Mainos latautuu…

Tuulen suunta – miten se ilmoitetaan?

Tuulet
Tuuliviiri osoittaa mistä suunnasta tuuli työntää uloketta pois päin.
Tuulipussi kääntyy tuulen suuntaiseksi. Kuva: iStockphoto

Tuulen suuntana ilmoitetaan se suunta, josta tuuli puhaltaa. Esimerkiksi länsituuli puhaltaa lännestä itään ja koillistuuli koillisesta lounaaseen. Tuulen kääntymisellä etelään tarkoitetaan, että tuulen suunta kääntyy sellaiseksi, että tuuli käy etelästä pohjoiseen.

Tuulen suunta riippuu siitä, mitkä voimat vaikuttavat tuulen syntyyn. Suuressa mittakaavassa tuulen suunta on isobaarien, eli ilmanpaineen samanarvonkäyrien suuntainen. Maanpinnan lähellä kitkavoima kääntää tuulta hieman isobaarien suunnasta kohti matalapaineen keskusta, tai vastaavasti pois päin korkeapaineen keskuksesta.

Tuulen suunnat eri tavoin ilmaistuna

Tuulen suunnan tulkinta eri merkintätapoineen on yksi eniten askarruttavia asioita sääpalvelumme käyttäjien keskuudessa. Forecan sääennusteissa tuulen suunta voidaan ilmoittaa seuraavin eri tavoin:

Tuulen suuntana ilmoitetaan se suunta, josta tuuli puhaltaa. Visuaalisissa esitystavoissa nuolen kärki työntyy tuulen suunnasta poispäin.
Tuulen suuntana ilmoitetaan se suunta, josta tuuli puhaltaa. Tuulinuoli ja tuuli-ikoni ovat visuaalisia esitystapoja, joissa nuoli tai uloke kääntyy tuulipussin tapaan tuulen suuntaiseksi. Tuuli-ikonissa oleva arvo kertoo myös tuulennopeuden valitulla yksiköllä, joka on Suomessa tavanomaisesti m/s. Kuva: Foreca

Tuulen suunta voidaan myös ilmoittaa asteina. Pohjoistuuli on suunnasta 360 (tai 0), itätuuli 90, etelätuuli 180 ja länsituuli 270 astetta.

Tuulen suunnalla on merkitystä siihen, millaista säätä on luvassa. Tyypillisesti eteläiset tuulet tuovat mukanaan lämmintä ja pohjoiset kylmää ilmaa.

Lue seuraavaksi: Tuulenpuuskat – miksi ilma ei virtaa tasaisesti?

Päivitetty 10.5.2021 klo 15.20

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa