Tuore kuukausiennuste: Näin edetään kohti talvilomia! Polaaripyörre heikkenemässä, eteläiseen Eurooppaan lumisateita – ”Lunta voi sataa jopa Afrikan puolella asti”
Tuore kuukausiennuste ennakoi Suomeen keskimääräistä lämpimämpää helmikuuta. Epävarmuutta ennusteisiin tuo kuitenkin polaaripyörteen ennakoitu heikkeneminen. Eteläisessä Euroopassa on tällä viikolla selvästi keskimääräistä kylmempää. Lumisateita on tulossa muun muassa paikoin Espanjaan, Italiaan, Kreikkaan ja Turkkiin, Afrikan puolella jopa Marokkoon ja Algeriaan asti.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 6. helmikuuta julkaisema kuukausiennuste näyttää Suomeen keskimääräistä lauhempaa helmikuuta.
– Viikkojen keskilämpötilat ovat tämän ennusteen mukaan Suomessa koko neljän viikon jakson ajan ajankohdan keskiarvoja lämpimämpiä. Sateita tulee ennusteen perusteella meillä tällä viikolla tavanomaista vähemmän, mutta seuraavat kaksi viikkoa tavanomaista enemmän, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.
Ensi viikolla ennustekartoilla näkyy laaja stratosfäärin lämpeneminen. Se tarkoittaa samalla napa-aluetta kiertävän polaaripyörteen heikkenemistä. Polaaripyörre pitää talvisin sisällään kylmää ilmaa, mutta sen heikkeneminen mahdollistaa kylmän ilman virtaamisen etelämmäs.
Ainakaan tällä hetkellä ei kuitenkaan ole näkyvissä, että erityisen kylmää ilmaa olisi osumassa Suomeen, mutta muutokset ennusteeseen ovat mahdollisia.
– Päivittäissääkartoilla ei näy toistaiseksi merkkejä polaaripyörteen aiheuttamista mahdollisista kylmänpurkauksista, mutta ylempien ilmakehän kerrosten kartoilla näkyy viitteitä siihen, että kylmänpurkaus voisi syntyä Pohjois-Amerikan suuntaan, osin myös Fennoskandian suuntaan. Voi olla mahdollista, että tulevat kuukausiennusteet muuttuvat meilläkin talvilomaviikoilla kylmempään suuntaan. Kylmenemistä ei kuitenkaan näy tämänhetkisissä ennusteissa, kyse on mahdollisuudesta, joka saattaa jäädä toteutumatta, Joanna Rinne sanoo.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Viikko | Ennuste | Sään ennustettavuus |
---|---|---|
6.–12.2. | Viikko on selvästi ajankohdan keskiarvoja lämpimämpi ja vähäsateinen. (Viikko 6) | Hyvä |
13.–19.2. | Viikon keskilämpötila on ajankohdan keskiarvoja korkeampi. Sateita tulee tavanomaista enemmän. (Viikko 7) | Heikko |
20.–26.2. | Ajankohtaan nähden lämmin ja sateinen sää jatkuu. (Viikko 8) | Heikko |
27.2.–5.3. | Sää on edelleen keskimääräistä lämpimämpää. Sateisiin ennuste ei enää juuri ota kantaa. (Viikko 9) | Heikko |
Helmikuun 6. päivä alkanut viikko: Tuulista ja alkuun lauhaa – loppuviikolla hetkeksi kylmenevää
Sää on ollut viime aikoina erittäin vaihtelevaa. Lapissa lämpötilat ovat nousseet muutamassa päivässä paikoin yli 30 asteen pakkasista jopa yli 5 plusasteen lukemiin.
Lue myös: Lapissa lämpötilat nousivat jopa lähes 40 astetta: Pian myrskyää – maa-alueillekin puuskaista tuulta
Etelämpänä Euroopassa esimerkiksi Kreikassa Ateenassa on satanut lunta.
Tällä viikolla Euroopan kuukausiennusteessa onkin näkyvissä jako keskimääräistä lämpimämpään pohjoiseen Eurooppaan ja keskimääräistä kylmempään eteläiseen ja paikoin keskiseen Eurooppaan.
Suomessa viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan laajalti 4–5 astetta keskimääräistä korkeampi, Pohjois-Lapissa jopa 5–7 astetta keskimääräistä korkeampi.
– Sää on Suomessa, kuten myös laajemmin Fennoskandiassa ja osassa Pohjois-Eurooppaa, lämpötilan viikkokeskiarvoltaan selvästi ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi. Keski-Euroopan yllä on laaja korkeapaine, joka tuuppaa matalapaineet Suomen yltä pohjoiselle reitille. Sen seurauksena sää on meillä myös ajankohdan keskiarvoja vähäsateisempi, Joanna Rinne kertoo.
Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!
