Tuore kuukausiennuste: Talvikeli rymisti Suomeen, mutta nyt tulossa iso muutos säähän – föhn-tuulta ja jopa 10 plusastetta
Sää lauhtuu tämän viikon aikana voimakkaasti föhn-tuulessa, paikoin voidaan yltää jopa 10 plusasteen lukemiin. Lumet saavat kyytiä ja mahdollisesti sulavat kokonaan maan etelä- ja keskiosasta, pohjoisessakin sade on viikon mittaan ajoittain vettä. Alkuviikolla osa sateista on petollista jäätävää sadetta. Tuoreen kuukausiennusteen mukaan marraskuun sää on viikkojen keskilämpötiloiltaan tavanomaista lauhempaa tai tavanomaisissa lukemissa. Sateet jäävät alkuun vähäisiksi.
Marraskuun alku toi laajalti talven tuntua, kun lunta satoi reippaasti paikoin eteläisessä Suomessa asti. Lahdessa lumensyvyys käväisi lauantaina jo 21 senttimetrissä. Tuuli voimistui perjantaina 1. marraskuuta Lyly-myrskyssä jopa hirmumyrskylukemiin Rauman Kylmäpihlajan havaintoasemalla.
Tällä viikolla säähän on tulossa iso muutos, kun sää lauhtuu voimakkaasti. Korkeimmillaan lämpötilat voivat nousta noin 10 plusasteeseen.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 3. marraskuuta. Sen mukaan marraskuun sää on Suomessa tavanomaista lauhempaa tai viikkojen keskilämpötiloiltaan tavanomaista.
Euroopan yllä vahvistuu nyt laaja korkeapaineen alue.
– Länsiluoteinen virtaus tuo lauhempaa ilmaa Suomeen. Satanut lumipeite saa viikon mittaan kyytiä. Maan etelä- ja keskiosasta lumet lähtevät luultavimmin kokonaan, kun öisinkin jäädään melko yleisesti plussalle. Pohjoiseen lunta jää todennäköisesti jokunen senttimetri, sillä siellä lämpötilat eivät perjantaita lukuun ottamatta ole kovin korkeita. Kuukausiennusteen mukaan ajankohtaan nähden lämpimämmän sään mahdollisuus on koholla marraskuun loppuun asti, toteaa Forecan meteorologi Sara Salonen.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Viikko | Ennuste | Sään ennustettavuus |
---|---|---|
4.–10.11. (Viikko 45) | Maan länsi- ja pohjoisosassa viikon keskilämpötila on 1–3 astetta tavanomaista korkeampi, idässä lähellä tavanomaista. Sademäärä on lähes koko maassa keskimääräistä pienempi. | Hyvä |
11.–17.11. (Viikko 46) | Viikko on 1–3 astetta tavanomaista lämpimämpi. Maan etelä- ja keskiosassa sademäärä on keskimääräistä pienempi. Pohjoisessa sademäärä on lähempänä tavanomaista, Pohjois-Lapissa paikoin tavanomaista suurempi. | Kohtalainen |
18.–24.11. (Viikko 47) | Tavanomaista lämpimämpi sää jatkuu mahdollisesti. Sademäärien ennustettavuus on jo heikentynyt. | Heikko |
25.11.–1.12. (Viikko 48) | Keskimääräistä lämpimämmän sään mahdollisuus on yhä koholla. | Heikko |
Marraskuun 4. päivä alkanut viikko: Sää lauhtuu föhn-tuulessa – jopa 10 plusastetta mahdollista, lumet alkavat sulaa
Uuden kuukausiennusteen perusteella tämän viikon keskilämpötilat ovat maan länsi- ja pohjoisosassa 1–3 astetta tavanomaista korkeampia ja Pohjois-Lapissa jopa 3–6 astetta tavanomaista korkeampia. Idässä puolestaan viikon keskilämpötila on ajankohdalle tyypillinen.
Viikko on lounaasta vahvistuvan korkeapaineen takia keskimääräistä vähäsateisempi.
– Maanantaina sää oli lähes koko maassa aurinkoinen ja poutainen. Illan ja tiistain vastaisen yön aikana pilvisyys vähitellen lisääntyy lännestä alkaen. Yöllä lännestä saapuva säärintama tuo hajanaisia sateita maan länsiosaan. Rintaman etureunassa sade on lunta ja paikoin myös jäätävää sadetta, jälkipuolella sade on vettä. Lounaassa sade on enimmäkseen vettä, Sara Salonen kertoo.
Tiistaina säärintama liikkuu Suomen yli itään.
– Hajanaisia sateita tulee suuressa osassa maata. Säärintaman etureunassa sateet tulevat osittain lumena tai räntänä, mutta sateet muuttuvat vähitellen vetisemmiksi. Mukana on myös riski jäätäville sateille etenkin maan keski- ja pohjoisosassa, joten liikenteessä on syytä olla erityisen varuillaan. Maan länsiosassa sää muuttuu päivän kuluessa selkeämmäksi, mutta yksittäiset sadekuurot ovat mahdollisia.
Lämpötilat kohoavat tällä viikolla selvästi viime viikon loppupuolen lukemista. Tiistaista aina perjantaille tai lauantaille asti ennusteissa on föhn-tuulta.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Rintaman jälkipuolella länsiluoteesta Skandien yli puhaltava föhn-tuuli tuo ajankohtaan nähden lämmintä ilmaa Suomeen. Jo tiistaina päivällä lämpötila nousee maan länsiosan selkeillä alueilla 4–9 asteeseen, idässä ja pohjoisessa jäädään −4 ja 3 asteen välille.
