Lumipyryä vai -tuiskua? Lumimyrsky vai -myräkkä? Näin termit eroavat toisistaan
Lumipyryä vai lumituiskua? Entä miten eroavat toisistaan lumimyrsky ja lumimyräkkä?
Lumipyry on yleisnimitys säätilanteelle, kun lunta sataa sakeasti. Lumipyryn aikana voi esiintyä myös voimakkaita tuulenpuuskia, vaikka termi ei suoranaisesti ota kantaa, kuinka voimakasta tuuli on lumipyryn aikana.
Lumituisku puolestaan syntyy, kun voimakas tuuli tempaa maasta höttöistä irtolunta ja pöllyttää sitä ilmassa. Erityisesti aukeilla alueilla ja tuntureilla tuuli voi olla niin voimakasta, että on hankala erottaa, onko kyseessä lumipyry vai lumituisku. Näkyvyys voi molemmissa tapauksissa olla erittäin huono ja lunta voi kinostua voimakkaasti.
Lumimyrsky on säätilanne, kun tuulen nopeuden 10 minuutin keskiarvo ylittää 21 m/s ja samanaikaisesti on lumisadetta. Myrskystä puhutaan Suomessa vain silloin, kun tuulen keskinopeus on yli 21 m/s.
Lumimyräkälle ei puolestaan ole näin tarkkoja tuulikriteereitä. Lumimyräkässä tuuli on kuitenkin usein puuskaista ja lunta voi tupruttaa sakeasti. Kaiken kaikkiaan Suomessa on useammin lumimyräköitä kuin lumimyrskyjä.
Olipa kyse sitten lumipyrystä, lumimyrskystä, lumituiskusta tai lumimyräkästä, kaikkiin näihin tilanteisiin liittyy heikentynyt ajokeli. Aiheesta voit lukea lisää alla olevien linkkien kautta.
- Näin sää vaikuttaa ajokeliin
- Lumi ja sohjo heikentävät ajokeliä
- Pöllyävä lumi heikentää ajokeliä
- Polanne – lumesta tamppautunut jääharjanne
Päivitetty 14.12.2023 klo 14.05