Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> UV-indeksi saavuttaa tärkeän raja-arvon: Tämä jokaisen on syytä tietää…
Blogi |

UV-indeksi saavuttaa tärkeän raja-arvon: Tämä jokaisen on syytä tietää suojautumisesta

Näkyvästä valosta tyypillisesti 5–10 % heijastuu vedenpinnasta. 
Ultraviolettisäteily voimistuu kevään aikana. Huhtikuussa säteily saavuttaa maan etelä- ja keskiosassa arvon kolme (3), joka katsotaan voimakkuudeltaan kohtalaiseksi säteilyksi. Kuva: Tommi Kujala, Utajärvi

Jälleen on se aika vuodesta, kun auringon ultraviolettisäteily on syytä palauttaa mieleen. Huhtikuun puolivälissä UV-säteilyn voimakkuutta kuvaava indeksi on saavuttamassa arvon kolme, mikä tarkoittaa, että säteilyltä suojautuminen on syytä aloittaa.

Auringosta kulkeutuu maapallolle kolmea eri ultraviolettisäteilyn lajia, UVA-, UVB- ja UVC-säteilyä. UVC jää ilmakehään, mutta UVA ja UVB läpäisevät sen. UV-säteily on ihmiselle liiallisena vaarallista ja se voi ajan saatossa johtaa ikäviin terveysongelmiin.

On hyvä muistaa, että ultraviolettisäteilyn vaikutukset kumuloituvat vuosien mittaan ihokerroksen "muistiin", joten säännöllinen suojautuminen auringolta on erittäin tärkeää. Aiheesta voit lukea tarkemmin Forecan Sääpediasta löytyvästä ultraviolettisäteilyä käsittelevästä artikkelista.

UV-indeksi saavuttaa keskiviikkona arvon kolme (3) keltaisilla alueilla. Tällöin säteilyn voimakkuus on jo kohtalaista ja suojaavat toimenpiteet kannattaa aloittaa.
UV-indeksi saavuttaa keskiviikkona arvon kolme (3) keltaisilla alueilla. Tällöin säteilyn voimakkuus on jo kohtalaista ja suojaavat toimenpiteet kannattaa aloittaa, jos aurinko paistaa. Kuva: Forecan UV-ennuste

Suojautumistarve alkaa huhtikuussa – UV-indeksi saavuttaa arvon kolme

UV-säteilyn voimakkuus ja haitallisuus ihmisiholle ilmaistaan UV-indeksillä. Kun indeksi saavuttaa arvon kolme (3), alkaa suojautumistarve. Tällöin säteily on kohtalaista. Mitä suurempia arvoja indeksissä esiintyy, sitä voimakkaampaa säteily on ja sitä nopeammin iho palaa.

UV-indeksi ja suojautumistarve
UV-indeksi (UVI)VoimakkuusVaalean ihon palaminen alkaa ilman suojaa (Ihotyypit I ja II)Suojautuminen
0–2HeikkoYli tuntiEi erityistä suojautumistarvetta, mutta lumipeite ja vesistöt voivat paikallisesti voimistaa säteilyä. Tämä on hyvä huomioida esimerkiksi Lapin keväthangilla.
3–5Kohtalainen30–45 minuuttiaVaatetus, aurinkolasit, -hattu, aurinkorasva. Etelä- ja Keski-Suomessa säteily on aurinkoisella säällä vähintään kohtalaista huhtikuun puolivälistä elo–syyskuun vaihteeseen saakka. Välimerellä kausi on muutaman kuukauden pidempi, Kanariansaarilla säteily on vähintään kohtalaisen voimakasta talvellakin.
6–7Voimakas15–25 minuuttiaEdellä mainittujen toimenpiteiden lisäksi keskipäivän aurinkoa tulee välttää. Säteily on keskikesällä ajoittain voimakasta maan eteläosassa. Välimerellä voimakkaan säteilyn kausi kestää huhtikuulta syyskuulle.
8–10Erittäin voimakas10–15 minuuttiaEdellä mainittujen toimenpiteiden lisäksi varjoon hakeutuminen klo 10 ja 16 välillä. Välimerellä säteily on erittäin voimakasta keskikesällä.
11 +Äärimmäisen voimakasAlle 10 minuuttiaVältettävä suoraa auringonpaistetta kokonaan ja hakeuduttava suojaan. Ehto toteutuu kesällä Kanariansaarilla ja tropiikissa ympäri vuoden.

Etelä-Suomessa UV-indeksi voi keskikesällä saavuttaa jopa arvon 6–7, jolloin säteily luokitellaan voimakkaaksi. Pohjoisessakin UV-indeksi voi joinakin päivinä olla yli neljä. Suojautumistarve jatkuu maan eteläosassa huhtikuun puolivälistä elo–syyskuun vaihteeseen, pohjoisessa kausi on muutamaa viikkoa lyhyempi. Auringolta kannattaa kesäkuukausina suojautua erityisesti klo 10 ja 16 välillä, kun aurinko on korkeimmillaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Onko suunnitteilla kotimaan tai ulkomaan lomamatkoja kesälle? Ultraviolettisäteilyyn kannattaa varautua jo hyvissä ajoin. Voit tarkistaa säteilyn voimakkuuden Forecan sivuilta!

Aurinko laskee
Auringossa on turvallisinta oleskella, kun se paistaa matalasta kulmasta. Kuva: Pekka Hatunen, 13.4.2025, Vaala

Vain paksut pilvet vaimentavat säteilyn tehokkaasti

Osalle näyttää tulevan yllätyksenä se, että ultraviolettisäteilyä siroaa maan pinnalle pilvisenäkin päivänä. Myös pilvien alla voi palaa, jos pilvet ovat ohuita yläpilviä tai keskipilviä, joiden läpi aurinko pääsee paistamaan tai vähintäänkin kuultamaan.

Yksi harhakuva on myös se, ettei viileällä säällä voi palaa. Ilman lämpötila ei vaikuta ultraviolettisäteilyn voimakkuuteen, eli viileässä ja aurinkoisessa säässä iho kärähtää yhtä pahasti kuin helteisessä ja aurinkoisessa säässä, kun UV-indeksi pysyy vakiona.

Säteilyn voimakkuus riippuu ennen kaikkea pilvien paksuudesta:

  • Taivaalla olevat yläpilvet (harsomaiset, untuvamaiset, palleromaiset) päästävät lävitseen suuren osan ultraviolettisäteilystä. Jos näyttää siltä, että taivaalla on pilviä, mutta aurinko paistaa niiden läpi, suojautua kannattaa samalla tavalla kuin täysin selkeällä säällä.
Aurinko paistaa harsopilvien läpi (Taivassalo 3.3.2025)
Auringonsäteily läpäisee yläpilvet tehokkaasti. Kuva: Keijo Väänänen, Uusikaupunki
  • Keskipilvet sijaitsevat alempana ilmakehässä kuin yläpilvet. Ne vaimentavat ultraviolettisäteilyä hieman tehokkaammin, mutta usein aurinko vielä kuultaa keskipilvien läpi. Eli vaikka näyttäisi siltä, että valtaosa taivaasta on pilvien peitossa, mutta aurinko vielä kuultaa niiden läpi, iho voi keskikesällä palaa.
Aaltoileva verhopilvi tunnetaan myös latinankielisellä nimellä altostratus undulatus.
Keskipilvet voivat peittää koko taivaankannen, mutta aurinko voi yhä kuultaa niiden läpi. Auringolta suojautuminen kannattaa, sillä ympäristössä on yhä ultraviolettisäteilyä. Kuva: Christian Nylund, Vaasa
  • Vain paksut alapilvet, kuten sade-, ukkoskuuro- tai sumupilvet vaimentavat tehokkaasti ultraviolettisäteilyä. Tällöin suojautuminen ei yleensä ole tarpeen, sillä valtaosa säteilystä jää pilvien yläpuolelle ja vain pieni osa siroaa maan pinnalle.
Elokuisia sadepilviä Nurmeksessa.
Paksujen pilvien alapuolella UV-säteily on vähäistä. Kuva: Maija Savolainen, Nurmes

Miten suojaudun säteilyltä?

Auringonsäteilyltä tulee kesäkuukausina suojautua kello 10 ja 16 välisenä aikana seuraavasti:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

  • Hakeudu varjoon. Varjossa on puolet vähemmän UV-säteilyä kuin suorassa auringonpaisteessa. Täyden suojan UV-säteilyltä saa ultraviolettisäteilyn siroamisen vuoksi vain sisätiloissa.
  • Suosi peittävää vaatetusta, aurinkolaseja ja aurinkohattua. Käytä laadukasta aurinkovoidetta paljaiden ihoalueiden suojaamiseksi. Tarkista, että aurinkovoiteessa on UVA-logo. Tällöin voide suojaa myös UVA-säteilyltä.
  • Pystyasennossa säteilyä lankeaa keholle vähemmän kuin makuuasennossa. Tämän vuoksi iho palaa nopeammin makuulla kuin liikkuessa. Makuuasennossa keho saa peräti nelinkertaisen annoksen UV-säteilyä liikkeessä olevaan henkilöön verrattuna. Rannalla todennäköisimmin ihonsa käräyttää henkilö, joka makoilee paikoillaan suuren osan ajasta. Liikkeessä tai uimassa oleva henkilö ei pala yhtä voimakkaasti.
  • Vältä kesällä keskipäivän aurinkoa.

Lue seuraavaksi: Miksi ultraviolettisäteily on vaarallista – voiko iho palaa pilvisellä tai kylmällä säällä?

Lue myös: Tältä näyttää alkukesän sää Suomessa

Markus Mäntykannas
meteorologi

Päivitetty 15.4.2025 klo 10.00

Lue seuraavaksi

Foreca YouTubessa