Viikon puolivälissä Suomen lounaispuolella vahvistuu korkeapaine. Sää on etenkin maan etelä- ja keskiosassa suurelta osin poutainen. Aurinko pääsee ajoittain näyttäytymään.
– Maan pohjoisosaan voi viikon mittaan ajautua lännestä ajoittaisia sateita, joista valtaosa tulee vetenä. Keskiviikkona ja torstaina päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 2–9 astetta ja pohjoisessakin 0–6 astetta plussalla. Perjantaina lämmin tuulahdus leviää Pohjois-Suomeen asti. Lämpötilat ovat perjantaina 4 ja 10 asteen välillä. Viikonlopuksi kuitenkin viileämpää ilmaa virtaa tilalle pohjoisesta, Sara Salonen ennustaa.
Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!
Itäisessä Espanjassa Valencian tienoilla on kärsitty rajuista tulvista viime viikolla. Tulvissa on menehtynyt ainakin 217 ihmistä. Espanjaan on edelleen tulossa lisää sateita. Maanantaina tulvia on ollut Barcelonan seudulla.
– Korkeapaine hallitsee säätä suuressa osassa Eurooppaa, ja sademäärät jäävät laajalti keskimääräistä pienemmiksi. Norjan vuoriston lisäksi Välimeren ympäristössä velloo kuitenkin yhä tavanomaista sateisemman sään alue, josta voi ajautua lisää kuurosateita Espanjan itärannikon tulva-alueille. Yleisesti ottaen viikko on kuitenkin Etelä-Euroopassakin tavallista vähäsateisempi, Sara Salonen sanoo.
Kuukausiennusteen mukaan tämä viikko on Länsi-Euroopassa 1–5 astetta tavanomaista lämpimämpi. Itäisessä osassa Eurooppaa keskilämpötila poikkeaa puolestaan 1–4 astetta tavanomaista viileämpään suuntaan.
Marraskuun 11. päivä alkava viikko: Suomessa 1–4 astetta keskimääräistä lauhempi viikko
Kuukausiennusteen perusteella myös 11. marraskuuta alkava viikko on Suomessa ajankohdan tavanomaisia lukemia lauhempi.
– Lauha signaali ulottuu myös marraskuun puolivälille. Viikko on ennusteen mukaan Suomessa 1–4 astetta tavanomaista lämpimämpi. Korkeapaineen alue läntisen Euroopan yllä näyttää pysyttelevän aloillaan, joten lännen ja luoteen väliset tuulet puhaltavat jatkossakin, Sara Salonen kertoo.
Matalapaineet kulkevat näillä näkymin pohjoista reittiä.
– Suomi jää ennusteen mukaan matala- ja korkeapaineen alueiden välimaastoon. Ennusteiden välillä onkin ollut vaihtelua, kummalle puolelle Suomi jää. Tuoreen kuukausiennusteen mukaan korkeapaine pitää maan eteläisen puoliskon hieman tavanomaista vähäsateisempana, kun taas Lapissa sademäärä on lähellä tavanomaista tai hieman tavanomaista suurempi.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat marraskuun puolivälissä etelä- ja lounaisrannikolla 4–6 astetta, muualla maan eteläosassa 2–4 astetta ja maan keskiosassa −2 ja 4 asteen välillä. Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla päivän ylin lämpötila on tässä vaiheessa keskimäärin laajalti −2 ja 2 asteen välillä, Lapissa enimmäkseen 0–4 pakkasastetta.
Katso videolta kuukausiennuste sateista!
Kuukausiennusteen perusteella kahtiajako Länsi- ja Itä-Euroopan välillä näyttää jatkuvan myös 11. marraskuuta alkavalla viikolla.
– Itäisessä Euroopassa on tavanomaista viileämmän sään alue, kun taas läntisessä ja pohjoisessa Euroopassa viikko on joko tavanomaista lämpimämpi tai lähellä tavanomaista. Korkeapaine pitää valtaosan Eurooppaa yhä keskimääräistä vähäsateisempana. Välimeren merialueet ja Norjan vuoristo erottuvat edelleen tavanomaista sateisempina, Sara Salonen toteaa.
Marraskuun 18. ja 25. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää marraskuun loppupuolisko?
Uusi kuukausiennuste näyttää, että marraskuun loppupuoliskolla Suomessa voisi olla tavanomaista korkeampia tai lähellä tavanomaisia olevia viikkojen keskilämpötiloja.
– Suurta muutosta ei marraskuun loppupuoliskolla ole näköpiirissä, mutta ennustettavuus heikkenee jo huomattavasti. Tavanomaista lämpimämmän sään mahdollisuus on koholla yhä Länsi- ja Pohjois-Euroopan yllä Suomi mukaan lukien. Sen sijaan itäisimmässä osassa Eurooppaa lämpötilaennuste kallistuu yhä hieman viileämmälle puolelle. Sateiden suhteen ennustettavuus on jo heikko, mutta Etelä-Euroopan yllä on marraskuun lopussa merkkejä tavallista vähäsateisempaan suuntaan, Sara Salonen kertoo.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue seuraavaksi: Tältä näyttää marras–tammikuun jakso – katso loppusyksyn ja alkutalven pitkä ennuste!
Karita Kontula-Sokka
toimittaja
Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!
Päivitetty 4.11.2024 klo 18.37