pitkän ajan ennusteissa on monia epävarmuuksia.
– Vuodenaikaisennuste on hyvä tropiikissa, mutta täällä Euroopan leveysasteilla sää on hyvin vaihtelevaa. Pienetkin muutokset voivat sysätä Suomen sään odotettua kylmemmälle tai lämpimämmälle puolelle, joten ennusteen epävarmuus on täällä huomattavasti tropiikkia suurempi. Vuodenaikaisennusteessa on siis kyse vain arviosta, mihin suuntaan sää voisi olla menossa, toteaa Anna Latvala.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Päivitetty 1.2.2023 klo 12.23