Miksi lumen syvyys vaihtelee, vaikka lunta ei ole satanut lisää eikä se ole sulanut?
Erityisesti tuuli vaikuttaa lumen syvyyteen. Se voi joko kinostaa lunta tai poistaa lunta havaintoaseman kohdalla.
Monet luonnolliset tekijät vaikuttavat lumen syvyyteen. Joskus automaattihavainnoissa voi olla myös virheitä.
Suomessa lumensyvyyshavainnoista vastaa valtion viranomainen. Lumensyvyyshavaintoja tehdään vain tietyillä säähavaintoasemilla. Osa havainnoista on automaattisia, osa manuaalisia. Joskus havainnoissa voi esiintyä virheitä tai puutteita ja joskus havainnot voivat tilapäisesti puuttua kokonaan, jos havaintoasemalla tehdään huoltotöitä.
Tarkista tuoreimmat lumensyvyystiedot täältä!
Tuuli vaikuttaa
Toisinaan lumen syvyys laskee tai kasvaa havaintoaseman kohdalla enemmän kuin sen ympäristössä, mikä voi johtua tuulesta. Tuuli voi joko kinostaa lunta havaintoaseman kohdalle tai kuljettaa sitä pois. Lunta voi tämän vuoksi olla havaintoasemalla selvästi enemmän tai vähemmän kuin sen ympäristössä.
Vastasatanut lumi painuu kasaan
Lumipeite voi myös painua kasaan. Ilmavan, huokoisan pakkaslumen kasaanpainuminen näkyy lumen syvyyden pienenemisenä. Kun tuoreesta, vastasataneesta lumesta poistuu ajan kuluessa ilma, lumihanki puristuu tiiviimmäksi.
Keväisin suurta alueellista vaihtelua
Keväisin lumen syvyyksissä voi olla suurta alueellista vaihtelua, koska lumi sulaa hyvin eri tahtiin riippuen, tarkastellaanko lumen syvyyttä aukeilla ja aurinkoisilla alueilla vai varjoisilla ja metsäisillä havaintopisteillä.
Lehdet, eläimet ja esineet
Havaintoanturin alle ajautuneet puiden lehdet, eläimet tai tuulen kuljettamat esineet voivat aiheuttaa mittausvirheen, koska automaattisesti toimivat havaintoanturit saattavat tulkita, että kyse on lumesta.
Lue seuraavaksi: Havaintoasemat ovat sääennusteen tukipilari – näitä tietoja ne keräävät
Päivitetty 14.12.2023 klo 13.26