Tammikuu oli monin paikoin harvinaisen tai poikkeuksellisen lauha: Föhn-tuuli puhkui yli 8 plusasteen lukeman – osassa maata lumet tulivat ja menivät
![Lauhaa Etelä-Suomessa Lumet olivat sulaneet tammikuun lopulla Helsingistä.](https://www.foreca.fi/img/uploads/20230126_114204-01-jm1840am.jpeg)
Tammikuu oli Suomessa monin paikoin jopa harvinaisen tai poikkeuksellisen lauha ja paikoin myös poikkeuksellisen sateinen. Kuukauden korkein lämpötila oli peräti 8,2 astetta, kylmin puolestaan −34,8 astetta. Lounaassa sekä osassa etelää ja länttä lumet tulivat ja menivät, lisäksi näillä alueilla koettiin tammikuun mittaan myös talvitulvia. Kainuussa lunta oli kuun lopussa jopa yli 90 senttimetriä.
Tammikuun sää oli vaihtelevaa. Ajoittain lumipyryt heikensivät ajokeliä, välillä föhn-tuuli lämmitti säätä.
– Kuukausi oli todella lauha ja sateinen, minkä vuoksi esiintyi muun muassa talvitulvia kuun puolivälin tienoilla. Suursäätilanne mahdollisti lännestä saapuvien matalapaineiden myötä runsaat sateet, lisäksi ilmavirtaukset kävivät suuren osan kuusta etelän ja lännen väliltä. Lounais-Suomessa oli varsinkin kuun loppupuoliskolla enimmäkseen lumetonta, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.
Suomessa pitkän ajan säätilastoja pitävän Ilmatieteen laitoksen mukaan tammikuu oli monin paikoin jopa harvinaisen tai poikkeuksellisen lauha. Poikkeuksellinen tarkoittaa, että sääilmiö esiintyy tilastollisesti keskimäärin kerran 30 vuodessa tai harvemmin. Harvinaiseksi ilmiötä kutsutaan, kun sitä esiintyy harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.
![Juhani Peltonen, Lieto Vihreät niityt tammikuussa](https://www.foreca.fi/img/uploads/IMG_4531-jm1840am.jpg)
Tammikuun keskilämpötila vaihteli lounaissaariston noin 1 plusasteesta Pohjois-Lapin noin −10 asteeseen. Tammikuun keskilämpötilat olivat suuressa osassa maata 2‒5 astetta vertailukauden 1991–2020 keskiarvoja korkeampia.
Suurimmat poikkeamat olivat Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa sekä Etelä- ja Keski-Lapissa. Rovaniemellä tammikuu oli 1950-luvun lopusta alkaneen mittaushistorian lauhin.
Föhn-tuuli toi jopa yli 8 asteen lämpötilan – tammikuun kylmin lukema −34,8 astetta
Tammikuun korkein lämpötila oli 8,2 astetta. Se mitattiin 25. tammikuuta Vaasan lentoasemalla, kun föhn-tuuli ja lämmin ilmamassa nostivat lämpötiloja ajankohtaan nähden korkeisiin lukemiin.
Tammikuun lämpöennätys Suomessa on Jomalassa Maarianhaminan lentoasemalla 6. tammikuuta 1973 mitattu 10,9 astetta.
![Tammikuun 2023 äärilämpötilat Tammikuun ylin ja alin lämpötila vuonna 2023](https://www.foreca.fi/img/uploads/Twitter_kuukausitilasto_lampotilat-jm1840am.jpg)
Tammikuun kylmin lämpötila oli 7. tammikuuta Muonion kirkonkylän havaintoasemalla mitattu −34,8 astetta. Lukema on samalla tämän talven toistaiseksi kylmin lämpötila.
Tammikuun kylmyysennätys Suomessa on Kittilän Pokan havaintoasemalla 28. tammikuuta 1999 mitattu −51,5 astetta. Tämä lukema on myös Suomen mittaushistorian kylmin lämpötila.
Lue myös: Suomen sää tammikuussa tilastojen valossa
![Hiihtosää Hangen kantavuus on tärkeää hiihtämisen kannalta.](https://www.foreca.fi/img/uploads/hiihtokeli-jm1840am.jpg)
Tammikuussa paikoin myös poikkeuksellisen sateista
Tammikuu oli tavanomaista sateisempi suurimmassa osassa maata, mutta etenkin länsirannikon tuntumassa sekä idässä sademäärät olivat Ilmatieteen laitoksen mukaan paikoin poikkeuksellisen suuria.
Eniten tammikuussa satoi Puolangalla Paljakan havaintoasemalla, 114,4 millimetriä. Vähiten satoi Inarissa Nellimin havaintoasemalla, 18,8 millimetriä.
![Talvitulva Varsinais-Suomessa Talvella lauha sää voi aiheuttaa tulvia sekä vesisateen että sulavan lumen vuoksi.](https://www.foreca.fi/img/uploads/talvitulva-jm1840am.jpg)
Suurin vuorokauden sademäärä oli 17,7 millimetriä. Se mitattiin Puolangan Paljakan havaintoasemalla 30. tammikuuta.
Tulvia osassa maata, lounaassa lumetonta – jäät tavanomaista ohuempia
Kuun puolivälin ympäristössä koettiin tulvia lounaassa, etelässä ja lännessä, kun sadetta tuli viikossa paikoin koko tammikuun keskimääräisiä sademääriä vastaavia määriä. Runsaat sateet ja sulavat lumet nostivat vesiä muun muassa pelloille ja teille.
![Tulva Vesi tulvi pellolle Tuusulassa tammikuussa 2023.](https://www.foreca.fi/img/uploads/IMG_0285-jm1840am.jpg)
Etenkin lounaassa ja Ahvenanmaalla lumet tulivat ja menivät tammikuun mittaan. Myös paikoin etelässä ja lännessä lumet olivat ajoittain vähissä, paikoin havaintoasemilla oli muutamina tammikuun päivinä lumetonta.
Tammikuun viimeisenä päivänä lumetonta oli lounaassa osassa Varsinais-Suomea ja Ahvenanmaalla sekä muutamilla havaintoasemilla etelä- ja länsirannikon tuntumassa.
Tammikuun suurin lumensyvyys mitattiin 31. tammikuuta Puolangan Paljakan havaintoasemalla, 92 senttimetriä. Muualla maassa lumensyvyys vaihteli kuun lopussa lännen noin 5–30 senttimetristä idän ja pohjoisen 40–90 senttimetriin. Maan etelä- ja keskiosassa lunta oli yleisesti noin 10‒20 senttimetriä tavanomaista vähemmän, idässä ja pohjoisessa lumimäärät olivat lähempänä tavanomaisia.
![Lunta Puut taipuivat lumesta Paltamossa tammikuussa 2023.](https://www.foreca.fi/img/uploads/1673873067052-jm1840am.jpg)
Auringonpaistetunnit jäivät tammikuussa koko maassa tavanomaista pienemmiksi. Maan etelä- ja keskiosassa auringonpaistetunteja kertyi 10–30 tuntia ja pohjoisessa 5–20 tuntia.
Myrskypäiviä oli tammikuussa neljä kappaletta, kun niitä on tammikuussa keskimäärin 4,7.
![Vaahtopäät lyövät rantaan Aallot saavat alkunsa tuulen aiheuttamasta pyörteisyydestä. Navakalla tuulella aallot murtuvat vaahtopäiden kera.](https://www.foreca.fi/img/uploads/vaahtop%C3%A4%C3%A4t%20ly%C3%B6v%C3%A4t%20rantaan-jm1840am.jpg)
Suomen ympäristökeskuksen mukaan jäät olivat tammikuun lopussa Suomen sisävesillä monin paikoin ajankohdan keskimääräisiä lukemia ohuempia.
Tammikuun aikana taivaalla nähtiin paikoin näyttäviä helmiäispilviä.
