Tykkylumi on raskasta lunta, joka taivuttaa puita ja aiheuttaa sähkökatkoja
Tykkylumivahinkoja syntyy, kun suuri lumikuorma takertuu kiinni esimerkiksi puiden latvoihin tai oksiin ja taivuttaa niitä. Jos puut tai oksat taipuvat sähköjohtojen päälle, voi syntyä laaja-alaisiakin sähkökatkoja.
Tykkylumelle otolliset olosuhteet syntyvät, kun ilman lämpötila on 0 ja +0,5 asteen välillä, mutta käväisee välillä vähän pakkasen puolella.
Jos esimerkiksi puun oksat ovat aluksi olleet märkiä ja myöhemmin sää pakastuu ja sade muuttuu olomuodoltaan lumisemmaksi, voi lunta ikään kuin liimautua kiinni puun eri kohtiin.
Sähkökatkot mahdollisia
Kun lumikuorma muuttuu riittävän raskaaksi, alkavat puiden oksat ja latvusto taipua. Oksien alla olevat sähköjohdot voivat ottaa osumaa ja tuloksena on sähkönjakeluhäiriöitä.
Kun painavat tykkylumikuormat irtoavat puista, voivat ne myös aiheuttaa henkilövahinkoja. Märkä lumi on raskasta ja vaarallisempaa kuin kuiva lumi.
Nuoska- ja huurretykky eri asioita
Edellä on kuvattu nuoskatykkylumen syntymekanismi. Toinen tykkylumen syntytapa on huurretykky ja sitä syntyy, kun pienenpienet sumu- ja pilvipisarat härmistyvät suoraan kiinni pintoihin tai puihin. Tämä on tuttu näky esimerkiksi Lapin tuntureilla.
Lue seuraavaksi: Sateen olomuotoa on joskus hankala ennustaa – tässä syy
Päivitetty 5.2.2021 klo 11.32