Tältä näyttää marras–tammikuun jakso – katso loppusyksyn ja alkutalven pitkä ennuste!
Tuoreen kolmen kuukauden ennusteen mukaan marras–tammikuun jakso on Suomessa tavanomaista lauhempi. Sademäärät ovat ennusteen perusteella jaksolle melko tyypillisiä.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut 5. lokakuuta kolmen kuukauden pitkän ennusteen eli niin sanotun vuodenaikaisennusteen marras–tammikuun jaksolle.
– ECMWF:n tuore vuodenaikaisennuste ennustaa marras–tammikuun jaksolle Suomeen selvästi keskimääräistä lauhempaa säätä. Ennusteen mukaan jakso on koko Euroopan alueella keskimääräistä lämpimämpi, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.
Euroopassa suurin poikkeama tavanomaisesta jakson keskilämpötilasta on Pohjois-Euroopassa, mukaan lukien Suomessa.
– Täällä poikkeama tavanomaisesta on 1–2 astetta, muualla Euroopassa poikkeama lauhempaan suuntaan on pääosin 0,5–1 astetta. Pitää kuitenkin muistaa, että kolmen kuukauden jaksoon mahtuu mahdollisten lauhojen säiden lisäksi suurella todennäköisyydellä myös kylmempiä jaksoja, Joonas Koskela sanoo.
Marras–tammikuun sademäärissä ei näy juurikaan poikkeamaa tavanomaisesta Suomen osalta
Ilmanpaine-ennusteen mukaan suuressa osassa Eurooppaa vallitsee marras–tammikuun ennustejaksolla keskimääräistä korkeampi ilmanpaine.
– Mikäli näin tapahtuisi, Atlantilta saapuvat matalapaineet voivat kulkea varsin pohjoisella reitillä, jolloin Pohjois-Euroopassa vallitsisivat lauhat länsi-lounaiset tuulet. Sademääräennuste seuraavalle kolmelle kuukaudelle on linjassa ilmanpaine-ennusteen kanssa. Suuressa osassa Eurooppaa sademäärä on joko lähellä tavanomaista tai vähän tavanomaista pienempi. Pohjoisella reitillä mahdollisesti kulkevat matalapaineet näkyvät puolestaan Norjan pohjoisosien vuoristossa keskimääräistä runsaampina sateina, Joonas Koskela sanoo.
Suomen osalta sade-ennusteessa ei näy juurikaan poikkeamaa tavanomaisesta, mutta aivan eteläisessä Suomessa on heikkoja merkkejä hieman keskimääräistä vähäisemmistä sateista.
– Myös merivedet ovat ennusteen mukaan seuraavan kolmen kuukauden jaksolla keskimääräistä lämpimämpiä, millä on oma vaikutuksensa jakson keskilämpötilaan sekä mahdollisesti talven sateisiin, Joonas Koskela toteaa.
Vesisateet voivat voimistua, kun tavanomaista lämpimämmästä merestä haihtuu ilmaan lisäkosteutta. Myös sakeat lumisateet ovat mahdollisia, jos kylmää ilmamassaa pääsee tavanomaista lämpimämmän meriveden ylle.
Lue myös (3.10.2024): Euroopan merialueet hohkaavat nyt epätavallisen paljon lämpöä: Vaikutukset voivat yltää Suomen talveen
”La Niñan mahdollisuus on ehkä hieman laskenut, mutta edelleen olemassa”
Sään vuodenaikaisennusteessa lasketaan lämpötila-, sademäärä- ja ilmanpainepoikkeamat peräti kolmen kuukauden mittaiselle ajanjaksolle.
Suomen säälle ovat kuitenkin ominaisia suuret vaihtelut, joten vuodenaikaisennusteen perusteella ei pysty toteamaan mitään yksittäisten viikkojen säätyypistä. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi olla hyvin suurta.
Lue myös:
- Suomen sää marraskuussa tilastojen mukaan
- Suomen sää joulukuussa tilastojen mukaan
- Suomen sää tammikuussa tilastojen mukaan
Kolmen kuukauden vuodenaikaisennuste lasketaan koko maailmaan, mutta sen pääasiallinen käyttötarkoitus on tropiikin ilmiöiden, kuten ENSO-kierron eli El Niño - ja La Niña -kierron seuraaminen ja ennustaminen. Pohjoisten leveysasteiden vaihtelevan sään ympäristössä kolmen kuukauden ennusteen tarkkuus on selvästi heikompi kuin tropiikissa.
Aiemmissa ennusteissa on ollut, että La Niña -vaihe voisi olla kehittymässä loppuvuoden aikana.
– ECMWF:n ennusteen mukaan La Niñan mahdollisuus on ehkä hieman laskenut, mutta on edelleen olemassa, Joonas Koskela kertoo.
Lue seuraavaksi:
Mikä on El Niño?
Mikä on La Niña?
Päivitetty 8.10.2024 klo 13.35