Lue myös (24.1.2023): Helmiäispilvet loistivat taivaalla – katso kuvat!
![Helmiäispilviä Kilpisjärvellä Helmiäispilvet muodostuvat stratosfäärissä ja näkyvät vain auringonlaskun jälkeen tai ennen auringonnousua.](https://www.foreca.fi/img/uploads/helmi%C3%A4isi%C3%A4-jm1840am.jpg)
Euroopassa rikottiin alkukuusta jopa tammikuun lämpöennätyksiä – Aasiassa kylmiä alueita
Vuosi alkoi Euroopassa monin paikoin erittäin lämpimänä, paikoin rikottiin jopa tammikuun lämpöennätyksiä. Tammikuun 1. päivä Espanjan Bilbaossa mitattiin 25,1 astetta. Lisäksi 20 asteen raja rikkoutui Ranskassa, Italiassa ja Bosnia-Hertsegovinassa.
Lue myös (2.1.2023): Tammikuun lämpöennätykset rikkoutuivat alustavasti seitsemässä maassa Euroopassa
Osa keskisen ja eteläisen Euroopan laskettelukeskuksista joutui jopa sulkemaan rinteitään lauhan sään ja vähäisten lumien vuoksi tammikuun alussa.
Lue myös (5.1.2023): Media: Osa Euroopan laskettelukeskuksista pulassa lauhan sään ja vähäisen lumen takia
Tammikuun puolivälin jälkeen Euroopassa koettiin puolestaan kylmä jakso.
Trooppinen sykloni Cheneso aiheutti tammikuussa tulvia, maanvyöryjä ja muuta tuhoa Madagaskarin saarella. Uutistoimisto AP:n mukaan ainakin 30 ihmistä menehtyi ja vähintään 20 on yhä kateissa. Cheneso vastasi kovimmillaan toisen kategorian hurrikaania.
Yhdysvaltojen Kaliforniassa kärsittiin tammikuun mittaan useista myrskyistä ja pahoista tulvista. Myös Uudessa-Seelannissa oli tammikuussa rajuja tulvia.
A precautionary state of emergency has been declared in New Zealand's most northern region as parts of the country prepare for more extreme weather. https://t.co/X029iipti5
— BBC Weather (@bbcweather) January 31, 2023
Kiinassa, Japanissa, Venäjällä sekä Etelä- ja Pohjois-Koreassa oli puolestaan paikoin erittäin kylmää tammikuussa. CNN:n mukaan Kiinassa Mohen kaupungissa mitattiin −53 asteen lukema, Venäjällä Siperiassa Jakutskin kaupungissa jopa −62,7 astetta. Myös esimerkiksi Afganistanissa kärsittiin tammikuun mittaan kylmyydestä. CNN:n mukaan lähes 160 ihmistä on menehtynyt Afganistanissa kylmässä säässä.
Muun muassa Accuweather kertoo, että New Yorkin kaupungissa Yhdysvalloissa tehtiin ennätys talven myöhäisimmästä ensimmäisestä mitattavasta lumesta Central Parkin havaintoasemalla, kun lunta ei kuulunut vielä tammikuun lopussakaan. Aiempi talven myöhäisimmän ensimmäisen lumen ennätys oli New Yorkin Central Parkissa 29. tammikuuta vuodelta 1973. New Yorkin tilastot alkavat vuodesta 1869. Talven ensimmäinen mitattava lumi satoi Central Parkiin 1. helmikuuta.
Central Park in New York City recorded 0.4 of an inch of snow this morning. This is the latest first measurable snow of the season, breaking the record of Jan. 29, 1973. Snow will come to an end by sunrise: https://t.co/DSjfqPqgRq pic.twitter.com/A5f7YDZ9D0
— Breaking Weather by AccuWeather (@breakingweather) February 1, 2023
Lue seuraavaksi: Suomen sää helmikuussa tilastojen mukaan
Päivitetty 1.2.2023 klo 17.40