Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Sydäntalven pitkä ennuste julki: Suomessa melkoinen ero tavanomaiseen…
Vuodenaikaisennuste |

Sydäntalven pitkä ennuste julki: Suomessa melkoinen ero tavanomaiseen talveen – katso tammi–maaliskuun ennuste

Lauhaa tammikuun säätä Helsingissä.
Suomen vaihtelevassa säässä myös talven aikana on odotettavissa lauhempia ja kylmempiä jaksoja. Arkistokuva: Markku Kuisma, Helsinki, 10.1.2024

Uusi vuodenaikaisennuste ennakoi Suomeen selvästi tavanomaista lauhempaa tammi–maaliskuun jaksoa. Myös muualla Euroopassa talven ennustetaan olevan keskimääräistä lämpimämpi.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kolmen kuukauden ennusteen eli niin sanotun vuodenaikaisennusteen tammi–maaliskuun jaksolle. Suomi hehkuu vuodenaikaisennusteen kartalla syvän punaisena merkkinä keskimääräistä lauhemmasta talvisäästä.

– Vuodenaikaisennusteen mukaan kolmen kuukauden jakso tammikuusta maaliskuuhun on koko Suomessa selvästi ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi. Koko Euroopassa jakso on ennusteen perusteella tavanomaista lämpimämpi, mutta ero keskiarvoon on suurempi Euroopan itä- kuin länsipuoliskolla, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

ECMWF:n ennuste lämpötilojen poikkeamista tammi–maaliskuulle Eurooppaan.
ECMWF:n ennuste lämpötilojen poikkeamista tammi–maaliskuulle Eurooppaan.

Suomen osalta ennuste näyttää, että tammi–maaliskuun keskilämpötila olisi meillä laajalti 1–2 astetta keskimääräistä lämpimämpi, maan pohjoisosassa paikoin jopa yli 2 astetta keskimääräistä lämpimämpi.

Sateita Suomeen hieman tavanomaista enemmän tammi–maaliskuun jaksolla

Sateita tulee ennusteen perusteella Suomessa tammi–maaliskuussa hieman keskimääräistä enemmän, etenkin pohjoisessa Suomessa.

– Ennusteen mukaan näyttää mahdolliselta, että tulevan kolmen kuukauden aikana esiintyy paljon tilanteita, joissa Suomessa vallitsee lauha lounaisvirtaus ja Suomeen leviää vaihtelevaa säätä ja sateita Atlantin suunnalta. Myös sade-ennuste viittaa tähän suuntaan – kolmen kuukauden sademäärän ennustetaan olevan Suomessa, etenkin pohjoista kohti mentäessä tavanomaista suurempi. Tämä saattaisi toteutua talvena, jonka yhteydessä sää on tavanomaista useammin vaihtelevaa ja sateita kulkee Suomen yli usein, Joanna Rinne sanoo.

Ennuste viittaa siihen, että ainakin osassa maata sateita tulisi ajoittain myös vetisemmässä olomuodossa.

– Etelässä sateiden olomuoto vaihtelisi eniten ja maan keskiosassa jonkin verran, mutta pohjoisempana Suomessa lumipeite saattaisi kasvaa tavanomaista paksummaksi. Maan pohjoisosassa olisi mahdollisesti vähemmän kylmiä korkeapainetilanteita kuin tavanomaisena vuonna, Joanna Rinne pohtii.

ECMWF:n ennuste sademäärien poikkeamista tammi–maaliskuulle Eurooppaan.
ECMWF:n ennuste sademäärien poikkeamista tammi–maaliskuulle Eurooppaan.

Suomen vaihtelevassa säässä on odotettavissa, että myös tammi–maaliskuun jaksolla vuorottelevat lauhemmat ja kylmemmät jaksot.

– Vuodenaikaisennuste ei kerro siitä, minkälaisena yksittäisten päivien tai viikkojen sää toteutuu. Siksi on odotettavissa, että tavanomaisen talven tapaan koko maassa esiintyy kylmempiä ja lauhempia jaksoja ja sään vaihtelua kuten aina. Kolmen kuukauden keskiarvot kertovat pikemmin siitä, minkälaisia säätilanteita esiintyy useammin kuin keskimäärin vastaavien kolmen kuukauden jaksojen aikana, Joanna Rinne toteaa.

Suomen lisäksi sateita tulee ennusteen mukaan tammi–maaliskuussa keskimääräistä enemmän myös muualla Pohjois-Euroopassa, kun taas läntisessä ja eteläisessä Euroopassa sateet jäisivät tavanomaista vähäisemmiksi.

Lue myös:

”Tammi–maaliskuun tienoilla saattaa olla odotettavissa heikko La Niña -vaihe”

Sään vuodenaikaisennusteessa lasketaan lämpötila-, sademäärä- ja ilmanpainepoikkeamat peräti kolmen kuukauden mittaiselle ajanjaksolle.

Suomen säälle ovat kuitenkin ominaisia suuret vaihtelut, joten vuodenaikaisennusteen perusteella ei siis pysty toteamaan mitään yksittäisten viikkojen säätyypistä. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi olla hyvin suurta.

Kolmen kuukauden vuodenaikaisennuste lasketaan koko maailmaan, mutta sen pääasiallinen käyttötarkoitus on tropiikin ilmiöiden, kuten ENSO-kierron eli El Niño - ja La Niña -kierron seuraaminen ja ennustaminen. Pohjoisten leveysasteiden vaihtelevan sään ympäristössä kolmen kuukauden ennusteen tarkkuus on selvästi heikompi kuin tropiikissa.

– ENSO-kierron ennusteen mukaan ENSO-kierto on nyt neutraalissa vaiheessa, mutta tammi–maaliskuun tienoilla saattaa olla odotettavissa heikko La Niña -vaihe, jonka jälkeen kierto palaa neutraaliin vaiheeseen, Joanna Rinne sanoo.

Lue seuraavaksi:

Mikä on El Niño?
Mikä on La Niña?

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat