Mainos latautuu…

Trooppinen sykloni on Intian valtamerellä ja Australian edustalla raivoava hirmumyrsky – katso, miltä näyttää syklonin silmässä

Trooppiset sääilmiöt
Tulvia
Trooppiset syklonit voivat tuoda mittavia tulvia Kaakkois-Aasiaan, kuten Intiaan, Bangladeshiin ja Nepaliin. Kuva: Pixabay, arkistokuva

Trooppinen sykloni on yksi trooppisten hirmumyrskyjen alalajeista, joihin kuuluvat myös taifuunit ja hurrikaanit. Nimitys vaihtelee riippuen siitä, missä päin maapalloa ollaan. Trooppisia sykloneja esiintyy Intian valtamerellä päiväntasaajan molemmin puolin, Australian pohjoisrannikon edustalla sekä harvakseltaan myös päiväntasaajan eteläpuolella Atlantilla.

Trooppisen syklonin syntyminen ei poikkea muista trooppisista hirmumyrskyistä. Se voi saada alkunsa yksittäisistä pitkäikäisistä ukkoskuuroista, jotka suotuisissa olosuhteissa synnyttävät oman trooppisen matalapaineensa. Mikäli ilmakehän tuuliväänne on heikko ja merivesi vähintään 26-asteista, voi tuloksena lopulta olla trooppinen sykloni.

Tropiikkia kiertävä ja Intian valtamerelläkin vaikuttava säähäiriö, Madden–Julian-oskillaatio, voi toisinaan edesauttaa trooppisten syklonien syntymistä ja voimistaa niitä.

Trooppinen sykloni
Trooppiset syklonit voivat moukaroida pahoin erityisesti Intiaa ja Bangladeshia. Kuva: Pixabay, Intia, arkistokuva

Trooppisen syklonin voimakkuutta kuvataan viisiportaisella asteikolla hurrikaanien tapaan, mutta asteikko vaihtelee Tyynen valtameren eri osissa – Australian edustalla puolestaan on käytössä oma asteikkonsa.

Trooppisen syklonin nimitys ja voimakkuusluokka
Tuulen nopeus, 10 min. keskituuli (km/h)Intian valtameren pohjoisosaIntian valtameren eteläosaAustralian rannikko ja Tyynen valtameren saaret
63–89SykloniKohtalainen trooppinen myrsky1. luokan trooppinen sykloni
89–117Voimakas sykloniVoimakas trooppinen myrsky2. luokan trooppinen sykloni
119–157Erittäin voimakas sykloniTrooppinen sykloni3. luokan voimakas trooppinen sykloni
159–209Äärimmäisen voimakas sykloniIntensiivinen trooppinen sykloni4. luokan voimakas trooppinen sykloni (159–198 km/h)
Yli 211SupersykloniErittäin intensiivinen trooppinen sykloni5. luokan voimakas trooppinen sykloni (yli 200 km/h)

Lue myös: Mitä tarkoittaa tuuliväänne?

Trooppinen sykloni tiheään asuttujen alueiden uhka

Trooppisia sykloneja esiintyy seuraavilla alueilla:

  • Tyynen valtameren atollisaaret, kuten Fiji ja Vanuatu (loka–toukokuu)
  • Australian pohjoisrannikko (loka–toukokuu)
  • Intian valtamerellä sekä päiväntasaajan pohjoispuolella (huhti–joulukuu) että sen eteläpuolella (loka–toukokuu)
  • Afrikan itärannikolla ja Madagaskarissa (loka–toukokuu)
  • Etelä-Atlantilla Brasilian itäpuolella.

Katso Tapani Pohjalan videolta, miltä näytti neljännen luokan voimakkaan trooppisen Debbie-syklonin silmässä Australiassa:

Trooppinen sykloni aiheuttaa usein jopa pahempaa inhimillistä kärsimystä kuin sen sisarilmiöt taifuuni ja hurrikaani, sillä sykloni voi iskeytyä hyvin tiheään asutuille ja vähävaraisille alueille. Asukkailla ei välttämättä ole mahdollisuutta paeta myrskyä samalla tavalla kuin monissa muissa maissa.

Erityisesti Intian koillisosa, kuten esimerkiksi 14 miljoonan asukkaan Kalkutta, ja tämän lisäksi myös Bangladesh ovat erittäin riskialttiita trooppisen syklonin tuhoille. Siellä maa on hyvin alavaa ja meri pääsee tulvimaan pitkälle sisämaahan asti. Myös trooppiset taudit leviävät herkästi myrskytuhojen ja hygieniaongelmien vuoksi.

Debbie-sykloni aiheutti merkittävää tuhoa Australian koillisrannikolla.
Debbie-sykloni aiheutti merkittävää tuhoa Australian koillisrannikolla. Kuva: Tapani Pohjala, Hamilton Island, Australia, 27.3.2017

Etelä-Atlantilla harvemmin

Trooppisia hirmumyrskyjä esiintyy päiväntasaajan molemmin puolin ympäri maapalloa, mutta ei koskaan aivan päiväntasaajan ympäristössä, sillä Coriolis-voiman puuttuminen ei päästä matalapaineita voimistumaan tarpeeksi.

Toisaalta myös ilmakehän olosuhteet ja kylmemmät merialueet voivat torpata trooppisten hirmumyrskyjen synnyn. Näin käy Tyynen valtameren itäosassa päiväntasaajan eteläpuolella Etelä-Amerikan edustalla kylmien merivirtojen vuoksi. Vastaavasti myös Etelä-Atlantilla Brasilian edustalla trooppiset hirmumyrskyt ovat hyvin harvinaisia, vaikka meriveden lämpötila kyllä mahdollistaisi myrskyjen hengissä pysymisen.

Salama iskee Rio De Janeirossa sijaitsevaan Kristus-patsaaseen. Trooppiset syklonit iskeytyvät Brasilian rantakaistaleelle harvoin.
Trooppisia sykloneja nähdään hyvin harvoin Brasiliassa, kuten vaikkapa Rio De Janeirossa. Kuva: Pixabay, Rio De Janeiro, Brasilia, arkistokuva

Brasilian itäpuolella hirmumyrskykehityksen torppaavat ennen kaikkea ilmakehän poikkeavat olosuhteet – erityisesti tuuliväänne. Se on Etelä-Atlantilla voimakkaampi kuin muilla vastaavilla leveysasteilla tropiikissa tai subtropiikissa ja tämän vuoksi hirmumyrskyjen syntyminen on alueella epätodennäköistä – joskin silloin tällöin kuitenkin mahdollista.

Lue seuraavaksi:

Päivitetty 17.11.2021 klo 10.55

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa