Uusi kuukausiennuste: Samansuuntainen signaali lämpötiloissa jatkuu useita viikkoja – katso talvilomien tilanne!
Tuoreen kuukausiennusteen mukaan helmikuu etenee ja maaliskuu alkaa Suomessa ajankohdan keskimääräisiä lukemia lauhemmassa säässä. Koululaisten talvilomia vietetään helmikuun lopussa ja maaliskuun alkupuoliskolla.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 7. helmikuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan helmikuu jatkuu Suomessa keskimääräistä lämpimämmässä säässä. Sama signaali näkyy myös maaliskuun alussa.
– Helmikuussa ja tämän ennusteen mukaan vielä maaliskuun alkupuolellakin vallitsee lauha ja ajoittain sateinen sää. Lyhyitä kylmiä jaksoja tämä ei kuitenkaan sulje pois. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tavanomaista lauhempi sää ei tarkoita tähän aikaan vuodesta pelkkiä plusasteita ja vesisadetta, pikkupakkanenkin riittää keskimääräistä lämpimämmäksi osassa maata. Todennäköisesti sää vaihtelee suojasään ja pakkasen välillä vielä pitkään, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.
Suursäätilanne pysyttelee sellaisena, että Euroopan etelä- ja keskiosassa on korkeapaine, pohjoisosassa puolestaan matalapaine. Länsivirtaus tuo Suomeen lauhempaa ilmaa sekä sateita.
Koululaisten talvilomia vietetään Suomessa porrastetusti 21.2.–13.3.
– Talvilomaviikot ovat näillä näkymin tavanomaista lauhempia ja ainakin osa viikoista myös keskimääräistä sateisempia. Maaliskuu maata näyttää, niin ehkä myös tänä vuonna alkaa olla vähintään ajoittain sään puolesta keväisen tuntuista, Anna Latvala sanoo.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Lumitilanne on tällä hetkellä pohjoisessa laajalti lähellä tavanomaista, etelässä sen sijaan on tavanomaista enemmän lunta.
– Kuluvalla viikolla sateet jäävät vähiin ennen viikonvaihdetta, mutta sitten sää muuttuu tämänhetkisen ennusteen mukaan selvästi sateisempaan suuntaan. Osa sateesta voi tulla vetenä. Tämä uusi kuukausiennuste on muuttunut aiempaa ennustetta sateisemmaksi, sillä matalapaineiden reitti on siirtynyt Jäämeren tienoilta enemmän Skandinavian ja Suomen päälle. Tilanne voi kuitenkin vielä muuttua.
Viikko | Ennuste | Ennustettavuus |
---|---|---|
7.–13.2. | Viikon keskilämpötila on Suomessa 0–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi, sademäärä on tavanomaista pienempi. | Hyvä |
14.–20.2. | Maan etelä- ja keskiosassa on 4–5 astetta keskimääräistä lämpimämpää, pohjoisessa 1–4 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Sademäärä on tavanomaista suurempi. | Kohtalainen |
21.–27.2. | Sää on keskimääräistä lauhempaa ja sateisempaa. | Kohtalainen |
28.2.–6.3. | Viikko on tavanomaista lauhempi, sademäärä on tavanomainen. | Heikko |
Helmikuun 7. päivä alkanut viikko: Viikko on ajankohdan tavanomaisia lukemia lauhempi ja kuivempi
Kuukausiennusteen mukaan 7. helmikuuta alkaneen viikon keskilämpötila on Suomessa 0–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Pienin poikkeama on Lapin länsiosassa.
Sateet tulevat tällä viikolla enimmäkseen lumena, etelärannikon suunnalla osa sateista voi olla räntää tai vettä. Myös aurinko näyttäytyy useina päivinä.
– Sademäärä jäänee tällä viikolla tavanomaista pienemmäksi. Viikon aikana satelee kyllä vähän lunta, mutta päivittäiset määrät ovat pieniä ennen sunnuntaita. Tämän hetken ennusteissa sunnuntaille näkyvän matalapaineen ajoitus ja reitti voivat kuitenkin vielä muuttua, Anna Latvala toteaa.
Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!
Päivän ylin lämpötila on tällä viikolla etelässä ja lounaassa enimmäkseen −2 ja +2 asteen välillä. Nollan molemmin puolin sahaava sää voi tehdä teistä ja jalkakäytävistä paikoin liukkaita. Maan keskiosassa on päivisin enimmäkseen 0–5 pakkasastetta. Pohjoisessa päivälämpötilat vaihtelevat enimmäkseen parista pakkasasteesta reiluun kymmeneen pakkasasteeseen. Viikonloppuna voi olla hieman kylmempää ennen matalapaineen saapumista.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Yölämpötilat ovat selkeillä ja heikkotuulisilla alueilla tällä viikolla maan etelä- ja keskiosassa monin paikoin 5–15 pakkasastetta, pohjoisessa loppuviikkoa kohti 10–20 pakkasastetta. Pilvisillä alueilla pakkaset jäävät heikommiksi.