– Päivittäisennusteissa viikko näyttäytyy meillä vaihtelevana. Lämpötilat ovat arkiviikon ajan etenkin maan etelä- ja keskiosassa melko lauhoja, mutta viikonlopun aluksi sää pakastuu monin paikoin ainakin hetkeksi. Laajimmat sadealueet liikkuvat Suomen yli torstaina ja perjantaina. Niiden yhteydessä sateet tulevat pääosin räntänä ja lumena. Lumikertymät jäävät kuitenkin reiluun pariin senttimetriin, Joanna Rinne ennustaa.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Sää on tällä viikolla ajoittain tuulista. Voimakkaimmillaan tuuli on näillä näkymin keskiviikon ja torstain välisestä yöstä torstaiaamuun, jolloin Merenkurkussa ja Perämerellä tuuli voi olla jopa myrskylukemissa. Tuuli on puuskaista myös maa-alueilla viikon keskivaiheen ympäristössä.
Vaikka siis Pohjois-Euroopassa on laajalla alueella ajankohdan keskiarvoja lämpimämpää, Etelä-Euroopassa ja paikoin Keski-Euroopassa viikko on viileämpi kuin tähän aikaan vuodesta yleensä. Ero keskimääräiseen on erityisen suuri kaakkoisessa Euroopassa ja Turkin suunnalla. Eteläisessä Turkissa ja Syyriassa koettiin juuri tuhoisia maanjäristyksiä, joissa on menehtynyt jo ainakin yli 5 000 ihmistä. Myös Syyriassa on tällä viikolla selvästi keskimääräistä kylmempää.
– Perjantaihin mennessä Euroopassa on odotettavissa lumisateita Fennoskandian lisäksi paikoin esimerkiksi Espanjassa, Italiassa, Kreikassa ja laajoilla alueilla pohjoisessa ja itäisessä Turkissa. Lunta voi sataa paikoin jopa Afrikan puolella Marokossa ja Algeriassa asti. Viikonloppuna lumisateet painottuvat Fennoskandiaan, itäiseen Eurooppaan sekä Etelä-Italiaan ja Sisiliaan, Joanna Rinne kertoo.
#Greece sees its first #snow of the year.❄️🌨️
— BBC Weather (@bbcweather) February 5, 2023
Here's the city of Athens👇 pic.twitter.com/glAWf9L80o
Sateita tulee kuukausiennusteen mukaan tällä viikolla tavanomaista vähemmän laajalla alueella Euroopassa, tavanomaista runsaammin puolestaan lähinnä Norjan vuoristossa, Espanjan Välimeren rannikolla sekä osassa Turkkia.
Alpeilla varoitetaan edelleen lumivyöryistä. BBC:n mukaan viime viikonloppuna vyöryissä menehtyi yhteensä 10 ihmistä Itävallassa ja Sveitsissä.
The avalanche risk through the Alps is not as high as yesterday (level 4) but still considerable (level 3) for many areas. https://t.co/VqNbZxOzIN
— BBC Weather (@bbcweather) February 7, 2023
Helmikuun 13. päivä alkava viikko: Suomessa edelleen 2–5 astetta keskimääräistä lauhempaa
Kuukausiennusteen mukaan 13. päivä helmikuuta alkavan viikon keskilämpötila on Suomessa laajalti 3–5 astetta keskimääräistä lämpimämpi, Pohjois-Lapissa 2–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Sää on Suomessa tavanomaista sateisempaa.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Keski-Euroopan korkeapaine on heikkenemässä.
– Suomen yllä matalapainetoimintaa näyttää olevan 13. helmikuuta alkavalla viikolla edellistä viikkoa enemmän. Päivittäisennusteissa osin lauha ja vaihteleva sää jatkuu, Joanna Rinne kertoo.
Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa helmikuun puolivälissä lounaisimmassa Suomessa 0–2 plusastetta, muualla maan eteläosassa 0–4 pakkasastetta, maan keskiosassa 0–6 pakkasastetta ja pohjoisessa laajalti 4–10 pakkasastetta.
Katso videolta kuukausiennuste sateista!
Muualla Euroopassa 13. helmikuuta alkava viikko on laajalti ajankohdan keskiarvoja lämpimämpi.
Turkissa ja Syyriassa sää jatkuu keskiarvoja kylmempänä.
Sateita tulee Euroopassa laajalti ajankohdan keskiarvoja vähemmän, pohjoisessa Keski-Euroopassa tavanomainen määrä. Norjassa sademäärät ovat edelleen paikoin keskimääräistä suurempia.
Helmikuun 20. ja 27. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää koululaisten talvilomien tilanne?
Koululaisten talvilomia vietetään Suomessa porrastetusti helmi–maaliskuussa viikoilla 8–10 eli 20. helmikuuta ja 12. maaliskuuta välillä.
Kuukausiennusteen mukaan 20. ja 27. helmikuuta alkavat viikot ovat Suomessa edelleen ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpiä.
– Sää on tämän hetken ennusteen perusteella meillä ja laajalla alueella Euroopassa ajankohdan keskiarvoja lämpimämpää, läntisessä Euroopassa lähempänä ajankohdan keskiarvoja. Sateita tulee vielä ensimmäisellä talvilomaviikolla Suomessa keskimääräistä enemmän, mutta toisella talvilomaviikolla signaalit ovat jo kadonneet sade-ennusteesta. Ennuste ei enää juuri ota kantaa sateisuuteen, Joanna Rinne toteaa.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue seuraavaksi: Katso kevään pitkä ennuste: Tältä näyttää maalis–toukokuun jakso Suomessa!
Päivitetty 7.2.2023 klo 18.41