Tammi–maaliskuun pitkä ennuste: Suomi erottuu Euroopan kartalta – katso sydäntalven ennuste!
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n laatima kolmen kuukauden pitkä ennuste näyttää Eurooppaan laajalti tavanomaista lämpimämpää jaksoa tammi–maaliskuulle. Suomi ja Suomen lähialueet erottuvat kuitenkin kartalta, sillä meillä ja laajemminkin pohjoisessa Euroopassa lämpötiloissa ei näy juurikaan poikkeamaa suuntaan eikä toiseen. Tässä tapauksessa tämä tarkoittaa ECMWF:n ennusteen epävarmuutta siitä, miten sää tulee Suomessa kehittymään talven aikana.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut 5. joulukuuta kolmen kuukauden ennusteen eli niin sanotun vuodenaikaisennusteen tammi–maaliskuulle.
Suomen yllä ei näy juurikaan poikkeamaa keskimääräistä lämpimämpään eikä kylmempään suuntaan – eikä myöskään keskimääräistä sateisempaan tai vähäsateisempaan suuntaan.
– Ennusteen poikkeamasignaalien vähäisyys ja keskimääräinen väri Suomen yllä viittaavat tässä tapauksessa siihen, että ennusteeseen liittyy hyvinkin paljon epävarmuutta. On yhtä suuri todennäköisyys sille, että kolmen kuukauden jakso on tavanomaista viileämpi kuin sille, että jakso on tavanomaista lämpimämpi. Tämänhetkisessä suursäätilanteessa on viitteitä ja mahdollisuuksia kumpaan tahansa suuntaan ja toki myös siihen, että kolmen kuukauden jakso toteutuu lämpötilaltaan keskimääräisenä. Pidempien korkeapainejaksojen seurauksena ei ole tavatonta, että säätä ennustavat tietokonemallit ovat epävarmoja siitä, jatkuuko pitkään pysynyt tilanne vai lähteekö se muuttumaan, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.
– Edellinen pitkä ennuste joulu–helmikuun jaksolle näytti jakson olevan Suomessa tavanomaista lämpimämpi, mutta marraskuussa alkanut kylmä jakso näyttää saaneen tietokoneet epävarmoiksi siitä, miten tilanne jatkuu, Joanna Rinne sanoo.
Ennusteessa Suomen länsirannikolla näkyvä kapea, tavanomaista viileämpi sininen kaistale kertoo, että merelle Suomen länsipuolelle ennakoidaan tavanomaista viileämpää.
Suomi ja Suomen lähialueet erottuvat vähäisillä signaaleillaan Euroopan ennustekartalta, sillä keskiseen Eurooppaan ennakoidaan laajalti 0,5–1 astetta keskimääräistä lämpimämpää ja eteläiseen Eurooppaan 0,5–2 astetta keskimääräistä lämpimämpää tammi–maaliskuun jaksoa. Suurimmat poikkeamat tavanomaista lämpimämpään suuntaan Euroopassa ovat Espanjassa ja kaakkoisessa Euroopassa.
Tammi–maaliskuun sademäärät tavanomaista suurempia laajalti Euroopassa – Suomessa ei näy poikkeamaa suuntaan eikä toiseen
Sateiden osalta tammi–maaliskuun jakso näyttää ennusteen mukaan olevan keskisessä ja eteläisessä Euroopassa laajalti tavanomaista sateisempi. Suomen osalta ennusteessa ei ole signaalia keskimääräistä sateisempaan eikä vähäsateisempaan suuntaan.
– Vuodenaikaisennusteen mukaan näyttää siltä, että sää on tavanomaiseen tapaan vaihtelevaa; meillä vuorottelevat kuivemmat korkeapainejaksot ja sateisemmat jaksot. Ennusteissa on kuitenkin sateisuudenkin suhteen epävarmuutta; ennusteet eivät ole varmoja siitä, mihin suuntaan sää meillä kehittyy. Keski-Eurooppaan ennakoidaan laajalle alueelle sateisempaa kuin tammi–maaliskuussa keskimäärin. Näyttääkin siltä, että sateiden reitti kulkee jaksolla enimmäkseen Keski-Euroopan yli, Joanna Rinne kertoo.
– Sadealueiden reitin liikkuminen pikemmin keskisen kuin pohjoisen Euroopan yli viittaisi siihen, että korkeapainetoimintaa olisi Jäämeren suunnalla, ja korkeapaineet työntäisivät matalapaineet pois Suomen päältä, Joanna Rinne sanoo.
Lue myös:
- Suomen sää tammikuussa tilastojen mukaan
- Suomen sää helmikuussa tilastojen mukaan
- Suomen sää maaliskuussa tilastojen mukaan
Kolmen kuukauden pitkä ennuste voi toteutua monella tavalla – El Niño -vaiheen ennustetaan päättyvän ensi kesän alussa
Sään vuodenaikaisennusteessa lasketaan lämpötila-, sademäärä- ja ilmanpainepoikkeamat peräti kolmen kuukauden mittaiselle ajanjaksolle.
Suomen säälle ovat kuitenkin ominaisia erittäin suuret vaihtelut, joten vuodenaikaisennusteen perusteella ei pysty toteamaan mitään yksittäisten viikkojen säätyypistä. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi olla hyvin suurta.
Kolmen kuukauden vuodenaikaisennuste lasketaan koko maailmaan, mutta sen pääasiallinen käyttötarkoitus on tropiikin ilmiöiden, kuten ENSO-kierron eli El Niño - ja La Niña -kierron seuraaminen ja ennustaminen. Pohjoisten leveysasteiden vaihtelevan sään ympäristössä kolmen kuukauden ennusteen tarkkuus on selvästi heikompi kuin tropiikissa.
ENSO-kierrossa on parhaillaan menossa El Niño -vaihe.
– El Niño -vaiheen ennustetaan olevan hitaasti heikentymässä ja päättymässä. Vaiheen ennustetaan kuitenkin päättyvän täysin vasta ensi kesän alun tienoilla, Joanna Rinne toteaa.
El Niño -ilmiö nostaa tyypillisesti maapallon keskilämpötilaa.
Lue seuraavaksi: Mikä on El Niño ja miten se syntyy?
Päivitetty 8.12.2023 klo 09.58