Lue myös: Lumensyvyys on nyt paikoin harvinaisen suuri – tästä erikoinen tilanne johtuu
Euroopan länsiosassa 7. helmikuuta alkaneen viikon keskilämpötilat ovat 0–4 astetta ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpiä, Euroopan itäosassa laajalti 3–5 astetta keskimääräistä lämpimämpiä. Viikko on Euroopassa melko kuiva.
Helmikuun 14. päivä alkava viikko: Osassa Suomea jopa 4–5 astetta keskimääräistä lämpimämpää
Kuukausiennusteen perusteella 14. helmikuuta alkavalla viikolla Euroopan pohjoisosassa on keskimäärin matalapainesäätä. Suomessa sää olisi edelleen lauhaa.
Maan etelä- ja keskiosassa viikko on kuukausiennusteen mukaan 4–5 astetta ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpi, pohjoisessa ero on 1–4 astetta keskimääräistä lämpimämpään suuntaan.
Samalla sää kuitenkin muuttuu sateisemmaksi – viikon sademäärät näyttävät keskimääräistä suuremmilta.
– Todennäköisesti useita matalapaineita kulkee Suomen yli sateineen. Etenkin maan etelä- ja keskiosassa osa sateista voi tulla vetenä. Sää on myös tuulisempi kuin edeltävällä viikolla, Anna Latvala ennustaa.
Katso videolta kuukausiennuste sateista!
Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa helmikuun puolivälissä lounaisimmassa Suomessa 0–2 plusastetta, muualla maan eteläosassa 0–4 pakkasastetta, maan keskiosassa 0–6 pakkasastetta ja pohjoisessa laajalti 4–8 pakkasastetta.
Kuukausiennusteen mukaan 14. helmikuuta alkavalla viikolla Euroopan länsiosassa on 1–4 astetta keskimääräistä lämpimämpää ja itäosassa 3–6 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Eteläisessä Euroopassa sateita tulee tavanomaista vähemmän, pohjoisessa Euroopassa tavanomaista enemmän.
Helmikuun 21. päivä alkava viikko: Myös talvilomien alkuun tavanomaista lämpimämpää
Koululaisten talvilomia vietetään 21. päivä helmikuuta alkavalla viikolla muun muassa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa ja Porissa.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Kuukausiennuste näyttää Suomeen edelleen selvästi keskimääräistä lämpimämpää säätä.
– Lauha ja sateinen sää jatkuu Suomessa. Keskimääräistä lämpimämpi sää jatkuu myös laajalti muualla Euroopassa. Pohjoisessa Euroopassa on matalapainesäätä, Euroopan etelä- ja keskiosassa puolestaan korkeapainesäätä, etenkin lännessä, sanoo Anna Latvala.
Helmikuun 28. päivä alkava viikko: Miltä näyttää helmi–maaliskuun vaihde?
Koululaisten toisella talvilomaviikolla 28. helmikuuta alkaen lomaillaan muun muassa Hämeenlinnassa, Lahdessa, Kotkassa, Lappeenrannassa, Tampereella, Jyväskylässä, Mikkelissä, Vaasassa, Seinäjoella ja Kokkolassa.
Tämän hetken ennusteen perusteella tavanomaista lauhempi sää jatkuu myös helmi–maaliskuun vaihteen ympäristössä.
– Viikon sademäärän ennakoidaan olevan lähellä tavanomaista. Tämä voi johtua ennusteen epävarmuuden kasvusta. Näyttää siltä, että suursäätilanteessa ei tapahtu suurta muutosta, Anna Latvala sanoo.
Muuallakin Euroopassa lauha ja melko kuiva sää jatkuu.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ennusteen mukaan sää olisi Suomessa edelleen keskimääräistä lämpimämpää myös koululaisten viimeisellä talvilomaviikolla 7. maaliskuuta alkaen. Silloin lomaillaan muun muassa Joensuussa, Kuopiossa, Oulussa, Rovaniemellä ja Kajaanissa.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue seuraavaksi: Pitkä sääennuste maalis–toukokuulle julki: Toiveikas viesti kevään ystäville!
Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!
Päivitetty 8.2.2022 klo 16.35