Miksi lämpötilan vuorokausivaihtelu on niin suurta keväisin?
Alkukeväällä päivä pitenee vauhdilla ja aurinko lämmittää selvästi. Tällöin myös lämpötilan vuorokausivaihtelu on suurimmillaan.
Lämpötilan vuorokausivaihtelulla tarkoitetaan päivän ylimmän ja alimman lämpötilan välistä eroa. Suurimmat lämpötilan vuorokausivaihtelut riippuvat eri vuodenaikoina eri ilmiöistä.
Keväällä lämpötilaerot johtuvat pääosin auringon vaikutuksesta
Vielä joulu–tammikuussa auringon lämmittävä vaikutus on meillä pienimmillään. Tilanne muuttuu kuitenkin nopeasti kevättalvella, kun päivät pidentyvät ja auringonsäteily voimistuu.
Suomessa lämpötilan vuorokausivaihtelu onkin suurinta alkukeväästä, kun öisin esiintyy vielä kireitä pakkasia, mutta päivällä aurinko lämmittää jo voimakkaasti. Vaikka kevätaurinko voi nostaa päivälämpötilat jo reilusti plusasteille, auringon laskiessa yölämpötila saattaa etenkin pohjoisessa painua 20–30 astetta pakkaselle.
Miksi sitten yöt ovat vielä alkukeväästä niin kylmiä?
Kylmimmät yölämpötilat syntyvät kuivassa keväisessä ilmassa silloin, kun maa on vielä lumipeitteessä. Tämä johtuu siitä, että lumipeite ei päivällä voi lämmetä nollan yläpuolelle, mutta selkeinä öinä lumipinta kuitenkin kylmenee nopeasti. Lumikerros eristää myös tehokkaasti maaperästä johtuvan lämmön maan pintaan.
Kevättalvella kuivassa ilmassa ei myöskään yleensä ole paljoakaan kosteutta, joka ilman jäähtyessä muodostaisi lämmittävän sumuvaipan. Itse asiassa vähäinenkin kosteus härmistyy suoraan lumihangessa oleviin jääkiteisiin, ja tämän ilmiön vuoksi kylminä pakkasaamuina lumihanki kimalteleekin valon osuessa tuoreisiin jääkiteisiin.
Talvella lämpimän rintaman mukana tuoma lauhtuminen voi aiheuttaa voimakkaat lämpötilaerot
Talvella auringon vaikutus lämpötilaan on niin vähäistä, ettei se juurikaan saa aikaan vuorokausivaihtelua. Talvella suurimmat lämpötilan muutokset vuorokaudessa johtuvatkin äkillisestä lauhtumisesta.
Sää saattaa lauhtua tunneissa kymmeniä asteita, kun maanpinnan lähellä oleva kylmä, liikkumaton pakkasilma lähtee voimistuvan ylätuulen myötä liikkeelle. Tällainen lauhtuminen syntyy usein Pohjois-Suomessa, kun lämmin rintama työntää korkeapaineen ja kylmän pakkasilman tieltään.
Kymmenien asteiden pakkasia saattaa seurata lauhtuminen jopa suojan puolelle. Ennätys on Kuusamossa 2.1.1989 mitattu 36,5 asteen lämpeneminen vuorokaudessa.
Kesällä pitäisi esiintyä yöpakkasia, jotta lämpötilaerot olisivat vastaavia kuin keväällä
Miksi sitten lämpötilan vuorokausivaihtelu on suurinta nimenomaan alkukeväästä, eikä esimerkiksi heinäkuun helteillä?
Syy tähän on varsin yksinkertainen. Suurin vuorokausivaihtelu ei nimittäin synny helteisistä iltapäivistä, vaan kylmistä pakkasöistä. Kesäisin yön alimman lämpötilan ja päivän ylimmän lämpötilan ero on kyllä helposti 10–20 astetta (25 asteen ero alkaa olla jo poikkeuksellinen). Tätä suurempaan, noin 30 asteen luokkaa olevaan vuorokausivaihteluun vaadittaisiin miltei yöpakkasia, jotka eivät kesäisin ole tavanomaisia.
Päivitetty 28.4.2021 klo 09.05