Mainos latautuu…

Talviaika: Kelloja siirretään tunnilla taaksepäin

Talvi Lapissa
Kuva: Joanna Rinne

Vielä toistaiseksi Suomessa siirretään kelloja kahdesti vuodessa: talviaikaan siirrytään lokakuun viimeisenä sunnuntaina ja kesäaikaan maaliskuun viimeisenä sunnuntaina. Talviaikaan siirryttäessä kelloja käännetään tunnilla taaksepäin.

Talviaikaan siirrytään Suomessa lokakuun viimeisenä sunnuntaina yöllä kello neljältä, jolloin kelloja siirretään tunnilla taaksepäin. Talviaikaa kutsutaan myös normaaliajaksi ja sitä kestää viisi kuukautta, kunnes maaliskuun viimeisenä sunnuntaina viisarit siirretään jälleen tunnilla eteenpäin.

Kelloja siirretään kaikissa EU:n jäsenmaissa samoina päivinä ja samalla kellonlyömällä. Samanaikaisuus on tärkeää esimerkiksi kansainvälisen juna- ja lentoliikenteen vuoksi.

Talviaikaa kutsutaan normaaliajaksi, kun taas kesäaika on pikemminkin poikkeus sääntöön, kun katsotaan ajassa kauas taaksepäin. Kesäaika otettiin aikoinaan käyttöön, jotta iltoihin saataisiin enemmän valoa ja sähkönkäyttöä voitiin vähentää. Suomessa on noudatettu kesä- ja normaaliaikaa pysyvästi vuodesta 1981 lähtien.

Lue seuraavaksi: Milloin Suomessa koittaa talvi, entä muut vuodenajat?

Päivitetty 24.10.2024 klo 19.29

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa