Merellinen säätyyppi on runsassateinen
Merellinen säätyyppi on yleisin rannikkoalueilla ja saaristossa, mutta sen vaikutukset voivat kulkeutua ilmavirtojen mukana kauemmas sisämaahan.
Merellisen ilmaston alueilla lämpötilat pysyttelevät lähellä ympäröivän meren pintalämpötilaa. Ääriesimerkki tästä löytyy Malediivien saarilta, missä ilman lämpötila pysyttelee 30 asteen tuntumassa vuoden ympäri päivisin ja öisin.
Harvoin kylmää
Merellisessä säätyypissä lämpötilat ovat niin ikään leutoja. Esimerkiksi Norjan rannikkokaistale, joka kuuluu merellisen säätyypin piiriin, kokee harvoin kovia pakkasia. Merellisessä säätyypissä kesät ovat meidän leveysasteilla viileitä ja talvet leutoja.
Sateita ja pilviä
Merellisessä säätyypissä kosteutta on käytettävissä runsaasti, joten pilvisyys on runsaampaa ja sademäärät suurempia kuin mantereisessa säätyypissä.
Suomessa merellisen säätyypin säät tulevat meille pääosin lännen puolelta (lue: läntinen suursäätyyppi), mantereisen säätyypin säät idän puolelta (lue: itäinen suursäätyyppi).
Todellisuudessa sää ei Suomessa useinkaan ole puhtaan mantereista tai merellistä, vaan siinä on ominaisuuksia molemmista.
Lue seuraavaksi: Läntinen suursäätyyppi tuo sään mereltä
Päivitetty 11.2.2021 klo 10.39